Το ζεστό κρασί έχει μια αρχαία ιστορία. Στην αρχαία Ρώμη παρασκευαζόταν το Conditum Paradoxum, ένα κρασί που ζεσταινόταν με την προσθήκη μελιού και αρωμάτων (πιπεριά, φύλλα καρυδιάς, σαφράν και χουρμάδες) που προσφερόταν στους επισκέπτες στο τέλος του γεύματος. Τα μπαχαρικά, σε αυτή την περίπτωση, όχι μόνο έκαναν το κρασί νόστιμο, αλλά συνέβαλαν και στη διατήρησή του. Το έθιμο συνεχίστηκε και στον Μεσαίωνα, όπου όμως τα απολάμβαναν κρύο. Το ζεστό κρασί σήμερα είναι γνωστό σε όλη την Ευρώπη με διαφορετικά ονόματα: vin chaud στη Γαλλία, gluhwein στη Γερμανία και glogg στις βόρειες χώρες.
Υλικά
750 γρ. κόκκινο κρασί
150 γρ. άχαρη
1 κανέλα
4 γαρίφαλα
Φλούδες από ένα λεμόνι
Φλούδες από ένα πορτοκάλι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αστεροειδής γλυκάνισος
Εκτέλεση
Ρίχνουμε το κόκκινο κρασί σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Παίρνουμε τις φλούδες από το λεμόνι και το πορτοκάλι, προσέχοντας να μην πάρουμε το λευκό μέρος από κάτω, το οποίο είναι πικρό. Ρίχνουμε τις φλούδες στο κρασί στη συνέχεια προσθέστε τα μπαχαρικά: ξυλάκι κανέλας, γαρύφαλλο και αστεροειδή γλυκάνισο. Αφήνουμε τα υλικά να βράσουν ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη και και τα μπαχαρικά να βγάλουν άρωμα και αιθέρια έλαια. Στη συνέχεια φιλτράρουμε το για να μαζευτούν όλα τα υλικά και μετά το ρίχνουμε στα ποτήρια. Προσοχή, πρέπει να είναι πολύ ζεστό.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.