COOL GREECE

Οι πιο ωραίες παραλίες στη Σίφνο και τα μέρη που αξίζει να επισκεφθείς στο νησί


Δήμητρα Πραντάλου

21 Ιουλίου 2024

Οι πιο ωραίες παραλίες στη Σίφνο και τα μέρη που αξίζει να επισκεφθείς στο νησί
Unsplash
Αν δεν την έχεις επισκεφθεί, τότε σίγουρα πρέπει να τη βάλεις στη λίστα σου

Η Σίφνος είναι δικαιολογημένα ένας περιζήτητος προορισμός. Πλειάδα δημοσιευμάτων είναι αφιερωμένα στο κοσμοπολίτικο κυκλαδίτικο νησί, πλέκοντας το εγκώμιο τόσο για τη γαστρονομία του, όσο και για τις ομορφιές του. Παρά το γεγονός πως Έλληνες και τουρίστες την τιμούν για τις διακοπές τους, η Σίφνος καταφέρνει με έναν μοναδικό τρόπο να παραμένει αυθεντική και αναλλοίωτη.

Την ερωτεύεσαι από τη πρώτη κιόλας στιγμή, φτάνοντας στο λιμάνι της. Όσο τη μαθαίνεις καλύτερα, αντιλαμβάνεσαι πως έχει μια αύρα. Δύσκολο να την εξηγήσω, μόνο αν την έχεις επισκεφθεί το καταλαβαίνεις. Η Σίφνος είναι ένα υπέροχο μέρος, που προσφέρει όμορφες παραλίες, με κρυστάλλινα και γαλαζοπράσινα νερά, αλλά και πανοραμικές θέες στο απέραντο γαλάζιο.

Σίφνος: Γιατί αξίζει να την επισκεφθείς έστω και μία φορά

Γράφω μία φορά, αλλά η Σίφνος είναι σαν τα τατουάζ. Αν κάνεις ένα, θα θέλεις κι άλλο. Αν πας μία φορά, θα θέλεις να πας και δεύτερη. Να μην μακρηγορώ όμως, πάμε στα σημαντικά. Και τα σημαντικά είναι οι παραλίες της, οι οποίες είναι εύκολα προσβάσιμες, με εξαίρεση μία: τα Βρουλίδια. Για να φτάσεις σε αυτή την παραλία πρέπει αναγκαστικά να υποστείς έναν χωματόδρομο, διόλου φιλικός προς το αυτοκίνητό σου και ενδεχομένως και για την υπομονή σου.

Ο δρόμος εκτός των άλλων γίνεται και στενός από τα παρκαρίσματα των αυτοκινήτων, γεγονός που το κάνει ακόμα πιο δύσκολο. Βέβαια, τα Βρουλίδια έχουν τόσο ωραία νερά, και πολύ κρύα παρεμπιπτόντως, που αξίζει την προσπάθεια. Έχει και ένα beach bar, αλλά μπορείς κάλλιστα να απλώσεις και την πετσέτα στον βατήρα που έχει εκεί, για να κάνεις ατελείωτες βουτιές.

Η παραλία που ξεχωρίζει και είναι περιζήτητη, όμως, είναι το Βαθύ. Τα νερά νομίζεις πως έχουν γκλίτερ μέσα. Το εννοώ. Είναι μεγάλη, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεις να απλώσεις την ψάθα σου, αν και υπάρχουν και beach bar. Θα απολαύσεις το κολύμπι στο Βαθύ, στο εγγυώμαι.

Jenny.Gr
Shutterstock

Προχωρώντας σε επόμενη περιζήτητη παραλία της Σίφνου, σου συστήνω τον Πλατύ Γιαλό. Αμμώδης κι αυτή η παραλία, περισσότερο οργανωμένη -μιας και εκεί υπάρχουν και πολλά ξενοδοχεία. Εκεί θα βρεις και το διάσημο Omega 3, ένα fish bar που αξίζει όλα του τα χρήματα.

Αν αναζητάς την ηρεμία, χωρίς όμως να χάνεις και τα γαλαζοπράσινα νερά, τότε το Γλυφό είναι για σένα. Ένας κόλπος που φροντίζει με τα αλμυρίκια του να έχεις δωρεάν σκιά. Στον Γλυφό έχω βγάλει τις πιο ωραίες ινσταγκραμικές φωτογραφίες, οπότε έχεις έναν λόγο παραπάνω να πας. Στον Φάρο θα φας και την πιο ωραία κολοχτύπα, και συγκεκριμένα στο «Λιμανάκι». Εκεί θα συναντήσεις και τον διάσημο φούρνο, Betty’s Bakery, όπου, αλήθεια, δεν θα ξέρεις τι να πρωτοπάρεις, ακόμα κι αν είσαι vegan.

Jenny.Gr
Shutterstock

Δεν θα μπορούσα να αφήσω απέξω, φυσικά, την Χερρόνησο. Ένα ειδυλλιακό τοπίο που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένας πίνακας ζωγραφικής. Είναι σαν να σταματά ο χρόνος εκεί. Αφουγκράζεσαι αυτή την ηρεμία που αποπνέει και κάπως αγαλλιάζει και η ψυχή σου. Στην Χερρόνησο θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις θαλασσινά δίπλα στο κύμα.

Εννοείται όμως πως πρέπει να πας και στην Χρυσοπηγή. Το πιο διάσημο σημείο του νησιού. Λογικά θα γνωρίζεις την υπέροχη λευκή εκκλησία, μιας και εκεί έχουν παντρευτεί αρκετοί διάσημοι. Αλλά εκτός από αυτή τη λεπτομέρεια, η εκκλησία αυτή έχει μια υπέροχη θέα. Και ακριβώς δίπλα, υπάρχει ανοργάνωτη παραλία, που είναι πεντακάθαρη.

Jenny.Gr
Shutterstock

Σίφνος: Η χώρα του νησιού και το φημισμένο Κάστρο

Η Απολλωνία είναι η χώρα του νησιού. Αν κλείσεις δωμάτιο εκεί, τότε όλα θα τα έχεις στα πόδια σου. Από εστιατόρια, σούπερ μάρκετ μέχρι μπαρ, για ένα πιο βραδινό ποτό. Διαθέτει προφανώς τα γνωστά κυκλαδίτικα σοκάκια, οπότε είναι ιδανική για περατζάδα. Λίγο παρακάτω, θα συναντήσεις τον Αρτεμώνα, που βέβαια δεν έχει τις επιλογές που βρίσκεις στην Απολλωνία. Αξίζει να περάσεις για βόλτα και να κάτσεις για μεζέδες στο Μωσαϊκό, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να κάνεις στάση από το «Κίτρινο Ποδήλατο» για λουκουμάδες.

Όμως την καλύτερη βόλτα στη Σίφνο, θα την κάνεις στο Κάστρο. Εδώ θα μου επιτρέψεις να σταθώ λίγο περισσότερο. Εκεί δεσπόζει το εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων, με την επιβλητική θέα. Για να φτάσεις θα χρειαστεί να κατέβεις κάμποσα σκαλάκια, στα οποία ανεβοκατεβαίνει κόσμος, που στο ενδιάμεσο κάνουν στάση για ατελείωτες λήψεις.

Jenny.Gr
Shutterstock

Φεύγοντας από εκεί, θα περπατήσεις φυσικά στο Κάστρο και στα στενά του και σίγουρα θα επισκεφθείς τον περιβόητο Κουβανό, ένα cult μπαρ που σε ταξιδεύει στην Κούβα. Ακόμα και αν δεν κάτσεις, σίγουρα θα ρίξεις μια ματιά στο εσωτερικό του, όπου εκεί είναι άναρχα στοιβαγμένα μπουκάλια Havana, τοποθετημένες φωτογραφίες του Τσε Γκεβάρα, αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών και φυσικά τον ιδιοκτήτη, τον κύριο Κώστα.

Περπατώντας όμως θα συναντήσεις και ένα υπέροχο wine bar, το Loggia, που το επιλέγουν αρκετοί τουρίστες, ενώ λίγο πιο κάτω θα δεις το πιο διάσημο εστιατόριο. Διάσημο και στο εξωτερικό. Το Cantina, δεν θα σου κρύψω ότι είναι ακριβό, αλλά είναι εμπειρία να γευματίσεις εκεί. Η κουζίνα του είναι μο-να-δι-κή.

Η Σίφνος είναι ένα κόσμημα του Αιγαίου και ναι, έχει κάθε λόγο να είναι τόσο δημοφιλής.