COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Poke Bowl: Η συνταγή και συμβουλές για να το φτιάξεις στο σπίτι


JTeam

1 Μαΐου 2025

Poke Bowl: Η συνταγή και συμβουλές για να το φτιάξεις στο σπίτι
Freepik
Το poke bowl έχει γίνει μια γαστρονομική τάση που έχει κατακτήσει τους ουρανίσκους σε όλο τον κόσμο.

Το Poke bowl είναι ένα πιάτο χαβανέζικης προέλευσης, γνωστό και ως Sushi bowl. Αρέσει και είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο χάρη στην ευελιξία των συστατικών του: Ρύζι, ψάρι, κρέας, αβοκάντο, φρούτα, λαχανικά και σπόροι. Οι παραλλαγές είναι ατελείωτες και προσαρμόζονται σε κάθε είδους διατροφή , ακόμα και στη χορτοφαγική ή στη vegan , ή σε οποιοδήποτε είδος διατροφής. Δοκιμάστε τη συνταγή για poke bowl για να το φτιάξετε στο σπίτι και θα είναι τόσο καλή όσο αυτές που τρώτε στο εστιατόριο.

Επίσης τοpoke bowl είναι ένα πολύ δημοφιλές πιάτο επειδή είναι υγιεινό, ελαφρύ και νόστιμο . Στην πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει όχι μόνο μια ακόμη τάση, αλλά πάνω απ' όλα ένα πιάτο που απολαμβάνουμε, σε τέτοιο βαθμό που το εντάσσουμε στην καθημερινή μας διατροφή.

Το poke bowl γεννήθηκε στη Χαβάη ως πιάτο των ψαράδων που λάτρευαν να καταναλώνουν αυτό το πλούσιο μπολ (από το αγγλικό bowl ) με ρύζι , φρεσκοαλιευμένο ψάρι και φύκια . Με την πάροδο του χρόνου και χάρη στη σύντηξη με την ασιατική κουλτούρα , το poke bowl έχει γίνει μια γαστρονομική τάση που έχει κατακτήσει τους ουρανίσκους σε όλο τον κόσμο.

Η συνταγή μας είναι απλή και αυθεντική. Αυτό είναι ένα τέλειο μπολ για να το πάρετε μαζί σας στη δουλειά ή για να το απολαύσετε για μεσημεριανό ή βραδινό. Επιπλέον, μπορεί να σερβιριστεί στους καλεσμένους σας για ένα διασκεδαστικό δείπνο με ασιατικό θέμα. Για να το φτιάξουμε επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε στον ατμό φιλέτα σολομού, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε καπνιστό σολομό.

Για να εμπλουτίσουμε το poke bowl μας συμπεριλάβαμε λαχανικά και μια πηγή λίπους όπως το αβοκάντο. Όλα γίνονται ακόμα πιο ξεχωριστά με μια χούφτα σπόρους chia και σουσάμι και λίγη σάλτσα ταχίνι για αυτή τη μοναδική γεύση που θα σας κάνει να την ερωτευτείτε. Αν θέλετε να βουτήξετε στη γαλάζια θάλασσα της Χαβάης αλλά το αεροπορικό εισιτήριο είναι πολύ ακριβό, τότε δοκιμάστε αυτό το poke bowl και σίγουρα θα κάνετε ένα υπέροχο γευστικό ταξίδι.

Jenny.Gr
Freepik

Υλικά
200 γρ. ρύζι μπασμάτι
400 ml νερό
1 αβοκάντο
2 μεγάλα καρότα
2 φιλέτα σολομού στον ατμό ή 200 γρ. καπνιστό σολομό
1 κουτάλι ξίδι ή ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού ταχίνι προαιρετικό
Ντοματίνια ή τα αγαπημένα σας λαχανικά
Σουσάμι για διακόσμηση
Σπόροι chia για διακόσμηση
Σάλτσα σόγιας

Εκτέλεση
Μαγείρεμα του ρυζιού: Πρώτα απ 'όλα, ξεπλένουμε το ρύζι το καλά και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει το νερό. Μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτεί το ρύζι για πέντε λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ρύζι να ξεκουραστεί σκεπασμένο για άλλα 10 λεπτά. Στη συνέχεια, το ρίχνουμε σε ένα μπολ, μαζί με μια κουταλιά ξίδι ή ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Σε αυτό το σημείο μαγειρεύουμε τα φιλέτα σολομού στον ατμό ή σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καπνιστό σολομό και να παραλείψετε αυτό το βήμα. Τώρα το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να συναρμολογήσουμε το poke bowl: Βάζουμε το ρύζι στον πάτο του μπολ, προσθέτουμε το αβοκάντο κομμένο σε κύβους, τον σολομό, τα ξεφλουδισμένα καρότα κομμένα σε αρκετά λεπτές λωρίδες και τα ντοματίνια. Γαρνίρουμε με σουσάμι και σπόρους chia, ταχίνι και σάλτσα σόγιας για γεύση, αν θέλετε, και απολαμβάνουμε.

Αντικαταστάσεις και παραλλαγές:

  • Αν ακολουθείτε μια vegan ή χορτοφαγική διατροφή , μπορείτε να αντικαταστήσετε τις ζωικές πρωτεΐνες (στην προκειμένη περίπτωση τον σολομό) με τόφου σοταρισμένο σε τηγάνι με λίγο σπορέλαιο. Θα εξακολουθείτε να λαμβάνετε άφθονη πρωτεΐνη.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα φιλέτα σολομού με καπνιστό σολομό ή ακόμα και ψητό κοτόπουλο.
  • Σε ένα τέλεια ισορροπημένο μπολ μην ξεχνάτε ποτέ να συμπεριλάβετε δύο μερίδες λαχανικών . Χρησιμοποιήστε αυτά που σας αρέσουν περισσότερο, κατά προτίμηση ωμά.
  • Η κατεξοχήν πηγή λίπους είναι το αβοκάντο, αλλά αν δεν σας αρέσει αντικαταστήστε το με μια γενναιόδωρη κουταλιά ελαιόλαδο για να αρωματίσετε το μπολ σας.
  • Οι σπόροι προσθέτουν αυτή την έξτρα τραγανή πινελιά που θα σας κάνει να ερωτευτείτε αυτό το πιάτο. Χρησιμοποιήστε αυτούς που προτιμάτε ή αντικαταστήστε τους με ξηρούς καρπούς (όπως αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους)
  • Μας αρέσει να γαρνίρουμε το poke bowl με ένα κουταλάκι του γλυκού ταχίνι, αλλά αν δεν έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πάστα αμυγδάλου ή φιστικιού (προφανώς χωρίς ζάχαρη).
  • Η επιπλέον πινελιά; Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού σάλτσα σόγιας πριν το σερβίρετε για γεύση. Θα είναι πεντανόστιμο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.