COOL GREECE

Αυτά είναι τα καλύτερα νησιώτικα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου


JTeam

14 Αυγούστου 2023

Αυτά είναι τα καλύτερα νησιώτικα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου
Photo credits: Tatiana Georgakopoulou
Τα νησιώτικα πανηγύρια μετατρέπουν τον Δεκαπενταύγουστο στα ελληνικά νησιά σε μια απέραντη γιορτή και χρωματίζουν, με ιδιαίτερες πινελιές, τα καλοκαίρια τόσο των ντόπιων, όσο και των επισκεπτών του κάθε νησιού

Τα πανηγύρια είναι αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιριού – αν δηλαδή θες να ζήσεις την ολοκληρωμένη εμπειρία που προσφέρουν οι διακοπές στην Ελλάδα. Ειδικά, τον Δεκαπενταύγουστο – την ημέρα που ο χριστιανισμός γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου – τα πανηγύρια σε κάθε γωνιά της χώρας είναι σχεδόν αναπόφευκτα, με μουσική, καλό φαγητό και κρασί να γεμίζουν τις πλατείες χωριών και μικρών πόλεων στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.

Μιας και πολλοί θα βρίσκονται σε κάποιο νησί ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, εμείς συγκεντρώσαμε τα καλύτερα πανηγύρια που μπορείτε να ανακαλύψετε στα νησιά μας.

Αλόννησος

Η Αλόννησος, νησί των Βορείων Σποράδων, διατηρεί, ακόμη και σήμερα, ανόθευτα τα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις της. Εκτός από τα αυγουστιάτικα πανηγύρια με θρησκευτική αφορμή, όπως εκείνο της Παναγιάς Καστριανής, στην Ιουλίδα, το οποίο πραγματοποιείται στις 15 Αυγούστου, το νησί διοργανώνει ένα από τα πιο ιδιαίτερα πανηγύρια σε όλη την Ελλάδα. Ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου διεξάγεται, στην Παλιά Χώρα, ένα μεγάλο πανηγύρι, κατά το οποίο αναβιώνει το έθιμο του παραδοσιακού αλοννησιώτικου γάμου, αντιπροσωπευτικό δείγμα της ευρύτερης ελληνικής παράδοσης.

Ο Κουμπάρος, με τη συνοδεία μουσικών, επισκέπτεται το σπίτι του γαμπρού, όπου τους φιλεύουν διάφορα κεράσματα, όπως γλυκά, κρασί και τσίπουρο. Όλοι μαζί πηγαίνουν στο σπίτι της νύφης, όπου ο γαμπρός πρέπει να έρθει σε συμφωνία με την πεθερά. Έπειτα, υπό τους ήχους του βιολιού, του κλαρίνου και του λαούτου, ξεκινούν όλοι μαζί για την εκκλησία, με τη νύφη ντυμένη με ένα παραδοσιακό φόρεμα, τη «μόρκα». Αφού ολοκληρωθεί η τελετή, ξεκινάει το γλέντι, το οποίο διαρκεί μέχρι το πρωί. Παραδοσιακή μουσική, χορός, γίδα κοκκινιστή με μακαρόνια, καθώς και διάφορα γλυκίσματα, είναι όλα όσα θα απολαύσουν οι επισκέπτες, σε αυτό το ιδιόμορφο πανηγύρι.

Δείτε όλα τα πανηγύρια στο monopoli.gr