
Αν νομίζετε ότι το μόνο που χρειάζεστε για τέλεια μακαρόνια είναι να τα βράσετε και να προσθέσετε σάλτσα, ήρθε η ώρα να αλλάξετε συνήθειες. Οι παρακάτω συμβουλές – δοκιμασμένες στην ιταλική κουζίνα – αποκαλύπτουν μικρά μυστικά που ανεβάζουν κάθε πιάτο ζυμαρικών σε άλλο επίπεδο: πιο δεμένη σάλτσα, πιο σωστό βράσιμο, πιο απολαυστικό αποτέλεσμα. Αυτές οι τεχνικές θα σας αλλάξουν το πώς βλέπετε τα μακαρόνια για πάντα.
Κρατήστε το νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών
Πριν στραγγίξετε τα ζυμαρικά, κρατήστε λίγο από το νερό τους. Το αμυλούχο, αλατισμένο νερό βοηθάει τις σάλτσες να «δέσουν» και να κολλήσουν καλύτερα στα ζυμαρικά. Είναι το μυστικό πίσω από πιάτα όπως το Cacio e Pepe και η Carbonara.
Μην ξεπλένετε τα ζυμαρικά
Ποτέ μην ξεπλένετε τα μαγειρεμένα ζυμαρικά με κρύο νερό. Έτσι αφαιρείται το φυσικό άμυλο, που βοηθά τη σάλτσα να κολλήσει. Για ζυμαρικά σαλάτα, απλώς στραγγίξτε τα, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και απλώστε τα σε ένα ταψί να κρυώσουν.
Να ξέρετε τους κανόνες—και να τους παραβιάζετε
Κάθε είδος ζυμαρικού έχει τον «σωστό» του συνδυασμό (π.χ. ποτέ spaghetti με Bolognese στην Ιταλία—εκεί πάει με tagliatelle). Παρ’ όλα αυτά, μην διστάσετε να αυτοσχεδιάσετε. Το σημαντικό είναι η απόλαυση.
Μην πνίγετε τα ζυμαρικά στη ζάλτσα
Μια από τις μεγαλύτερες αστοχίες είναι να σερβίρουμε ζυμαρικά και να τα περιχύνουμε με σάλτσα από πάνω. Το σωστό είναι να ανακατευτούν μέσα στη σάλτσα, ώστε να καλυφθούν ελαφρώς και ομοιόμορφα.
Για ογκρατέν, βράστε λιγότερο
Για πιάτα όπως το Pasta al Forno, τα ζυμαρικά πρέπει να είναι πολύ al dente (σφιχτά), γιατί θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται στον φούρνο. Έτσι αποφεύγεται η υπερβολικά μαλακή ή «φουσκωμένη» υφή.
Αν φτιάχνετε φρέσκα ζυμαρικά, αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί
Η ξεκούραση της ζύμης μετά το ζύμωμα είναι απαραίτητη. Το αλεύρι ενυδατώνεται και η γλουτένη μαλακώνει, κάνοντας τη ζύμη πιο εύκολη στο άνοιγμα.

Φρέσκα ή ζυμαρικά μακράς διαρκείας ; Και τα δύο έχουν θέση
Δεν υπάρχει ανώτερη επιλογή – τα φρέσκα ζυμαρικά είναι υπέροχα, αλλά και τα ζυμαρικά μακράς διαρκείας είναι εξίσου χρήσιμα και νόστιμα για τα καθημερινά γεύματα. Χρησιμοποιήστε το καθένα ανάλογα με την περίσταση.
Η ντομάτα είναι (σχεδόν πάντα) η καλύτερη επιλογή
Είτε οι σάλτσες είναι αργομαγειρεμένες είτε στιγμιαίες με φρέσκια ντομάτα και βασιλικό, η ντομάταε είναι το βασικό στοιχείο για τις καθημερινές, γρήγορες μακαρονάδες.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.