
Ακόμη και όσοι από εμάς μαγειρεύουμε καθημερινά, κάνουμε περιστασιακά λάθη στην κουζίνα. Τα πιάτα μπορεί μερικές φορές να αποδειχθούν πολύ αλμυρά, πολύ γλυκά ή πολύ πικάντικα. Υπάρχουν λίγα πράγματα χειρότερα από το να καθίσετε για ένα γεύμα και να συνειδητοποιήσετε ότι το πιάτο είναι πικάντικο πάνω από το προτιμώμενο επίπεδο ανοχής σας. Φυσικά υπάρχουν τρόποι για να σταματήσει να καίγεται το στόμα σας, εάν επιλέξετε να το κάνετε αυτό, όπως να πίνετε γάλα ή να τρώτε παγάκια. Αλλά ακόμα καλύτερα, υπάρχουν τρόποι να προσαρμόσετε ένα πιάτο ενώ μαγειρεύετε για να μειώσετε το επίπεδο των μπαχαρικών. Δείτε αυτούς τους έξι τρόπους για να σώσετε ένα πιάτο που είναι πολύ πικάντικο πριν καν φτάσει στο τραπέζι.
Προσθέστε γαλακτοκομικά
Υπάρχει πολλή διαφημιστική εκστρατεία σχετικά με τη χρήση γάλακτος για την ανακούφιση από τα πικάντικα τρόφιμα και για καλό λόγο. Η έντονη αίσθηση που νιώθουμε όταν τρώμε κάτι πικάντικο προέρχεται από μια χημική ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται καζεΐνη, η οποία μπορεί να συνδεθεί με την καψαϊκίνη πριν φτάσει στη γλώσσα μας, με αποτέλεσμα να φτάσει σε λιγότερους υποδοχείς και να μειώσει την αίσθηση του καψίματος. Εάν το πιάτο σας είναι πολύ πικάντικο, δοκιμάστε να προσθέσετε κρέμα γάλακτος, γιαούρτι ή βούτυρο για να τη μαλακώσετε.
Χρησιμοποιήστε εσπεριδοειδή
Η καψαϊκίνη είναι ένα αλκαλικό μόριο, επομένως ο συνδυασμός της με κάτι όξινο όπως ο χυμός εσπεριδοειδών ή το ξύδι μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση μέρους του καψίματος. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι επίσης όξινα, κάτι που είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο είναι αποτελεσματικά στον μετριασμό του πικάντικου. Την επόμενη φορά που το πιάτο σας έχει πολύ πικάντικη γεύση, δοκιμάστε να προσθέσετε χυμό λεμονιού, λάιμ ή πορτοκαλιού ή κάποιο ξίδι που να ταιριάζει στις γευστικές σας προτιμήσεις.

Προσθέστε ξηρούς καρπούς ή βούτυρο ξηρών καρπών
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως οι ξηροί καρποί και το βούτυρο ξηρών καρπών μπορούν να βοηθήσουν στη διάλυση των ελαίων της καψαϊκίνης , κάνοντας τη λιγότερο ισχυρή. Η προσθήκη βουτύρου ξηρών καρπών μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των υπερβολικών μπαχαρικών, αλλά και να προσθέσει πρωτεΐνη, υγιή λίπη και θρεπτικά συστατικά σε ό,τι φτιάχνετε.
Πασπαλίστε με ζάχαρη
Η ζάχαρη είναι ακόμα ένα βασικό προϊόν της κουζίνας που μπορεί να σας βοηθήσει να μετριάσετε ένα πιάτο που είναι πικάντικο. Ρίξτε λίγη κρυσταλλική ζάχαρη, μαύρη ζάχαρη, μέλι ή σιρόπι σφενδάμου για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα και γεύση.
Προσθέστε άμυλο ή δημητριακά
Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε την πικάντικη γεύση σε ένα πιάτο είναι να το συνδυάσετε με υδατάνθρακες. Η λήψη λίγης ποσότητας ρυζιού ή πατάτας σε κάθε μπουκιά μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τα επίπεδα της πικάντικης γεύσης πιο διαχειρίσιμα. Ακόμη και η προσθήκη μιας φέτα ψωμιού στο πλάι μπορεί να προσφέρει μείωση του καψίματος.
Αραιώστε το
Ένας άλλος απλός τρόπος για να μετριάσετε ένα πικάντικο φαγητό είναι να το αραιώσετε. Αυτό μπορεί να γίνει προσθέτοντας περισσότερα από τα μη πικάντικα συστατικά σε ένα πιάτο (όπως λαχανικά, δημητριακά, κρέας ή ζωμό) ή ακόμα και απλώς προσθέτοντας νερό. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλύτερα με σούπες, μαγειρευτά και κατσαρόλες, αλλά μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε σάλτσα που χρησιμοποιείται για ένα πιάτο.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.