COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Κάππαρη σε αλάτι: Πώς να τη φτιάξεις στο σπίτι και πώς να τη χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική


JTeam

25 Ιουλίου 2025

Κάππαρη σε αλάτι: Πώς να τη φτιάξεις στο σπίτι και πώς να τη χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική
unsplash
Ανακαλύψτε πώς να συντηρήσετε σωστά την κάππαρη με αλάτι, πώς να την ξεπικρίσετε και σε ποιες συνταγές δίνει μοναδικό άρωμα και γεύση.

Όταν ακούμε τη λέξη κάππαρη, το μυαλό μας πάει εύκολα στα μακαρόνια αλά πουτανέσκα, αλλά στην πραγματικότητα η χρήση αυτών των μπουμπουκιών – γιατί ναι, είναι άνθη– είναι πολύ ευρύτερη. Αξίζουν σίγουρα μια θέση στα βασικά υλικά της κουζίνας μας, αφού η κάππαρη φυτρώνει αυθόρμητα σε όλη τη Μεσόγειο. Ορεκτικά, πρώτα και δεύτερα πιάτα, συνοδευτικά, πίτσες, σαλάτες, μεζέδες: Η κάππαρη χαρίζει μοναδικό χαρακτήρα σε κάθε πιάτο, γι’ αυτό αξίζει να την έχουμε πάντα πρόχειρη στην κουζίνα μας.

Η εποχή της κάππαρης είναι το καλοκαίρι, με αποκορύφωμα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος συντήρησής της; Σε αλάτι, χωρίς αμφιβολία. Μπορεί να συντηρηθεί και σε λάδι, ξίδι ή άρμη, αλλά με το αλάτι διατηρεί αναλλοίωτο το άρωμά της.

Πώς να φτιάξετε κάππαρη σε αλάτι βήμα-βήμα

  • Καθαρίζουμε την κάππαρη από τα κοτσανάκια.
  • Ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό και την αφήνουμε για λίγο σε νερό για να φύγουν τα υπολείμματα χώματος.
  • Στεγνώνουμε καλά με καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας.
  • Σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι, βάζουμε μια στρώση χοντρό αλάτι στον πάτο, από πάνω μια στρώση κάππαρη (περίπου 1 εκ.), και συνεχίζουμε εναλλάξ αλάτι – κάππαρη. Τελειώνουμε με αλάτι.
  • Η αναλογία είναι ιδανικά 1:1, δηλαδή 500 γρ. κάππαρη και 500 γρ. αλάτι.
  • Κλείνουμε το βαζάκι και το φυλάμε σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος, ανακινώντας το κατά διαστήματα.
  • Μετά από περίπου 1 μήνα, η κάππαρη είναι έτοιμη. Διατηρείται για έως και 12 μήνες.
Jenny.Gr

Πώς να ξεπικρίσετε/αφαλατώσετε την κάππαρη σε αλάτι

Πριν τη χρησιμοποιήσουμε, πρέπει οπωσδήποτε να την ξεπλύνουμε, αλλιώς κινδυνεύουμε να καταστρέψουμε το φαγητό με υπερβολική αλμύρα. Η καλύτερη μέθοδος είναι να τη μουλιάσουμε σε κρύο νερό για περίπου μία ώρα. Στη συνέχεια, στραγγίζουμε και πιέζουμε ελαφρώς για να φύγουν τα υγρά. Εναλλακτικά, μπορούμε να τη βάλουμε για λίγα λεπτά σε μείγμα νερού και ξιδιού, και μετά να τη ξεπλύνουμε με τρεχούμενο νερό και να τη στραγγίσουμε.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την κάππαρη στη μαγειρική

Η κάππαρη δεν είναι μόνο για μακαρόνια. Οι καππαρόσποροι δίνουν απίστευτο άρωμα και βάθος σε πολλά πιάτα όπως:

  • Μακαρόνια με τόνο και κρεμμύδι
  • Μπακαλιάρος
  • Καλαμάρια γεμιστά
  • Κοτόπουλο στο τηγάνι με μεσογειακά υλικά
  • Ταρτάρ κρέατος με κάππαρη
  • Αγκινάρες alla napoletana
  • Σάλτσα τόνου (salsa tonnata)
  • Σάλτσα ρεμουλάντ (remoulade)

Η κάππαρη σε αλάτι είναι ένας μικρός γευστικός θησαυρός της μεσογειακής κουζίνας. Με λίγα απλά βήματα μπορούμε να τη φτιάξουμε στο σπίτι και να τη διατηρήσουμε για μήνες, έχοντας πάντα πρόχειρο ένα υλικό που δίνει ξεχωριστό χαρακτήρα σε πιάτα με ψάρι, κρέας, ζυμαρικά ή σαλάτες. Αν δεν την έχετε δοκιμάσει ακόμη, τώρα είναι η ιδανική στιγμή. Φτιάξτε τη δική σας σπιτική κάππαρη και ανακαλύψτε πόσο εύκολα μπορεί να απογειώσει τις γεύσεις στο καθημερινό σας τραπέζι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.