COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Κοτόπουλο τεριγιάκι: Η καλύτερη συνταγή για Ιαπωνική γεύση στο σπίτι


JTeam

7 Ιουνίου 2025

Κοτόπουλο τεριγιάκι: Η καλύτερη συνταγή για Ιαπωνική γεύση στο σπίτι
Freepik
Συνταγή για κοτόπουλο τεριγιάκι με σάλτσα σόγιας, μέλι και ρύζι – ιδανική για εύκολο ασιατικό φαγητό στο σπίτι.

Το κοτόπουλο τεριγιάκι είναι ένα κλασικό πιάτο της ιαπωνικής κουζίνας, που γεννήθηκε από τον συνδυασμό απλότητας και έντονης γεύσης. Το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις “teri” (λάμψη) και “yaki” (ψητό), περιγράφοντας τέλεια τη γυαλιστερή, καραμελωμένη σάλτσα που το κάνει ακαταμάχητο. Αρχικά η συνταγή φτιαχνόταν με ψάρι, όμως σήμερα η εκδοχή με κοτόπουλο είναι ιδιαίτερα αγαπητή. Σερβιρισμένο με ρύζι μπασμάτι και φρέσκοκρεμμυδάκι, είναι το ιδανικό πιάτο για όσους θέλουν να δοκιμάσουν αυθεντικές ασιατικές γεύσεις στο σπίτι. Η προετοιμασία του είναι πιο εύκολη απ’ όσο νομίζετε – ακολούθησε τη συνταγή και φέρε μια πινελιά Ιαπωνίας στο τραπέζι σας.

Υλικά
Για το κοτόπουλο
500 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου
1 κουταλιά της σούπας λάδι από φιστίκι (ή φυτικό)
Για τη σάλτσα τεριγιάκι
80 ml σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές της σούπας μέλι (ή καστανή ζάχαρη)
2 κουταλιές της σούπας mirin (γλυκό ιαπωνικό κρασί)
1 κουταλιά της σούπας sake
Λίγο φρέσκο τζίντζερ (τριμμένο)
1 σκελίδα σκόρδο (λιωμένη)
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
2 κουταλιές της σούπας νερό
Για το σερβίρισμα
Ρύζι μπασμάτι
Φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

Jenny.Gr
Freepik

Εκτέλεση
Ετοιμασία του κοτόπουλου: Κόβουμε το κοτόπουλο σε μπουκιές ίδιου μεγέθους ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και ψήνουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε από το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη.

Προετοιμασία της σάλτσας τεριγιάκι: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σάλτσα σόγιας, το μέλι (ή ζάχαρη), το mirin, το sake, το σκόρδο και το τζίντζερ. Ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 2 κουταλιές νερό και το προσθέτουμε στη σάλτσα. Μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρώς. Βάζουμε το κοτόπουλο ξανά στο τηγάνι με τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καλυφθεί πλήρως και να γυαλίζει.

Ρύζι μπασμάτι: Βράζουμε το ρύζι σε αλατισμένο νερό (αναλογία: 1 φλιτζάνι ρύζι – 1,5 φλιτζάνι νερό). Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 10-12 λεπτά. Το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και το ανακατεύουμε με το πιρούνι. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο λάδι για να μην κολλήσει. Σερβίρουμε το κοτόπουλο πάνω από το ρύζι, πασπαλισμένο με φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Καλή απόλαυση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.