
Αυτή η κρεμώδης μακαρονάδα με πέστο πέστο βασιλικού, λεμόνι και σπανάκι είναι γεμάτη γεύση, άρωμα και θρεπτικά συστατικά. Ο συνδυασμός πέστο βασιλικού, κρέμας γάλακτος και φρέσκου λεμονιού δημιουργεί μια πλούσια αλλά ταυτόχρονα δροσερή σάλτσα. Το τρυφερό σπανάκι μαγειρεύεται μαζί με τα ζυμαρικά, μαλακώνει και προσθέτει χρώμα και θρεπτική αξία στο πιάτο.
Συμβουλές
- Ανακατέψτε το πέστο και την παρμεζάνα εκτός φωτιάς για να αποφύγετε το διαχωρισμό και τους σβώλους.
- Κρατήστε περισσότερο νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών απ’ όσο νομίζετε πως θα χρειαστείτε — βοηθάει στο να φτάσετε την ιδανική υφή της σάλτσας.
- Το πέστο βασιλικού είναι η κλασική επιλογή, αλλά και ένα πέστο με ντομάτα μπορεί να δώσει ενδιαφέρουσα παραλλαγή.
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ολικής άλεσης σπαγγέτι με μπουκατίνι ή λινγκουίνι.
Υλικά
225 γρ. σπαγγέτι ολικής άλεσης
1 συσκευασία (140 γρ.) φρέσκο baby σπανάκι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
½ κ.γ. μπούκοβο
½ φλ. ξηρό λευκό κρασί
½ φλ. ζωμός λαχανικών με λιγότερο αλάτι
6 κ.σ. κρέμα γάλακτος
¼ φλ. ψιλοκομμένος φρέσκος βασιλικός (και έξτρα για γαρνίρισμα)
½ φλ. τριμμένη παρμεζάνα (και έξτρα για γαρνίρισμα)
3 κ.σ. πέστο βασιλικού
1 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
½ φλ. νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών (κρατημένο)

Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Προσθέτουμε στα ζυμαρικά το σπανάκι και το αφήνουμε να μαραθεί για 30 δευτερόλεπτα. Στραγγίζουμε, κρατώντας ½ φλιτζάνι από το νερό. Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο και το μπούκοβο και σοτάρουμε για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Ύστερα ρίχνουμε το κρασί, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και το αφήνουμε να εξατμιστεί (περίπου 3 λεπτά). Προσθέτουμε τον ζωμό και 5 κ.σ. από την κρέμα γάλακτος και σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει ελαφρώς (περίπου 3 λεπτά) η σάλτσα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον βασιλικό και τα ζυμαρικά με το σπανάκι. Ανακατεύουμε συνεχώς για 2 λεπτά. Προσθέτουμε ¼ φλ. από το νερό των ζυμαρικών και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε ¼ φλ. παρμεζάνα, 2 κ.σ. πέστο, το βούτυρο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό για πιο βελούδινη υφή. Τέλος, προσθέτουμε και την υπόλοιπη παρμεζάνα. Τέλος σε ένα μπολ, ανακατέψτε 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος και 1 κ.σ. πέστο και περιχύνουμε πάνω από το κάθε πιάτο. Γαρνίρουμε με βασιλικό και επιπλέον παρμεζάνα. Καλή απόλαυση.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.