COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Αλμυρά και αφράτα κρουασάν γεμιστά με την πιο βελούδινη μους από σαλάμι


JTeam

23 Ιουνίου 2025

Αλμυρά και αφράτα κρουασάν γεμιστά με την πιο βελούδινη μους από σαλάμι
www.soniaperonaci.it
Τα σημερινά αλμυρά αφράτα κρουασάν συνδυάζουν υπέροχη υφή με φανταστική γεύση.

Αυτά τα αλμυρά κρουασάν είναι τόσο νόστιμα που εξαφανίζονται αμέσως – και μάλιστα, δεν πρέπει ποτέ να λείπουν από κανένα τραπέζι. Είναι τέλεια για να γεμιστούν με σαλάτα, τυριά, αλλαντικά ή ό,τι άλλο επιτρέπει η περίσταση και η φαντασία σας.

Η επιφάνειά τους είναι διακοσμημένη με λευκό και μαύρο σουσάμι, και το εσωτερικό τους… άφησέ το καλύτερα στις προτιμήσεις σας. Εμείς τα γεμίσαμε με μία βελούδινη μους από σαλάμι, λίγα φύλλα από τραγανή κατσαρή σαλάτα και μερικές φέτες σαλάμι κομμένες σε φέτες. Πίστεψέ μας, αυτά τα αφράτα αλμυρά κρουασάν θα σας καταπλήξουν. Είμαστε σίγουροι ότι θα γίνουν το μυστικό σας όπλο. Ας δούμε μαζί τη συνταγή:

Υλικά
Για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. αλεύρι τύπου Μανιτόμπα
4 γρ. ξηρή μαγιά
150 γρ. φρέσκο πλήρες γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
140 γρ. νερό (σε θερμοκρασία δωματίου)
50 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. μέλι
30 γρ. βούτυρο κρύο από το ψυγείο
30 γρ. ελαιόλαδο
10 γρ. αλάτι: 10 γρ.
Για επάλειψη και πασπάλισμα
1 αυγό
2 κ.σ. φρέσκο γάλα
2 κ.σ. λευκό σουσάμι
2 κ.σ. μαύρο σουσάμι ή παπαρουνόσπορο
Για τη μους σαλάμι
300 γρ. σαλάμι
300 γρ. τυρί στρακίνο (Stracchino)
150 γρ. κρέμα γάλακτος
Για τη γέμιση
1 ματσάκι κατσαρή σαλάτα
18 φέτες σαλάμι

Jenny.Gr
www.soniaperonaci.it

Εκτέλεση
Για τη ζύμη: Στον κάδο του μίξερ με γάντζο βάζουμε τα δύο είδη αλευριού και τη μαγιά. Σε μία κανάτα αναμιγνύουμε το νερό, το γάλα και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μέλι και ανακατεύουμε. Ξεκινάμε να δουλεύουμε το μίξερ, προσθέτοντας σιγά σιγά το υγρό μείγμα. Μόλις η ζύμη κολλήσει στον γάντζο και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα, αρχαΐζουμε να προσθέτουμε το βούτυρο λίγο-λίγο, εναλλάξ με το αλάτι. Δουλεύουμε μέχρι να έχουμε μία λεία, ελαστική ζύμη. Στη συνέχεια μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και της δίνουμε σχήμα τετραγώνου. Φέρνουμε τις 4 άκρες προς το κέντρο και σχηματίζουμε μία μπάλα. Ύστερα τη βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες (μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο).

Σχηματισμός κρουασάν: Απλώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και τη λαδώνουμε με λίγο ηλιέλαιο. Βάζουμε τη ζύμη πάνω και την ανοίγουμε με τα χέρια να καλύψει την επιφάνεια. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Μετά, με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη να καλύψει ξανά το ίδιο μέγεθος. Την κόβουμε τη στη μέση κατά μήκος. Στα εξωτερικά άκρα κάθε λωρίδας κάνουμε σημάδια ανά 10 εκ. και στο κέντρο ξεκινάμε στα 5 εκ. και κάθε 10 εκ. (5, 15, 25, κλπ). Κόβουμε σε τρίγωνα. Από κάθε λωρίδα παίρνουμε 9 τρίγωνα και λίγες λωρίδες από τα πλάγια. Κάνουμε ένα μικρό κόψιμο 2 εκ. στη βάση κάθε τρίγωνου και τυλίγουμε το σε σχήμα κρουασάν. Τέλος γυρνάμε λίγο τις άκρες προς τα μέσα. Βάζουμε τα κρουασάν στο ταψί με τη λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν 30 λεπτά σε σβηστό φούρνο. Όταν περάσει η ώρα τα αλείφουμε με αυγό και γάλα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20 λεπτά. Αφήνουμε τα κρουασάν να κρυώσουν εντελώς πριν τα γεμίσουμε.

Για τη μους: Καθαρίζουμε το σαλάμι από τη φλούδα, το κόβουμε σε κύβους και το πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε το τυρί και την κρέμα και χτυπάμε ξανά μέχρι να έχουμε μια λεία, πυκνή κρέμα. Μεταφέρουμε τη μους σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη αστέρι.

Κόβουμε κάθε κρουασάν στη μέση χωρίς να το χωρίσουμε τελείως και βάζουμε 30 γρ. μους, λίγη σαλάτα και 1-2 φέτες σαλάμι. Έτοιμα για σερβίρισμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.