12 ώρες στο Μεσολόγγι, στην “καρδιά” του αλατιού, μαζί με την ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι - Μια εκδρομή με άρωμα Ελλάδας
Άννα Καντζηλιέρη
27 Μαΐου 2025

Έχεις ταξιδέψει τα τελευταία χρόνια στο Μεσολόγγι; Αν όχι, πρέπει να προσθέσεις asap στην ατζέντα σου μια εκδρομή στην πρωτεύουσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, στην «καρδιά του αλατιού» - όπως πολύ πρόσφατα έμαθα ότι είναι. Μπορεί να απέχει μόλις μερικές ώρες οδήγησης από την Αθήνα, ωστόσο λίγοι είναι οι προνομιούχοι που γνωρίζουν τι εστί Μεσολόγγι σήμερα - γιατί στην αρχαιότητα όλοι ξέρουμε ότι αποτελούσε μία από τις ιστορικότερες πόλεις της χώρας μας. Εκεί, η καθημερινότητα κυλάει με αργούς ρυθμούς και όχι, δεν ευθύνονται γι΄ αυτό τα ποδήλατα, που χρησιμοποιούνται από ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων για τις μετακινήσεις τους, αλλά το mindset, ο τρόπος που έχουν επιλέξει να ζουν και να υπάρχουν σε αυτόν τον κόσμο.
Μία Πέμπτη του Μάη, συμμετείχα στο experience trip της μπύρας ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι που πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι. Έτσι, είχα την ευκαιρία να επιστρέψω σε αυτή την πόλη πολλά χρόνια μετά τη σχολική εκδρομή που είχα πάει με τους γονείς μου, όταν ήμουν στο δημοτικό. Για να είμαι ειλικρινής, δεν είχα πολλές μνήμες από αυτό το ταξίδι, συνεπώς αποτέλεσε μια μεγάλη - και προφανώς ευχάριστη - έκπληξη, όλα όσα είδα και έζησα σε αυτή τη μονοήμερη απόδραση από την Αθήνα. Οδηγός μας σε αυτό το ταξίδι ήταν φυσικά η μπύρα ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι, η οποία φρόντισε να μας γυρίσει πίσω στις ρίζες μας, να μας γεμίζει αρώματα και γεύσεις Ελλάδας, δείχνοντάς μας πώς είναι μια ημέρα σε μια επαρχιακή πόλη - και συγκεκριμένα στην πόλη όπου γεννιέται το ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι.

Πρώτη στάση: Ο παραδοσιακός φούρνος της κυρίας Αντωνίας
Κατά την άφιξή μας στο Μεσολόγγι, μας υποδέχτηκε ο Αλέξανδρος από τους Messolonghi by Locals, ο οποίος φρόντισε να μας ξεναγήσει στη γενέτειρά του και να μας μεταφέρει ιστορικά, κοινωνικά και πολιτιστικά στοιχεία του τόπου του. Αλήθεια, εσύ γνώριζες πως κάθε χρόνο, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, λαμβάνει χώρα στο Μεσολόγγι ένα τεράστιο φεστιβάλ που περιλαμβάνει δραστηριότητες και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους; Ολόκληρη η πόλη φοράει τα «γιορτινά» της και υποδέχεται τουρίστες - Έλληνες και μη - δείχνοντάς τους τις αμέτρητες ομορφιές της πόλης τους.
Γνωρίζοντας, λοιπόν, καλά τους μικρούς θησαυρούς του Μεσολογγίου, κατευθυνθήκαμε προς τον φούρνο της κυρίας Αντωνίας, η οποία εδώ και δεκαετίες ξυπνάει στις 3 η ώρα τα ξημερώματα κάθε ημέρα, ώστε να βάλει μπροστά τον φούρνο και να ξεκινήσει τα ψησίματα της ημέρας της. Αυτός ο παραδοσιακός φούρνος μπορεί να είναι μικρός σε τετραγωνικά, όμως είναι μεγάλος σε γεύση, διότι εκεί θα βρεις τόσο αλμυρά όσο και γλυκά εδέσματα που θα εντυπωσιάσουν τον ουρανίσκο σου. Οι συνταγές της γιαγιάς απλώνονται μπροστά στα μάτια σου και οι μυρωδιές «ξυπνούν» αναμνήσεις και συναισθήματα. Αν κάτι πρέπει να πάρεις σίγουρα φεύγοντας από τον φούρνο της γλυκυτάτης κυρίας Αντωνίας, είναι η χειροποίητη σπανακοτυρόπιτά της.

Δεύτερη στάση: Μουσείο Άλατος
Με γεμάτο στομάχι και ένα γλυκό χαμόγελο στα χείλη, μεταφερθήκαμε στον επόμενο σταθμό του ταξιδιού μας με την ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι, που ήταν το Μουσείο Άλατος. Και πώς θα γινόταν διαφορετικά, αφού επισκεφτήκαμε τη γενέτειρά του; Το Μουσείο Άλατος του Μεσολογγίου προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εμπειρία για την ιστορία και τη σημασία του αλατιού, που δεν πρέπει να παραλείψεις.
Πέρα από τις πληροφορίες για τα διαφορετικά είδη αλατιού που υπάρχουν στον κόσμο και τον τρόπο που μαζεύεται το θαλασσινό αλάτι από τις αλυκές Μεσολογγίου κάθε χρόνο - συνήθως τον Σεπτέμβριο - θα μάθεις σε πόσα (και είναι πολλά) πράγματα χρησιμοποιείται. Και όχι δεν είναι όλα προφανή. Από τις κρέμες προσώπου και τις μπογιές μέχρι τα απορρυπαντικά και τους φρουτοχυμούς, το αλάτι αποτελεί ένα «χρυσό» συστατικό για τη σύνθεση μιας τεράστιας γκάμας προϊόντων. Φεύγοντας από το Μουσείο Άλατος, δεν θα μπορούσα φυσικά να μην πάρω μαζί μου στην Αθήνα μερικές συσκευασίες με αλάτι Μεσολογγίου.

Τρίτη στάση: Master Class μπύρας
Master Class μπύρας ή αλλιώς beer seminar ήταν μία από τις στιγμές που όλοι - δημοσιογράφοι και content creators - ανυπομονούσαμε να ζήσουμε. Φτάνοντας στην προβλήτα, μας περίμενε μία μίνι υπαίθρια τραπεζαρία, προκειμένου να μάθουμε όλα τα μυστικά της μπύρας. Κι όταν γράφω όλα, εννοώ όλα, αφού ο expert της ΑΛΦΑ, μας μύησε στον κόσμο της, μεταφέροντάς μας σημαντικές πληροφορίες - που δεν γνωρίζαμε - και αποκαλύπτοντας τον σωστότερο τρόπο να βάζουμε τη μπύρα στο ποτήρι.
Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που πιστεύουν πως «η μπύρα δεν πρέπει να έχει αφρό», ήρθε η ώρα να σου γκρεμίσουμε τον μύθο. Όπως είπε ο expert, η ύπαρξη του αφρού μέσα στο ποτήρι μας λειτουργεί σαν εμπόδιο, αφού αποτρέπει την είσοδο του οξυγόνου και συνεπώς την αλλοίωση της γεύσης της. Τώρα, λοιπόν, ξέρω και ξέρεις πώς θα γευόμαστε στο μέγιστο την αυθεντική γεύση της μπύρας ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι.

Τέταρτη στάση: Βαρκάδα και γεύμα στις πελάδες
Δεν νομίζω πως θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με καλύτερο τρόπο αυτή η ημέρα. Μια βαρκάδα στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου αποτέλεσε αφορμή για να μάθουμε για τη βιοποικιλότητα, την οικολογική σημασία της, αλλά και τις τεχνικές του ψαρέματος. Ο «πρόεδρος», όπως αποκαλούν τον ψαρά που ανέλαβε να μας ξεναγήσει με τη βάρκα του στο υδάτινο οικοσύστημα, μας χάρισε μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία.
Η μέρα, βέβαια, δεν τελείωσε με τη βαρκάδα. Μόλις φτάσαμε στις πελάδες - πλωτά ξύλινα σπιτάκια - η ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι είχε ετοιμάσει ένα ξεχωριστό γεύμα για εμάς επάνω και δίπλα στη θάλασσα. Το τραπέζι στρώθηκε και σιγά - σιγά ελληνικά παραδοσιακά πιάτα άρχισαν να καταλαμβάνουν τον χώρο τους. Σπιτική τυρόπιτα και σπανακοτυρόπιτα από τα χεράκια της κα Αντωνίας, χωριάτικη σαλάτα με λαχανικά του τόπου, ψάρια απευθείας από τις βάρκες των ψαράδων και μια μακαρονάδα με μπλε καβούρι, ήταν τα λαχταριστά εδέσματα που συνόδευσαν την ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι. Γεύσεις και αρώματα με άρωμα Ελλάδας γέμισαν την ψυχή μας, φεύγοντας από αυτό το κινηματογραφικό σκηνικό που είχε φτιαχτεί για χάρη μας.


Αδιαμφισβήτητα, επρόκειτο για μια εμπειρία που άγγιξε όλες τις αισθήσεις - η αλμύρα στον αέρα, η νοστιμιά του φαγητού, η αυθεντικότητα στις ανθρώπινες στιγμές. Όλοι μαζί - άγνωστοι μεταξύ αγνώστων - γίναμε μια παρέα και απόλαυσαμε το φαγητό μας, κάνοντας όμορφες συζητήσεις που αγγίζουν την ψυχή - όπως και η μπύρα ΑΛΦΑ με θαλασσινό αλάτι. Μέσα από αυτές τις στιγμές ήρθαμε πιο κοντά στον τόπο μας, πιο κοντά στις ρίζες μας, πιο κοντά στον εαυτό μας. Άλλωστε, αυτό ήταν το point της μονοήμερης απόδρασής μας.
Με αυτό το ταξίδι, η ΑΛΦΑ δεν χάραξε απλώς μια διαδρομή, αλλά μας θύμισε κάτι ουσιαστικό, κάτι τόσο απλό και ανθρώπινο, που πολλές φορές το προσπερνάμε: τι σημαίνει να μοιράζεσαι – ένα τραπέζι, μια ιστορία, μια μπύρα. Αρκεί, να έχει μέσα της λίγο αλάτι.