COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Βρώσιμα λουλούδια: 7 άνθη που μπορούν να μπουν στο πιάτο σου


JTeam

24 Μαρτίου 2025

Βρώσιμα λουλούδια: 7 άνθη που μπορούν να μπουν στο πιάτο σου
Freepik
Και όμως πολλά λουλούδια τρώγονται.

Τα λουλούδια είναι όμορφα να τα έχετε στον κήπο σας. Είναι επίσης ιδανικά για να δώσουν μια πινελιά χρώματος στο σπίτι σας. Απλά κόψτε τα και βάλτε τα σε ένα ωραίο βάζο με νερό για να φέρετε αμέσως χαρά στο περιβάλλον. Αλλά μερικά λουλούδια είναι επίσης πολύ καλά… για κατανάλωση. Ναι καλά διαβάσατε, υπάρχουν βρώσιμα λουλούδια τα οποία είναι πολύ όμορφα και νόστιμα, είτε μαγείρεμα μόνα τους ή για να εμπλουτίσουν κάποιες συνταγές. Ας δούμε μαζί ποια λουλούδια μπορούν να καταναλωθούν και πώς να τα χρησιμοποιήσουμε.

Τι είναι τα βρώσιμα λουλούδια;

Τα βρώσιμα λουλούδια είναι εκείνα τα λουλούδια που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια και χωρίς καμία ανησυχία. Σε μερικές πολύ μοντέρνες συνταγές, τα λουλούδια αντικαθιστούν ακόμη και τα λαχανικά και γίνονται το κύριο συστατικό των πιάτων. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται συχνά για την προετοιμασία όμορφων και γραφικών σαλάτων. Επίσης πολλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πραγματικά αρωματικά βότανα, ακριβώς όπως τα φυτά από τα οποία προέρχονται.

Χαμομήλι

Ένα πολύ γνωστό λουλούδι είναι το χαμομήλι. Εκτός από το να το χρησιμοποιήσουμε για να ετοιμάσουμε ένα χαλαρωτικό τσάι, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και για να αρωματίσουμε μπισκότα και κέικ. Δοκιμάστε το κι εσείς και θα ανακαλύψετε τι υπέροχη γλυκιά νότα μπορεί να δώσει στις συνταγές.

Άνθη μάραθου

Ακόμα και ο κλασικός μάραθος, εκτός από την κατανάλωση του λαχανικού σε πολλές συνταγές, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και τα κίτρινα άνθη. Έχουν πολύ ιδιαίτερη γεύση, που θυμίζει λίγο τη γλυκόριζα. Τα άνθη του άγριου μάραθου χρησιμοποιούνται για να αρωματίσουν πολλά πιάτα: από πέστο μέχρι τα ψητά.

Γιασεμί

Ανάμεσα στα λουλούδια που μπορούν να καταναλωθούν υπάρχουν και τα άνθη γιασεμιού. Εκτός από τη χρήση τους για ροφήματα και αφεψήματα, μπορούν να εμπλουτίσουν τη γεύση των μπισκότων και των κέικ, δίνοντας μια αρωματική νότα.

Jenny.Gr
Freepik

Ιβίσκος

Τα άνθη του ιβίσκου είναι πολύ ευέλικτα. Είναι ιδανικά για αφεψήματα, αλλά και για την προετοιμασία ενός τσαγιού με έντονο κόκκινο χρώμα, είναι πολύ γλυκά και πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες. Τα άνθη του ιβίσκου μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή πολλών άλλων συνταγών, όπως μαρμελάδα και ακόμη και κρασί.

Νεροκάρδαμο

Ένα εντελώς βρώσιμο λουλούδι είναι το νεροκάρδαμο. Μάλιστα τρώγεται όλο το φυτό, από τα φύλλα μέχρι τα πέταλα ακόμα και τους σπόρους και τους καρπούς. Αυτό το λουλούδι είναι πολύ αρωματικό και θυμίζει κάρδαμο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωμό για να στολίσει μια νόστιμη σαλάτα ή να μαγειρευτεί για να αρωματίσει ένα πιάτο με έναν ιδιαίτερο τρόπο, για παράδειγμα σοτάροντάς το σε ένα τηγάνι ή χρησιμοποιώντας το ως γέμιση για φρέσκα ζυμαρικά.

Άνθη ακακίας

Ένα ασυνήθιστο και πολύ νόστιμο πιάτο για απεριτίφ είναι τα τηγανητά άνθη ακακίας. Πολύ αρωματικά και ντελικάτα, μπορούμε να τα τηγανίσουμε με ένα απλό και γρήγορο κουρκούτι, το οποίο πρέπει να είναι ελαφρύ και αρκετά ρευστό: έτσι τα λουλούδια θα είναι τραγανά και νόστιμα.

Άνθη μέντας

Έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε φύλλα μέντας για την παρασκευή πολλών διαφορετικών πιάτων και συνταγών, είτε ως αρωματικό βότανο είτε ως κύριο συστατικό. Στην πραγματικότητα, τα άνθη της μέντας είναι επίσης πολύ καλά και έχουν την ίδια μυρωδιά και γεύση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.