COOL GREECE

Φολέγανδρος: 5 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις στο μαγικό νησί των Κυκλάδων


Ερασμία Αρβανιτά

4 Αυγούστου 2024

Φολέγανδρος: 5 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις στο μαγικό νησί των Κυκλάδων
Unsplash/Chris Ouzounis
5 προτάσεις που πρέπει να ακολουθήσεις εάν πας στη Φολέγανδρο

Κάπου ανάμεσα στη Μήλο και τη Σίκινο, βρίσκεται ένα από τα πιο ηρεμιστικά νησιά των Κυκλάδων. Η Φολέγανδρος είναι ένα κράμα ιδιαίτερης, άγριας ομορφιάς, κρυμμένων παραλιών και απίστευτης τοπικής κουζίνας. Είναι ένα νησί «εκτός πεπατημένης», όπως έχουν γράψει πολλές φορές τα διεθνή μέσα, ένα νησί που διατηρεί τη μοναδικότητά του.

Εάν δεν έχεις πάει, σίγουρα θα έχεις ακούσει ή διαβάσει ότι η Χώρα της Φολεγάνδρου είναι από τις ωραιότερες των Κυκλάδων. Την καστροπολιτεία της, πολλοί την παρομοιάζουν με εκείνης της Σίφνου. Το ηλιοβασίλεμα από την εκκλησιά της Παναγιάς, όμως, δεν μπορείς να το παρομοιάσεις με τίποτα. Είναι απλώς μαγικό. Και μαγικά, είναι όλα όσα μπορείς να κάνεις στη Φολέγανδρο.

Αυτά, είναι 5 πράγματα που πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε κάνεις, εάν την επισκεφτείς.

Να πας για βουτιά στην παραλία Αγκάλη

Η συγκεκριμένη παραλία βρίσκεται ουσιαστικά στη μέση της Φολεγάνδρου και είναι μία από τις δημοφιλέστερες του νησιού. Καταλαβαίνεις το γιατί, κοιτώντας την παραπάνω εικόνα. Δεδομένου ότι η πρόσβαση στην παραλία Αγκάλη είναι πολύ εύκολη, συνήθως μαζεύει και αρκετό κόσμο. Εκεί, θα βρεις καφέ, ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία για να απολαύσεις το φαγητό σου μετά τη βουτιά. Σε πολύ κοντινή απόσταση, βρίσκεται και η παραλία Φηρά.

Να κάνεις βόλτα στην καστροπολιτεία

Η Φολέγανδρος είναι ένα νησί που σε κάνει να θέλεις να περπατήσεις δίχως αύριο. Και, προφανώς, δεν επιτρέπεται να φύγεις εάν δεν επισκεφτείς την καστροπολιτεία, στη Χώρα. Το Κάστρο είναι ένας μεσαιωνικός οικισμός, σαν παραμύθι. Το βόρειο τμήμα του, είναι χτισμένο σχεδόν πάνω στον γκρεμό. Εκεί, θα χαθείς στα πλακόστρωτα στενάκια, στα παραδοσιακά σπιτιάκια και στη γοητεία του τόπου.

Να περιπλανηθείς στην Άνω Μεριά

Η Άνω Μεριά είναι ο δεύτερος μεγάλος οικισμός που έχει η Φολέγανδρος. Εκεί, θα βρεις παλιές αγροικίες, εστιατόρια, καφέ και φυσικά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Έτσι, για την πληροφορία, θα σου πως ότι οι κατοικίες εκεί – τουλάχιστον οι περισσότερες, ονομάζονται «θεμωνιές». Στην Άνω Μεριά, αξίζει να επισκεφθείς το Λαογραφικό Μουσείο, για να γνωρίσεις την πλούσια ιστορία του νησιού.

Να δεις το ηλιοβασίλεμα από την Παναγία

Έχεις δει το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη; Ε, αυτό στη Φολέγανδρο είναι καλύτερο. Πραγματικά, εάν υπάρχει κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις εάν βρεθείς στη Φολέγανδρο, είναι να δεις το ηλιοβασίλεμα από την εκκλησία της Παναγίας στη Χώρα. Από εκεί, θα θαυμάσεις το νησί από ψηλά καθώς ο ήλιος θα χάνεται στη θάλασσα. Εκτός από το ηλιοβασίλεμα, η ίδια η εκκλησία της Παναγίας, είναι σαγηνευτική. Αποτελεί το πιο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο του νησιού, κι αυτό τα λέει όλα.

Να δοκιμάσεις παραδοσιακά πιάτα στη «Συνάντηση»

Στη «Συνάντηση» θα φας την καλύτερη Ματσάτα. Πρόκειται για ντόπιο πιάτο με φρέσκα ζυμαρικά – μοιάζουν με χυλοπίτες και από πάνω έχει κόκκινη σάλτσα ή κοκκινιστό κοτόπουλο. Η «Συνάντηση» βρίσκεται στην Άνω Μεριά, οπότε μετά την περιήγησή σου εκεί, κάθισε για να απολαύσεις την τοπική κουζίνα. Η Φολέγανδρος, εξάλλου, έχει υπέροχη κουζίνα.