
Η Pasta alla Norma είναι ίσως η πιο διάσημη σικελική μακαρονάδα. Η καταγωγή της είναι από την Κατάνια και, σύμφωνα με κάποιες πηγές, δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στην όπερα "Norma" του διάσημου συνθέτη Βιντσέντσο Μπελλίνι. Άλλοι υποστηρίζουν πως ονομάστηκε έτσι γιατί ήταν «a norma» – δηλαδή τέλεια, σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης της μαγειρικής.
Με φρέσκο βασιλικό, τηγανητές μελιτζάνες, πλούσια σάλτσα ντομάτας και τριμμένη ρικότα σαλάτα, αυτή η συνταγή αποδεικνύει πως η απλότητα μπορεί να οδηγήσει σε ένα πραγματικά αριστουργηματικό πιάτο. Δείτε πώς να την ετοιμάσετε βήμα-βήμα και φέρτε τη γεύση της Σικελίας στο πιάτο σας.
Υλικά
1 κιλό ώριμες ντομάτες
400 γρ. μελιτζάνες
350 γρ. πένες
150 γρ. αλμυρή ρικότα, τριμμένη
½ κρεμμύδι
Μερικά φύλλα βασιλικού
Ελαιόλαδο
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Αλάτι

Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε χοντροκομμένα το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Κόβουμε τις ντομάτες σε μεγάλα κομμάτια. Και παίρνουμε ένα ματσάκι με περίπου 10 φύλλα βασιλικού. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον βασιλικό στην κατσαρόλα και, μετά από 1 λεπτό, και τις ντομάτες. Αλατίζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 25 λεπτά. Αφαιρούμε τον βασιλικό λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά. Στη συνέχεια πολτοποιούμε ελαφρά τη σάλτσα.
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε ροδέλες πάχους 3-4 χιλιοστών. ‘Ύστερα τις τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα ανακατευτούμε με τη σάλτσα ντομάτας και λίγο ελαιόλαδο. Μοιράζουμε στα πιάτα και προσθέτουμε τις τηγανητές μελιτζάνες, λίγα φύλλα βασιλικού και αρκετή τριμμένη ρικότα. Αν θέλετε να εμπλουτίσετε τη συνταγή, προσθέστε φλούδες από μισό λεμόνι και ντοματίνια σοταρισμένα ή ψημένα στο φούρνο στους 100°C για 50 λεπτά μαζί με τις φλούδες λεμονιού — όπως κάναμε και εμείς.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.