COOL GREECE TRAVELLERS

Γεφύρι της Πλάκας: γιατί δεν έπρεπε να το πάρει το ποτάμι


2 Φεβρουαρίου 2015

2154744981.jpg

Η κακοκαιρία που πλήττει από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου την Ήπειρο, άφησε πίσω της σημαντικές υλικές ζημιές. Μια από αυτές ήταν ανεπανόρθωτη και αφορά στο ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας που την Κυριακή κατέρρευσε και τα κομμάτια του τα κατάπιε ο ορμητικός Άραχθος. 

Το Γεφύρι της Πλάκας ήταν το μεγαλύτερο λίθινο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων με μήκος 61m. και ύψος 21m. H μοναδική καμάρα του είχε άνοιγμα 40m  και το κατέτασσε στην τρίτη θέση της Ευρώπης σχετικά με το μέγεθος του. Οι Ηπειρώτες, φημισμένοι μάστορες και λαξευτές της πέτρας, ήξεραν τα μυστικά του λίθου και η χαρακτηριστική τους αρχιτεκτονική το μαρτυρά.

2154744981

Το Γεφύρι χτίστηκε από τον μαστρο-Μπέκα μέσα σε 3 μήνες το 1866. Η είδηση έχει συγκλονίσει τους Ηπειρώτες για τους οποίους αποτελεί την "Ακρόπολη" της περιοχής τους. Εκεί λειτουργούσε το τελωνείο της Ελεύθερης Ελλάδας με τη σκλαβωμένη Ήπειρο και εκεί έγινε, στις 29 Φεβρουαρίου 1944, η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ την ΕΚΚΑ και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους.