LIVING COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Κρεμώδες ριζότο με αχλάδια και γκοργκοντζόλα


JTeam

25 Νοεμβρίου 2025

Κρεμώδες ριζότο με αχλάδια και γκοργκοντζόλα
pexels
Ο απόλυτος συνδυασμός αχλαδιού, γκοργκοντζόλα και καρυδιών, σε ένα πιάτο που εντυπωσιάζει με απλότητα.

Ένα πρώτο πιάτο γρήγορο αλλά κομψό, που κερδίζει με απλότητα και γεύση. Το ριζότο με καραμελωμένα αχλάδια, γκοργκονζτόλα και καρύδια είναι κρεμώδες, αρωματικό και γεμάτο αντιθέσεις. Ετοιμάζεται σε λίγο χρόνο αλλά χαρίζει απέραντη νοστιμιά. Η γκοργκοντζόλα και τα αχλάδια αποτελούν έναν κλασικό συνδυασμό, αγαπημένο για την ισορροπία ανάμεσα στη γλυκύτητα και τη σπιρτάδα. Αυτό το δίδυμο λειτουργεί υπέροχα όχι μόνο στα γλυκά, αλλά και σε αλμυρές συνταγές.

Πώς να φτιάξετε τα καραμελωμένα αχλάδια

  • Όμως αυτό που κάνει μοναδικό αυτό το ριζότο είναι η γλυκιά νότα των καραμελωμένων αχλαδιών, που προσφέρει την τέλεια ισορροπία. Η παρασκευή τους είναι απλή, αλλά χρειάζεται προσοχή και μερικά μικρά μυστικά:
  • Χρησιμοποιήστε σφιχτά και ώριμα αχλάδια, ιδανικά για να κρατήσουν το σχήμα τους στο μαγείρεμα.
  • Λιώστε τη ζάχαρη με λίγο νερό και μια σταγόνα μηλόξιδο για να πάρεις ένα ανοιχτόχρωμο και αρωματικό καραμέλωμα.
  • Προσθέστε τα αχλάδια μόνο όταν το υγρό αρχίσει να βράζει, έτσι θα γίνουν μαλακά αλλά θα παραμείνουν συμπαγή, χωρίς να λιώσουν.

Καρύδια, η τραγανή πινελιά που ολοκληρώνει το πιάτο

Τα καρύδια προσθέτουν στο ριζότο την κατάλληλη τραγανότητα και μια ευχάριστη, καβουρδισμένη γεύση, ολοκληρώνοντας το πιάτο με ισορροπία στις υφές. Για να αναδειχθεί το άρωμά τους, καβουρδίστε τα ελαφρά σε ένα τηγάνι: Θα απελευθερώσουν όλα τα φυσικά τους αρώματα. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με φουντούκια ή φιλέ αμυγδάλου, για πιο απαλή γεύση και ελαφρύτερη υφή. Και για ακόμη πιο αρμονικό γλυκό αποτέλεσμα, πρόσθεσε μια λεπτή γραμμή μελιού στο ριζότο μόλις το σερβίρετε: θα χαρίσει λάμψη και ένα όμορφο άρωμα.

Jenny.Gr
pexels

Υλικά
320 γρ. ρύζι για ριζότο
200 γρ. γκοργκοντζόλα
40 γρ. καρύδια
Όσο χρειάζεται ζωμός λαχανικών
1 αχλάδι
20 γρ. ζάχαρη
40 γρ. νερό
20 γρ. ξίδι μήλου
80 γρ. βούτυρο
50 γρ. παρμεζάνα
1 κρεμμύδι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Λιώνουμε 30 γρ. βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το καθαρισμένο και ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σε άλλη κατσαρόλα, καβουρδίζουμε το ρύζι και στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο ζεστό ζωμό λαχανικών. Μαγειρεύουμε για περίπου 12 λεπτά, προσθέτοντας ζωμό σταδιακά καθώς απορροφάται. Στα μισά του μαγειρέματος προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.

Παράλληλα, κόβουμε το αχλάδι σε κυβάκια. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε νερό, μηλόξιδο και ζάχαρη. Ανάβουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη ζάχαρη να λιώσει. Όταν το υγρό αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε τα κυβάκια αχλαδιού και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά. Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Ψιλοκόβουμε τα καρύδια και τα καβουρδίζουμε στο τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία. Όταν το ριζότο είναι έτοιμο, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την παρμεζάνα, τη γκοργκομντζόλα και το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύουμε δυνατά με μια κουτάλα μέχρι να λιώσουν και να ενσωματωθούν. Αν χρειαστεί προσθέτουμε μια κουταλιά ζωμό για να πετύχουμε τη σωστή κρεμώδη υφή. Σερβίρουμε το ριζότο και ολοκληρώνουμε με τα καραμελωμένα αχλάδια, τα καβουρδισμένα καρύδια και λίγα ακόμη κομμάτια γκοργκοντζόλα.

Google News logo

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.