COOL GREECE

Λίμνη Ευβοίας: Μια υπέροχη ανοιξιάτικη απόδραση της τελευταίας στιγμής


Χριστίνα Γουδρούπη

22 Μαρτίου 2019

53109712_1638518366294426_6277900628380776012_n.jpg

Η Λίμνη Ευβοίας βρίσκεται στην δυτική πλευρά του νησιού απέναντι από τον Θεολόγο Φθιώτιδας. Ό επισκέπτης που φτάνει στη Λίμνη νομίζει για λίγο πως έχει μπερδευτεί κι έχει βρεθεί σε κάποιο μικρό νησί.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#greek #island #summer

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Popi Kariotaki (@calliope_k) στις

Η Λίμνη είναι παραθαλάσσια, χτισμένη αμφιθεατρικά σε λόφο με πανοραμική θέα. Σε αυτήν την περιοχή βρισκόταν η αρχαία πόλη Ελύμνιον, από την όποια προέρχεται το όνομα της. Στο «νυμφικόν Ελύμνιον» συμφώνα με τον Σοφοκλή, συναντήθηκε για πρώτη φορά ο Δίας με την Ήρα.

Σήμερα, η Λίμνη είναι μια γραφική κωμόπολη, ίσως η γραφικότερη της Βόρειας Εύβοιας, που κερδίσει τον επισκέπτη καυτευθείαν.

O φυσικός πλούτος της ευρύτερης περιοχής έχει αξιοποιηθεί με γραφικά κιόσκια και μονοπατάκια που οδηγούν σε ονειρεμένες τοποθεσίες.

Περιηγηθείτε στα σοκάκια της Λίμνης, και θαυμάστε τα νεοκλασικά κτίρια του 19ου και 20ού αιώνα. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Λίμνης ήταν Αιγαιοπελαγίτες καπεταναίοι από οικογένειες που ήρθαν το 16ο αιώνα. Για αυτόν το λόγο θα θαυμάσετε πολλά αρχοντικά σπίτια με έντονο το ναυτικό στοιχείο και την αίγλη των παλιών καραβοκύρηδων. Περπατήστε στα πολυάριθμα γραφικά δρομάκια και τα πλακόστρωτα στενά, πολλά εκ των οποίων παραμένουν πλακόστρωτα. Θαυμάστε τα διώροφα σπίτια με τις ανθισμένες αυλές.

Υπάρχουν πολλά μνημεία που μπορείτε να επισκεφθείτε στη Λίμνη. Σε μία μικρή πλατεία στο εσωτερικό της Λίμνης θα βρείτε το ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Είναι μικρό εκκλησάκι κτισμένο πάνω σε ερείπια προγενέστερης παλαιοχριστιανικής Βασιλικής.

Επισκεφτείτε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της πόλης στο οποίο υπάρχει και αρχαιολογική συλλογή, για να μάθετε περισσότερα για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της περιοχής.

Η καρδιά αυτής της κωμόπολης χτυπάει στην παραλία της. Στα γραφικά ταβερνάκια της μπορείτε να απολαύσετε τους μεζέδες, τα ψάρια και τα ντόπια κρεατικά. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε επίσης τα σιροπιαστά γλυκά και το ξακουστό γαλακτομπούρεκο.

Στο δυτικότερο άκρο της προκυμαίας της Λίμνης, ένα πλακόστρωτο δρομάκι οδηγεί στο ασκητήριο του Οσίου Χριστόδουλου αλλά και στον ναό του. Πολύ κοντά στη σπηλιά θα δείτε ένα πετρόχτιστο κτίριο, το οποίο ήταν το παλιό σφαγείο της Λίμνης και τώρα φιλοξενεί την Λέσχη των Ναυτοπροσκόπων.

Περίπου 9 χιλιόμετρα νότια της Λίμνης, σε μία μαγευτική τοποθεσία 200 μέτρα ψηλότερα από την θάλασσα, βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Γαλατάκη. Θεωρείται η παλιότερη μονή της Εύβοιας και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών.Σημαντικό επίσης μνημείο της περιοχής είναι το ασκητήριο του Αγίου Ανδρέα. Βρίσκεται νοτιοανατολικά της μονής Γαλατάκη σε υψόμετρο 110 μέτρων. ρονολογείται στα τέλη του 5ου με αρχές 6ου μχ αιώνα.

Διαβάστε επίσης: Ναύπακτος: Ιδανικός προορισμός για Σαββατοκύριακο