Εάν υπάρχει ένα πράγμα που δεν θέλετε να ρισκάρετε, είναι το ωμό κρέας. Ενώ είναι νόστιμο στις μαγειρεμένες τους μορφές, το ωμό κοτόπουλο, τα μπιφτέκια και πολλά άλλα μπορεί να είναι ανεπιθύμητοι φορείς βακτηρίων...ειδικά αν δεν γνωρίζετε τον καλύτερο τρόπο για να ξεπαγώσετε το κρέας.
Το πρώτο βήμα: Μην αφήνετε κατεψυγμένο κρέας στον πάγκο της κουζίνας. Ενώ η γιαγιά σας μπορεί να ορκιστεί σε αυτή τη μέθοδο απόψυξης του κρέατος, όμως δεν είναι ασφαλής. Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να ξεπαγώσετε το κρέας το συντομότερο δυνατό—χωρίς να κινδυνεύετε από τροφική δηλητηρίαση;
Γιατί δεν μπορείτε να ξεπαγώσετε το κρέας στον πάγκο της κουζίνας
Το να ξεπαγώνεις το κρέας στον πάγκο της κουζίνας δεν είναι μια ασφαλής μέθοδος γιατί διευκολύνει την ανάπτυξη βακτηρίων που μπορεί να σας αρρωστήσουν. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων, τα βακτήρια αναπτύσσονται ταχύτερα μεταξύ θερμοκρασιών 4 - 60 °C. Αυτές οι θερμοκρασίες είναι το τέλειο περιβάλλον για να πολλαπλασιαστούν τα μικρόβια. Εν τω μεταξύ, η τυπική θερμοκρασία δωματίου είναι μεταξύ 20°C και 25°C , που είναι ακριβώς στη μέση αυτής της «επικίνδυνης ζώνης».
Σίγουρα, το κατεψυγμένο κρέας μπορεί να ξεπαγώνει ενώ κάθεται στον πάγκο. Αλλά πρώτα ξεπαγώνει η εξωτερική επιφάνεια του, πράγμα που σημαίνει ότι θα βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασίας όλη την ημέρα, ενώ το εσωτερικό είναι ακόμα παγωμένο. Με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων.
Πεθαίνουν τα βακτήρια κατά το μαγείρεμα;
Όχι τα βακτήρια δεν πεθαίνουν απαραίτητα κατά το μαγείρεμα. Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε ένα θερμόμετρο κρέατος για να μαγειρέψετε το φαγητό σε ασφαλείς θερμοκρασίες, δεν σημαίνει ότι θα εξαλείψετε όλες τις τοξίνες που παράγονται από τα βακτήρια. Επίσης μερικά βακτήρια μπορεί να είναι ανθεκτικά στη θερμότητα και να παραμείνουν ακόμη και μετά το μαγείρεμα.
Πώς να ξεπαγώσετε το κρέας με τρόπο που είναι πραγματικά ασφαλής
Τεχνικά, μπορείτε απλώς να μαγειρέψετε τα κατεψυγμένα φαγητά χωρίς να τα ξεπαγώσετε. Το να μαγειρεύετε κατεψυγμένο κρέας με ασφάλεια δεν είναι μόνο εφικτό, αλλά είναι επίσης μια εξαιρετική στρατηγική για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την εξοικονόμηση χρόνου. Λάβετε υπόψη ότι το κατεψυγμένο φαγητό μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί στη χύτρα ταχύτητας ή στο φούρνο- έως και 50 τοις εκατό περισσότερο.
Ωστόσο, εάν θέλετε πραγματικά να ξεπαγώσετε το κρέας πριν το μαγείρεμα, αυτοί είναι οι ασφαλέστεροι τρόποι για να το κάνετε.
Βάλτε το κρέας στο ψυγείο
Το να ξεπαγώσετε το κρέας στο ψυγείο είναι η ασφαλέστερη μέθοδος, αλλά απαιτεί τον περισσότερο χρόνο. Φροντίστε να βάλετε το κρέας σας στα πιο κρύα μέρη του ψυγείου —όπως στο συρτάρι του ή στο πίσω μέρος, αντί στην πόρτα— για βέλτιστη ασφάλεια. Σχεδιάστε να το μεταφέρετε από την κατάψυξη στο ψυγείο τουλάχιστον μία ημέρα νωρίτερα. Τα μεγαλύτερα κατεψυγμένα κρέατα απαιτούν συνήθως μια ολόκληρη μέρα για κάθε πέντε κιλά για να ξεπαγώσουν. Μια κατεψυγμένη γαλοπούλα 25 κιλών, για παράδειγμα, θα χρειαζόταν τουλάχιστον πέντε ημέρες στο ψυγείο πριν αποψυχθεί.
Χρησιμοποιήστε κρύο νερό
Ξεχάσατε να μεταφέρετε αυτές τις παγωμένες κοτολέτες στο ψυγείο; Ευτυχώς, η χρήση κρύου νερού είναι η επόμενη καλύτερη επιλογή—και είναι πολύ πιο γρήγορη από τη μέθοδο του ψυγείου. Η πιο γρήγορη μέθοδος για να ξεπαγώσετε το κρέας περιλαμβάνει να αφήσετε σε κρύο νερό. Βεβαιωθείτε όμως, ότι η θερμοκρασία παραμένει κάτω από 5°C για να αποφευχθεί η είσοδος στην επικίνδυνη ζώνη. Επίσης καλό είναι να αλλάζετε το νερό κάθε 30 λεπτά περίπου καθώς το φαγητό σας ξεπαγώνει. Μόλις ξεπαγώσει εντελώς, μαγειρέψτε το, το συντομότερο δυνατό.
Ξεπαγώστε το κρέας στον φούρνο μικροκυμάτων
Όχι μόνο μπορείτε να ετοιμάσετε νόστιμα γεύματα στον φούρνο μικροκυμάτων , αλλά αυτή ησυσκευή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την απόψυξη του κρέατος. Απλώς χρησιμοποιήστε το κουμπί απόψυξης ή μαγειρέψτε φαγητό σε ισχύ 20-30%. Ελέγχετε κάθε τόσο όσο ξεπαγώνει, περιστρέφοντας το.
Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι τα μικροκύματα θερμαίνονται άνισα, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα σημεία μπορεί να αρχίσουν να μαγειρεύονται ενώ άλλα να είναι ακόμα παγωμένα. Για το λόγο αυτό, το κρέας που έχει αποψυχθεί σε φούρνο μικροκυμάτων πρέπει να μαγειρεύεται αμέσως για να αποφευχθεί η παραμονή στην επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασίας.
Μόλις το κρέας αποψυχθεί, είτε στο ψυγείο είτε με άλλη μέθοδο, προτείνουμε να μαγειρευτεί εντός 1-2 ημερών για κιμά, πουλερικά και ψάρια. Έχετε λίγο περισσότερο χρόνο (3-5 ημέρες) με κομμάτια μοσχάρι, χοιρινού ή αρνιού όπως μπριζόλες, ψητά ή παϊδάκια.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.