COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Αφράτο ψωμί με γάλα όπως στην Ιαπωνία


JTeam

4 Ιουνίου 2025

Αφράτο ψωμί με γάλα όπως στην Ιαπωνία
www.soniaperonaci.it
Μάθετε πώς να φτιάξετε το διάσημο ιαπωνικό ψωμί στο σπίτι, με απλά υλικά και την τεχνική Tang Zhong που χαρίζει μοναδική υφή, ελαφρότητα και απαλή γεύση.

Το ιαπωνικό ψωμί με γάλα είναι ένα ιδιαίτερα αφράτο και εξαιρετικά ελαφρύ ψωμί, με καταγωγή από την Ιαπωνία και μεγάλη δημοφιλία σε όλη την Ασία. Η απίστευτη απαλότητά του οφείλεται στη χρήση της τεχνικής Tang Zhong, ένα μείγμα από αλεύρι και νερό (ή γάλα), το οποίο μαγειρεύεται ελαφρώς ώστε να μετατραπεί σε μια είδους ζελέ.

Το συγκεκριμένο ψωμί ξεχωρίζει για την απαλή, χρυσαφένια του κόρα και τη μακρά διπλή διαδικασία φουσκώματος. Η γεύση του είναι ουδέτερη με ελαφριά γλυκύτητα και θυμίζει μπριός, γεγονός που το καθιστά ιδανικό τόσο για γλυκές όσο και για αλμυρές χρήσεις (π.χ. τοστ, σάντουιτς, ή με μαρμελάδα στο πρωινό). Ας δούμε μαζί τη συνταγή

Υλικά
Για το προζύμι (Tang Zhong)
100 γρ. νερό
25 γρ. αλεύρι
Για τη ζύμη
350 γρ. αλεύρι
55 γρ. ζάχαρη
7 γρ. αλάτι
1 μέτριο αυγό
4 γρ. ξηρή μαγιά
50 γρ. βούτυρο (μαλακό, όχι λιωμένο)
110 γρ. πλήρες γάλα (χλιαρό)
Για την ολοκλήρωση
Αλεύρι για πασπάλισμα
Λίγη φρέσκια κρέμα γάλακτος (πλήρης) για επάλειψη

Jenny.Gr
www.soniaperonaci.it

Εκτέλεση
Προετοιμασία του Tang Zhong (προζύμι): Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι. Στη συνέχεια ζεσταίνουμε το νερό σε μια κατσαρόλα στους 65°C (αν δεν έχετε θερμόμετρο, βγάλτε το πριν βράσει). Ρίχνουμε το ζεστό νερό στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε δυνατά με σύρμα μέχρι να γίνει λείο και παχύρευστο. Βάζουμε ξανά το μείγμα στην κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει σαν κρέμα. Μετά, το βάζουμε σε ένα μπολ, σκέπασέ το με μεμβράνη και το αφήνουμε να κρυώσει. Έπειτα, το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες (ιδανικά όλη νύχτα).

Ζύμωμα: Στον κάδο του μίξερ με γάντζο ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά και προσθέτουμε το Tang Zhong. Χτυπάμε επίσης σε ένα μπολ το αυγό και μαζί με το χλιαρό γάλα. Και ρίχνουμε το μείγμα στο μίξερ. Όταν η ζύμη "μαζευτεί" στον γάντζο, προσθέτουμε σταδιακά το βούτυρο (σε κομμάτια), εναλλάξ με το αλάτι, περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί.

Πρώτη ζύμωση: Μετά το ζύμωμα, βάζουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένο πάγκο και της δίνουμε σχήμα μπάλας. Ύστερα τη μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε φούρνο με αναμμένο φως (όχι θερμότητα) για περίπου 3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί.

Πτυχώσεις και δεύτερη ζύμωση: Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μπάλες των 240 γρ και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν 30 λεπτά. Ύστερα ανοίγουμε κάθε μία μπάλα με τον πλάστη. Στη συνέχεια διπλώνουμε πρώτα το κάτω τρίτο προς το κέντρο, έπειτα το πάνω τρίτο ώστε να συναντήσει το κάτω. Πιέζουμε ελαφρά στη μέση και αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολό. Σφραγίζουμε την ένωση και βάζουμε το ρολό σε βουτυρωμένη φόρμα, με την ένωση προς τα κάτω. Κάνουμε το ίδιο και με τις άλλες μπάλες ζύμης και τις τοποθετούμε τη μια δίπλα στην άλλη σε μια φόρμα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 30-40 λεπτά στον σβηστό φούρνο με το φως αναμμένο μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.

Ψήσιμο: Αλείφουμε την επιφάνεια του ψωμιού με λίγη φρέσκια κρέμα και ψήνουμε στον φούρνο στους 160°C για 50 λεπτά. Τέλος αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει πριν το αναποδογυρίσουμε. Καλή απόλαυση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.