Ένα από τα μοναδικά και πιο φαντασμαγορικά πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας αναβιώνει κάθε χρόνο στο γραφικό Λεωνίδιο. Σε αυτό το χωριό της Αρκαδίας, η νύχτα της Ανάστασης είναι η Νύχτα των Αερόστατων, και η όμορφη πρωτεύουσα της Τσακωνίας μετατρέπεται σε ένα εντυπωσιακό θέαμα.
Πρόκειται για ένα έθιµο που έχει τις ρίζες του στον 19ο αιώνα και κάνει το Λεωνίδιο να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους πασχαλινούς προορισμούς. Φαίνεται πως προέρχεται από ναυτικούς της περιοχής, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από κάποιο αντίστοιχο ασιατικό έθιμο και όταν επέστρεψαν στην πατρίδα τους, το καθιέρωσαν και το ενσωμάτωσαν στα έθιμα της Ανάστασης.
Κάθε χρόνο, σχεδόν κάθε σπίτι κατασκευάζει ένα αερόστατο, το οποίο ετοιμάζει εβδομάδες πριν από τη μεγάλη βραδιά, με τη συμμετοχή ολόκληρης της οικογένειας. Τα αερόστατα είναι φτιαγμένα από καλάμι και χαρτί και το μεγεθός τους ποικίλει. Περισσότερα από 100 πολύχρωμα αερόστατα-φαναράκια αφήνονται από κάθε ενορία το βράδυ της Ανάστασης στον ουρανό με το που ακουστεί το πρώτο "Χριστός Ανέστη". Για την πυροδότησή τους γίνεται χρήση ενός πανιού, εμποτισμένο με λάδι και πετρέλαιο, την "καλυμμάρα". Το βράδυ της Ανάστασης, οι καλλυμάρες των αερόστατων παίρνουν φωτιά, γεμίζοντάς τα με ζεστό αέρα. Έτσι τα φαναράκια απογειώνονται και για 30-40 λεπτά κατακλύζουν τον ουρανό, κάνοντας την αναστάσιμη νύχτα μια σκέτη φαντασμαγορία.
Δεν λείπει όμως και η περιπαικτική διάθεση. Οι "ανταγωνιστικές" μεταξύ τους ενορίες κρατούν λογαριασμό από τις αποτυχημένες απόπειρες και το πρωί της Κυριακής του Πάσχα πειράζουν εκείνους των οποίων τα αερόστατα κάηκαν ή μπερδεύτηκαν στα σύρματα της ΔΕΗ.
Το θέαμα ολοκληρώνεται με το κάψιμο του Ιούδα, ο οποίος είναι τοποθετημένος σε ξύλινη δοκό, ενώ η γιορτινή ατμόσφαιρα συμπληρώνεται με βεγγαλικά, βαρελότα, δυναμιτάκια και με κάθε είδους πυροτεχνήματα. Παραδόξως, το ποιος τα κατασκευάζει και ποιος τα πωλεί, δεν αποκαλύπτεται ποτέ. Οι ντόπιοι τα κρύβουν μέχρι την ώρα της Ανάστασης και οι επισκέπτες το δέχονται με χαρά όταν γίνεται με προσοχή.
Δείτε ακόμη: Πάσχα στα Ιόνια νησιά