COOL GREECE

Το χωριό φάντασμα στην Κρήτη που εμφανίζεται και εξαφανίζεται κάθε χρόνο


JTeam

1 Οκτωβρίου 2023

Το χωριό φάντασμα στην Κρήτη που εμφανίζεται και εξαφανίζεται κάθε χρόνο
Βρεθήκαμε στο Σφεντύλι, έναν από τους διασημότερους οικισμούς της Κρήτης, ο οποίος εξαφανίστηκε το 2015, ωστόσο, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, βρέθηκε και πάλι στην επιφάνεια

Ήταν 2007 και η ζωή στο μικρό χωριό Σφεντύλι, 30 περίπου χιλιόμετρα μακριά από το Ηράκλειο, κυλούσε ήρεμα. Η απόφαση, όμως, των τοπικών αρχών για τη δημιουργία ενός φράγματος μερικά μέτρα μακριά, αλλάζει μια και καλή τη ζωή των ντόπιων.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου γνωρίζουν πως το χωριό τους θα βυθιστεί μια και καλή στα νερά της τεχνητής λίμνης που θα σκεπάσει όλη τη γη της περιοχής. Οι κάτοικοι του χωριού διαμαρτύρονται έντονα, διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να αφήσουν τον τόπο τους.

Μπορεί το φράγμα να ολοκληρώνεται το 2012, ωστόσο, ορισμένοι εξ αυτών, μένουν εκεί πεισματικά ως το 2015. Τότε, όμως, καταλαβαίνουν πως είχε φτάσει η ώρα να φύγουν και να αφήσουν τα σπίτια τους να βυθιστούν. Εδώ και οχτώ χρόνια, λοιπόν, το χωριό Σφεντύλι στο Ηράκλειο έχει ερημωθεί πλήρως. Και το μόνο που έχει απομείνει είναι τα κουφάρια των σπιτιών που παραμένουν ακόμη στέρεα παρά την υγρασία και τη διάβρωση του εδάφους.

Ο δρόμος για να φτάσει κανείς ως εκεί σήμερα αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολος. Είναι χωμάτινος, ενώ οι λακούβες είναι τόσο μεγάλες που δεν σου επιτρέπουν να αναπτύξεις ταχύτητες με το αυτοκίνητο μεγαλύτερες των 20 χιλιομέτρων την ώρα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο reader.gr