Γεμιστές ελιές με κρέας: Το παραδοσιακό ιταλικό σνακ που κερδίζει τις εντυπώσεις
JTeam
11 Ιουλίου 2025

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα πιάτο ελιές γεμιστές με κρέας; Ανακαλύψτε τη συνταγή για να ετοιμάσετε αυτή τη λαχταριστή σπεσιαλιτέ της παραδοσιακής κουζίνας του Μάρκε στην Ιταλία. Οι γεμιστές τηγανητές ελιές με κρέας ή οι ελιές all’Ascolana είναι ένα παραδοσιακό πιάτο από το Άσκολι Πιτσένο, στην περιοχή Μάρκε της Ιταλίας, και είναι τόσο νόστιμες που έχουν γίνει γνωστές παγκοσμίως.
Στην Ιταλία σερβίρονται συνήθως ως σνακ στους δρόμους μέσα σε χάρτινα χωνάκια. Το κάθε χωνάκι έχει περίπου 8 με 10 ελιές. Εκτός όμως από το δρόμο τις συναντάμε στα υπέροχα μαγαζιά όπου οι Ιταλοί παίρνουν το απεριτίβο τους. Ας δούμε μαζί τη συνταγή.
Υλικά
500 γρ. ελιές μεγάλες
150 γρ. χοιρινό κρέας
150 γρ. μοσχαρίσιο κρέας
150 γρ. κιμάς κοτόπουλο
3 αυγά
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 κομμάτι σέλερι
Τριμμένη φρυγανιά
Τριμμένη γραβιέρα
Τριμμένο πεκορίνο
Μοσχοκάρυδο
Συμπυκνωμένος πελτές ντομάτας
Λευκό κρασί
Αλεύρι
Ξύσμα λεμονιού
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σέλερι και το καρότο σε 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα τρία είδη κρέατος και τα σοτάρουμε και αυτά καλά. Αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με μισό ποτήρι λευκό κρασί και προσθέτουμε 1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας. Μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά.
Στη συνέχεια ανακατεύουμε το μαγειρεμένο κρέας μαζί με 2 κουταλιές φρυγανιά, 4 κουταλιές γραβιέρα, 2 κουταλιές πεκορίνο, 1 κρόκο αυγού, λίγο μοσχοκάρυδο, ξύσμα από ένα λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Αυτό είναι το μείγμα για τη γέμιση. Ξεκουκουτσιάζουμε τις ελιές κόβοντάς τες σε σπείρα γύρω από το κουκούτσι. Ύστερα γεμίζουμε κάθε ελιά με μια μικρή μπαλίτσα γέμισης και επαναφέρουμε το αρχικό τους σχήμα. Πανάρουμε τις γεμιστές ελιές πρώτα στο αλεύρι, μετά στα χτυπημένα αυγά και τέλος στην τριμμένη φρυγανιά. Τέλος τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστές. Καλή απόλαυση.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.