COOL GREECE

Είμαι από την Τήνο και αυτές είναι οι αγαπημένες παραλίες των locals


Άννα Καντζηλιέρη

27 Ιουλίου 2024

Είμαι από την Τήνο και αυτές είναι οι αγαπημένες παραλίες των locals
Shutterstock
Η Τήνος είναι ένας επίγειος παράδεισος λίγες ώρες μακριά από την Αθήνα

Η Τήνος δεν είναι μόνο το νησί της Παναγίας. Είναι σίγουρα και αυτό. Ο μεγαλεπήβολος ναός της Μεγαλόχαρης κοσμεί τη Χώρα και σίγουρα τραβάει τα βλέμματα ήδη από το κατάστρωμα του πλοίου. Αυτό εκ πρώτης όψεως.

Όταν κατέβεις από το καράβι και αρχίσεις να ανακαλύπτεις την ενδοχώρα, εξερευνώντας το ένα χωριό μετά το άλλο, θα καταλάβεις πως η Τήνος φημίζεται και για τα πανέμορφα γραφικά, μικρά και σίγουρα γαλήνια χωριά της. Συνεχίζοντας την περιπλάνησή σου στο νησί, έφτασε η στιγμή να επισκεφτείς τις παραλίες. Άλλωστε, καλοκαίρι χωρίς θάλασσα δεν είναι καλοκαίρι.

Οι επιλογές πολλές και για όλα τα γούστα. Από τις κοσμοπολίτικες και οργανωμένες, στις πιο δύσβατες και ανοργάτες, έχουν όλες ένα κοινό χαρακτηριστικό: Μαγεύεσαι από την άγρια ομορφιά τους και δεν χορταίνεις να απολαμβάνεις το τοπίο γύρω σου, ενώ κολυμπάς στα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου. Ακόμα και ο αέρας - που σπάνια λείπει από το νησί - είναι μέρος αυτού του «έργου τέχνης».

Όπως στα περισσότερα κυκλαδίτικα νησιά, έτσι και στο «δικό» μου οι αποστάσεις ανάμεσα στις παραλίες είναι μικρές, συνεπώς είναι πολύ εύκολο να μεταφερθείς από τον έναν κολπίσκο στον άλλον σε χρόνο dt, συνεχίζοντας τις βουτιές σου. Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, είμαι σίγουρη πως σχεδόν όλες οι παραλίες της Τήνου θα περάσουν μπροστά από τα μάτια σου, κάνοντας την επιλογή ακόμα δυσκολότερη.

Θέλοντας, λοιπόν, να σε βγάλω από αυτή τη θέση και να απαντήσω σε κάποια από τα πιθανά ερωτήματά σου, συγκέντρωσα τις πέντε παραλίες που πρέπει να επισκεφτείς οπωσδήποτε κατά την παραμονή σου στην Τήνο. Όταν οι τουρίστες φεύγουν και το νησί «ερημώνει», αποτελούν τις επιλογές των ντόπιων. Κι όχι άδικα.

Τήνος: Οι παραλίες που επιλέγουν οι ντόπιοι για τις βουτιές τους

Άγιος Ρωμανός

Αυτή η λίστα δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει διαφορετικά. Ο Άγιος Ρωμανός είναι η δική μου αγαπημένη παραλία - οι λόγοι πολλοί, αλλά δεν θα μακρυγορήσω - και είμαι πεπεισμένη πως θα «κλέψει» και τη δική σου καρδιά. Απέχει περίπου 20 λεπτά με το αυτοκίνητο από τη Χώρα και στο μεγαλύτερο μέρος της έχει άμμο. Από τη μία πλευρά βρίσκεται το beach bar και από την άλλη ένα μικρό λιμανάκι, όπου οι ντόπιοι - κι όχι μόνο - αφήνουν τις βάρκες τους.

Πολλοί, μάλιστα, προτιμούν εκείνο τον μικρό κολπίσκο για το μπάνιο τους. Από άκρη σε άκρη της παραλίας έχει αλμυρίκια, που δημιουργούν σκιά και σε προστατεύουν από τις ακτίνες του ήλιου. Σε όποιο σημείο κι αν επιλέξεις να καθίσεις, μην παραλείψεις να περπατήσεις σε όλη την παραλία και να θαυμάσεις αυτόν τον παραθαλάσσιο οικισμό από κάθε γωνιά του.

Extra info: Ένας ακόμα λόγος για να επισκεφτείς αυτή την παραλία, είναι γιατί προστατεύεται από τον αέρα.

Jenny.Gr
Shutterstock
Jenny.Gr
Shutterstock

Απηγανιά

Δίπλα στον Άγιο Ρωμανό, βρίσκεται η Απηγανιά. Είναι αρκετά μικρότερη, μη οργανωμένη κι αν έρθεις στο νησί Ιούνιο και την επισκεφτείς, ενδεχομένως να κολυμπάς και μόνος σου. Η αγνότητα και η αυθεντικότητα που αποπνέει σε ελκύουν να βουτήξεις στα μπλε νερά της και να κολυμπήσεις από τη μία άκρη στην άλλη, αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο. Μετά από ένα σύντομο μονοπάτι που ξεκινάει από τον κεντρικό δρόμο, θα φτάσεις στην παραλία και ίσως να μην θελήσεις να φύγεις ποτέ.

Παχιά άμμος

Λίγο τα γαλαζοπράσινα νερά, λίγο η απέραντη αμμουδιά, λίγο το εύκολο μονοπάτι που διασχίζεις για να φτάσεις, σε αυτή την παραλία ο χρόνος «παγώνει». Η απαράμιλλη ομορφιά της σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή. Αποτελεί μία από τις αγαπημένες επιλογές των ντόπιων - κυρίως τα Σαββατοκύριακα που διαθέτουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο - κι αν την επισκεφτείς θα καταλάβεις και εσύ τον λόγο. Να σημειωθεί πως δεν είναι οργανωμένη, ούτε υπάρχουν δέντρα για σκιά, συνεπώς θα χρειαστείς ομπρέλα ή σκίαστρο.

Jenny.Gr
Shutterstock

Άγιος Σώστης

Χρειάζονται μόλις 10 λεπτά οδήγησης για να φτάσεις στην παραλία του Άγιου Σώστη. Το εκκλησάκι στη μία άκρη της, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, δίνει μια ιδιαίτερη νότα στην παραλία. Η αμμουδιά, τα δέντρα, τα ρηχά νερά και ο μόλος για τις βουτιές αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό για ένα μπάνιο γεμάτο χαλάρωση και ξεγνοιασιά.

Jenny.Gr
Shutterstock

Άγιος Φωκάς

Ο Άγιος Φωκάς είναι η πιο κοντινή παραλία στη Χώρα και αυτός είναι ένας από τους λόγους που την επιλέγουν οι κάτοικοι που μένουν στο κέντρο του νησιού. Είναι απέραντη, διαθέτει διάφορα beach bars, αλλά και σημεία για να βάλεις την ψάθα σου και είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη, ακόμα και με τα πόδια. Αν, λοιπόν, χρειάζεσαι μια γρήγορη απογευματινή βουτιά, ο Άγιος Φωκάς είναι η απάντηση που ψάχνεις.

Υ.Γ: Η Κολυμπήθρα, η Ρόχαρη, η Λυχναφτιά, ο Όρμος Γιαννάκη και τα Καλύβια είναι εξίσου μαγευτικές παραλίες και σίγουρα πρέπει να προστεθούν στη λίστα σου.