Χριστουγεννιάτικο μενού: Υπέροχες συνταγές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για να μείνει σε όλους αξέχαστο
JTeam
21 Δεκεμβρίου 2024
Τα στολισμένα δέντρα, τα φώτα, τα δώρα, το άρωμα που βγαίνει από τις κουζίνες και η στοργή των αγαπημένων προσώπων. Η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα είναι κάτι πραγματικά μαγικό. Η παραμονή Χριστουγέννων, τα μεσημεριανά γεύματα και τα δείπνα πλησιάζουν. Έχετε όμως σκεφτεί τι να ετοιμάσετε; Δεν υπάρχει συμβιβασμός, το χριστουγεννιάτικο μενού πρέπει να είναι πλούσιο, άφθονο και απολαυστικό. Γι αυτό λοιπόν και φέτος σας προκαλούμε να πειραματιστείτε και να ετοιμάσετε το πιο φαντασμαγορικό και νόστιμο χριστουγεννιάτικο μενού.
Το χριστουγεννιάτικο μενού για το 2024 , είναι πολύ εύκολο, αλλά πάνω από όλα πολύ νόστιμο. Και αυτή τη φορά, οι λέξεις-κλειδιά είναι «απλότητα», «πρακτικότητα» και «γεύση»: Από τα ορεκτικά μέχρι το επιδόρπιο, ετοιμάσαμε ένα μενού που είναι πεντανόστιμο και πολύ εύκολο. Όπως θα δείτε, αυτό το χριστουγεννιάτικο μενού έχει υλικά της χειμερινής περιόδου όπως ραντίτσιο, μανιτάρια , αχλάδια και καρύδια και ως πρώτο και δεύτερο πιάτο περιλαμβάνει μερικές όμορφες, πλούσιες και συνταγές. Για να το εξισορροπήσουμε, επιλέξαμε φρέσκες, ελαφριές και νόστιμες συνταγές για ορεκτικά. Ενώ το γλυκό θα είναι μια όμορφη, σκηνογραφική και δημιουργική έκπληξη.
Ξεκινάμε με δυο ορεκτικά πολύ εύκολα και γρήγορα: Το καρπάτσιο αχλάδι που είναι πολύ απλό και στο οποίο θα καρυκεύσουμε τις φέτες αχλαδιού με ένα μίγμα με βάση το ελαιόλαδο, το μέλι και το χυμό λεμονιού και τα χριστουγεννιάτικα σάντουιτς , στα οποία θα γεμίσουμε το ψωμί με μια νόστιμη σάλτσα τόνου και μαγιονέζα και, μόλις γίνουν τα σάντουιτς, θα τα διακοσμήσουμε με κόκκινα ντοματίνια.
Ως πρώτο πιάτο επιλέξαμε μια τα λαζάνια, αλλά σε μια πλούσια και νόστιμη χειμωνιάτικη παραλλαγή: Λαζάνια με ραντίτσιο. Ετοιμάζονται όπως όλα τα λαζάνια, φτιάχνοντας το καρύκευμα για τα φύλλα (σε αυτή την περίπτωση το ραντίτσιο και το λουκάνικο μαγειρεμένα στο τηγάνι) και στη συνέχεια προσθέτουμε τυρό και ψιλοκομμένα καρύδια και γίνεται ένας τέλειος συνδυασμός.
Το δεύτερο πιάτο είναι το γλασέ χοιρνό με σάλτσα βατόμουρου. Ένα πλούσιο φαγητό, χαρακτηριστικό της αγγλικής και της ιρλανδικής κουζίνας, όπου φτιάχνεται ειδικά για τα Χριστούγεννα. Ο συνδυασμός της γεύσης του κρέατος με τη γλυκύτητα της σάλτσας βατόμουρου δημιουργεί μια ευχάριστη αντίθεση, η οποία εμπλουτίζεται περαιτέρω από τα μπαχαρικά. Με τι να το συνοδεύσετε; Μπορείτε να ετοιμάσετε ένα απλό συνοδευτικό, όπως πατάτες φούρνου ή, για να διατηρηθεί στο αγγλοσαξονικό κλίμα, πατάτες θρυμματισμένες. Αν λοιπόν θέλετε να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα, ετοιμάστε μαζί μας αυτή την πεντανόστιμη συνταγή. Κλείνοντας, φτιάχνουμε ένα γλυκό που θα αφήσει τους πάντες άφωνους: Χριστουγεννιάτικα δέντρα μαρέγκας. Είναι τόσο όμορφα στην όψη όσο και τη γεύση. Ας δούμε μαζί αναλυτικά το μενού.
Καρπάτσιο με αχλάδι
Υλικά
2 αχλάδια
200 γρ. τυρί φέτα
40 γρ. καρύδια
60 γρ. σταφίδες
1 λεμόνι
40 γρ. μέλι
30 γρ. ελαιόλαδο
Πιπέρι
Εκτέλεση
Ας ξεκινήσουμε προετοιμάζοντας το ντρέσινγκ: Στύβουμε τον χυμό λεμονιού και τον ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το λάδι, το μέλι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε όλα καλά να δημιουργηθεί μια σάλτσα. Παίρνουμε το αχλάδι και το κόβουμε σε λεπτές φέτες χρησιμοποιώντας. Βάζουμε τις φέτες όπως θέλουμε σε ένα πιάτο και τις περιχύνουμε με μερικές κουταλιές από τη σάλτσα. Θρυμματίζουμε τα καρύδια από πάνω, προσθέτουμε τη φέτα σε μικρά κομμάτια και τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες. Ολοκληρώνουμε ρίχνοντας το υπόλοιπο ντρέσινγκ και το καρπάτσιο με αχλάδι είναι έτοιμο.
Χριστουγεννιάτικα σάντουιτς
Υλικά
180 γρ. ψωμί για σάντουιτς
250 γρ. τόνο σε λάδι
120 γρ. μαγιονέζα
8 ντοματίνια
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τον στραγγισμένο τόνο σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη μαγιονέζα και μια πρέζα αλάτι. Ανακατευθούμε τα πάντα για να αποκτήσουμε ε ένα ομοιογενές και κρεμώδες μείγμα. Παίρνουμε μια πρώτη φέτα ψωμί σάντουιτς και απλώνουμε από πάνω το μισό μείγμα. Τοποθετούμε από πάνω τη δεύτερη φέτα ψωμί και στη συνέχεια καλύπτουμε με το δεύτερο μισό της γέμισης τόνου. Τέλος, σκεπάζουμε με την τρίτη φέτα ψωμί σάντουιτς. Χωρίζουμε το σάντουιτς σε 8 ίσα τετράγωνα. Τώρα κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και μετά με μια οδοντογλυφίδα στερεώνουμε κάθε ντοματίνι στη μέση πάνω από τα σάντουιτς.
Λαζάνια με ραντίτσιο
Υλικά
250 γρ. λεπτά φύλλα έτοιμα για λαζάνια
500 γρ. ραντίτσιο
300 γρ. λουκάνικα
500 ml μπεσαμέλ
200 γρ. τυρί κίτρινο σε κομμάτια
100 γρ. καρύδια
70 ml γάλα
30 γρ. τριμμένο τυρί
1 κρεμμύδι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ας ξεκινήσουμε ψιλοκόβοντας το κρεμμύδι και στη συνέχεια το σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι. Προσθέτουμε το λουκάνικο κομμένο σε κομμάτια και το σοτάρουμε και αυτό στο τηγάνι. Εν τω μεταξύ, κόβουμε το ραντίτσιο σε λωρίδες. Μόλις ροδίσει το λουκάνικο, προσθέτουμε το ραντίτσιο, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά με το καπάκι, μέχρι να μαλακώσει. Παίρνουμε ένα ταψί και απλώνουμε στον πάτο μια στρώση μπεσαμέλ. Στη συνέχεια τοποθετούμε από πάνω μερικά λαζάνια και βάζουμε άλλη μια στρώση μπεσαμέλ. Τώρα προσθέστε το ραντίτσιο με το λουκάνικο και μερικά κομμάτια κίτρινο τυρί. Προσθέτουμε και τα καρύδια ψιλοκομμένα μοιράζοντάς τα σε όλη την επιφάνεια. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τέλος, συμπληρώνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα μπεσαμέλ, περισσότερα καρύδια και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί. Το βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε στους 180°C για περίπου 30 λεπτά. Και ιδού τα λαζάνια μας με ραντίτσιο έτοιμα να τα φέρουμε στο τραπέζι ζεστά και αχνιστά.
Γλασέ χοιρινό με σάλτσα από βατόμουρα
Υλικά
Για το κρέας
2 κιλά χοιρινό
200 γρ. καρότα
60 γρ. σέλινο
300 γρ. κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
Γλυκάνισο
5 γρ σπόροι μάραθου
3 γρ δάφνη
Γαρύφαλλο
Αλάτι, πιπέρι
Για το γλάσο
200 γρ. μέλι
60 γρ. καπνιστή πάπρικα σε σκόνη
2 γρ. σκόνη κανέλας
90 γρ. χυμός πορτοκάλι
Για τη σάλτσα από βατόμουρα
100 γρ. βατόμουρα
180 γρ. χυμός πορτοκάλι
25 γρ. ζάχαρη
50 γρ. λευκό κρασί
50 γρ. ζωμό λαχανικών
Εκτέλεση
Για το γλάσο: Ζεσταίνουμε το μέλι και το χυμό πορτοκαλιού σε μια κατσαρόλα. Μόλις ζεσταθούν προσθέτουμε την πάπρικα και την κανέλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Για το κρέας: Καθαρίζουμε τα λαχανικά, τα κόβουμε σε κύβους και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με λίγο λάδι, κρεμμύδι και σκόρδο. Ύστερα προσθέτουμε τους σπόρους μάραθου, τη δάφνη, τον γλυκάνισο και νερό, μέχρι να καλύψει τελείως το μπούτι όταν το βάλουμε. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το κρέας και το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για 2,5 ώρες σκεπασμένο με καπάκι. Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει βυθισμένο στο υγρό μαγειρέματος.
Μόλις κρυώσει το αφαιρούμε από το υγρό και αφαιρούμε απαλά την πέτσα, με προσοχή για μη χαλάσουμε το κρέας. Στη συνέχεια, το στεγνώνουμε το καλά, κάνουμε κάθετες τομές στην επιφάνεια χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι (για να σχηματιστεί ένα είδος «πλέγματος»). Το αλείφουμε με το γλάσο και στα σημεία ένωσης των τομών προσθέτουμε τα γαρύφαλλα. Ψήνουμε το γλασαρισμένο χοιρινό στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια. Στη συνέχεια το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά.
Για τη σάλτσα από βατόμουρα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα βατόμουρα μαζί με τη ζάχαρη. Ανάβουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει πουρές. Ρίχνουμε το λευκό κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τον ζωμό λαχανικών και τον αφήνουμε να ελαττωθεί μέχρι να αποκτήσουμε την επιθυμητή πυκνότητα. Σερβίρουμε το γλασέ χοιρινό κομμένο σε φέτες, συνοδεύοντάς το με τη σάλτσα από τα βατόμουρα.
Χριστουγεννιάτικα δέντρα μαρέγκας
Υλικά
2 ασπράδια αυγών (60 γρ.)
60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
60 γρ ζάχαρη άχνη
Πράσινη σκόνη χρωστικής τροφίμων
Χρωματιστή κρυσταλλική ζάχαρη για να διακοσμήσετε γλυκά
Εκτέλεση
Ανάβουμε τον φούρνο στους 85-95 °C. Ανακατεύουμε τα 60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη με περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού χρωστική τροφίμων. Χτυπάμε με ηλεκτρικό σύρμα το ασπράδι προσθέτοντας τη χρωματιστή ζάχαρη σε 3 στάδια: Πρέπει να πάρουμε μια ωραία παχύρρευστη μαρέγκα. Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη, την προσθέτουμε στη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά, από κάτω προς τα πάνω, με μια σπάτουλα. Μεταφέρουμε τα πάντα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και φτιάχνουμε τα δεντράκια από μαρέγκα. Στολίζουμε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα με τη χρωματιστή κρυσταλλική ζάχαρη. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στον φούρνο.
Το μαγείρεμα της μαρέγκας πρέπει γενικά να τηρεί δύο βασικούς παράγοντες, οι οποίοι να συνδυάζονται για να επιτευχθεί ένα ακριβές αποτέλεσμα: Η θερμοκρασία δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνά τους 100 βαθμούς. Η υπερβολική ζέστη θα στεγνώσει τη μαρέγκα πολύ γρήγορα, οδηγώντας την σε κάψιμο
Μπορείτε να αφήσετε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα να κρυώσουν στον κλειστό φούρνο: έτσι θα στεγνώσουν καλύτερα. Μόλις κρυώσουν, μεταφέρετέ τα σε ένα ωραίο πιάτο σερβιρίσματος, ίσως και σερβίρετέ τα στους καλεσμένους σας που σίγουρα θα εκτιμήσουν το χρώμα, την ωραία εμφάνιση τους και την υπέροχη γεύση τους.
Καλές γιορτές.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.