COOL GREECE

Κάσος: Ο κρυφός παράδεισος του Αιγαίου με τους 1200 κατοίκους


Άννα Καντζηλιέρη

20 Αυγούστου 2024

Κάσος: Ο κρυφός παράδεισος του Αιγαίου με τους 1200 κατοίκους
Shutterstock
Στην Κάσο ο χρόνος σταματά και όλα γίνονται απλά και υπέροχα

Τα ελληνικά νησιά είναι δημοφιλή σε ολόκληρο τον πλανήτη και κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών ταξιδεύει στη χώρα μας για να θαυμάσει από κοντά την ομορφιά τους και να τα εξερευνήσει. Το καθένα από αυτά έχει τον δικό του πλούτο και τη δική του κουλτούρα που εύκολα θα σε κερδίσουν από τις πρώτες ώρες της διαμονής σου.

Ένα από τα λιγότερο γνωστά, αλλά πανέμορφα νησιά της Ελλάδας είναι η Κάσος. Το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων βρίσκεται ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάρπαθο και για πολλούς αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο, στον οποίο χρόνος σταματά κι όλα γίνονται απλά και υπέροχα. Η απομακρυσμένη - τουλάχιστον από την ηπειρωτική Ελλάδα - τοποθεσία του έχει συμβάλει σημαντικά στη μοναδικότητά του.

Στην απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 2021, η Κάσος είχε μόλις 1223 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι γνωρίζουν καλά την ευλογία του τόπου τους. Παρά το γεγονός ότι απέχει αρκετά από τα μεγάλα αστικά κέντρα - η Κρήτη και η Ρόδος θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν σε θέματα υγείας - αυτό το μικροσκοπικό νησί του χάρτη έχει κρυμμένους θησαυρούς.

Το Φρυ, που είναι η πρωτεύουσα, και τα υπόλοιπα πέντε χωριά του - η Αγία Μαρίνα, το Αρβανιτοχώρι, ο Εμπορειός, η Παναγία, και το Πόλι - είναι όλες κι όλες οι περιοχές όπου ζουν οι κάτοικοι και οι τουρίστες που επισκέπτονται το νησί τη θερινή περίοδο. Το παλιό λιμανάκι της Μπούκας, με τα δεκάδες καϊκια, στο κέντρο του νησιού, τραβάει τα βλέμματα όλων από την πρώτη στιγμή.

Η πιο δημοφιλής παραλία στην Κάσο είναι ο Εμπορειός. Βρίσκεται στο Φρυ, έχει πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά και είναι εύκολα προσβάσιμη. Η Αμμούα - ένας μικρός κόλπος ιδανικός για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα - και ο Χέλατρος με τα τιρκουάζ νερά και τα λευκά βότσαλα είναι οι δύο παραλίες που πρέπει σίγουρα να επισκεφτείς. Μπορεί το νησί να είναι μικρό, ωστόσο διαθέτει επιλογές για όλα τα γούστα.

Jenny.Gr
Shutterstock

Η Κάσος διατηρεί την αυθεντικότητά της στο σήμερα, καθώς τα άσπρα σπίτια με τα μπλε παράθυρα, οι αριστοκρατικές εκκλησίες και τα ξωκλήσια, τα γραφικά σοκάκια, τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά, τα πανηγύρια, οι παραδοσιακές γεύσεις σε γυρίζουν πίσω, οδηγώντας σε στην απόλυτη ηρεμία.

Οι ντόπιοι τιμούν τα έθιμα και τις παραδόσεις, κρατώντας τα ζωντανά μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Κι ενώ βρισκόμαστε στην εποχή της εξέλιξης, της ταχύτητας και της τεχνολογίας, στην Κάσο οι ρυθμοί εξακολουθούν να είναι αργοί, με τους κατοίκους να αγνοούν τα πρότυπα των μεγαλουπόλεων.

Η λιτότητα, η απλότητα, η εύκολη καθημερινότητα, οι ελάχιστες μετακινήσεις και τα μαγευτικά τοπία είναι αυτά που λατρεύουν οι επισκέπτες εντός και εκτός Ελλάδος. Αν, λοιπόν, οι χαλαρωτικές διακοπές είναι ο στόχος σου, αυτό το νησί θα σε αποζημιώσει, αφού ο περιορισμένος τουρισμός του δεν θα σου στερήσει πουθενά την ποιότητα που αναζητάς.