COOL GREECE TRAVELLERS

Βουδαπέστη: ένας June friendly προορισμός


6 Ιουνίου 2015

IMG_32031.jpg

Η Βουδαπέστη αποτελεί έναν κατάλληλο προορισμό για αρκετούς τύπους ταξιδιωτών. Είτε είστε ζευγάρι έτοιμο για ρομαντζάδες, είτε παρέα φίλων με όραμα την ανακάλυψη του κόσμου, είτε μεγαλύτερης ηλικίας active travellers, ο κοινός παρονομαστής είναι η διάθεση για περπάτημα, σε μια πόλη που δεν έχει καμία πρόθεση να σας κρύψει τα μυστικά της.

IMG_3203

Στη Βουδαπέστη τα πράγματα είναι απλά. Η πόλη χωρίζεται στα δυο από το Δούναβη. Η Βούδα και η Πέστη ενώνονται με γέφυρες και αγκαλιάζουν το νησί της Μαργαρίτας. Η Βουδαπέστη, ή ένα ακόμα "μικρό Παρίσι" κατά πολλούς, μετρά πάνω από 1.000 χρόνια ιστορία και η βαρύτητα των αρχιτεκτονικών φάσεων και επιρροών είναι το πρώτο που το μαρτυρά.

Chain_bridge_by_night_Budapest

Η Βούδα είναι το κομμάτι που έχει πολλά πράγματα να δείτε μα δεν προτείνεται για διαμονή (το βράδυ η εγκληματικότητα είναι αυξημένη). Το κάστρο της Βούδας είναι μια βόλτα που σίγουρα δεν θα παραλείψετε. Το κάστρο είναι μια ολόκληρη πολιτεία με πλήθος αξιοθέατων, καφέ και εστιατορίων. Ξεκινώντας, μην πάρετε το γραφικό τελεφερίκ να σας ανεβάσει, (θα έχετε ξοδέψει 5,5€ για μετρημένα 5 δευτερόλεπτα, παραείναι "τουριστικό").

Στο Παλάτι, τα κτιριακά συμπλέγματα σήμερα φιλοξενούν την Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας, το Ιστορικό Μουσείο και την Εθνική Βιβλιοθήκη Szechenyi (για την ιστορία, πρόκειται για το μοναδικό παλάτι που δεν φιλοξένησε ποτέ κάποια βασιλική οικογένεια, αλλά χρησιμοποιούνταν πάντα για άλλες δραστηριότητες). Σημείο αναφοράς για τους περισσότερους τουρίστες αποτελεί ο νεο-ρωμαϊκού ρυθμού Πύργος των Ψαράδων. Η συντεχνία των ψαράδων ήταν υπεύθυνη για τη φύλαξη του στα μεσαιωνικά χρόνια, γεγονός που δικαιολογεί και το όνομα του. Ο πύργος περιστοιχίζεται από 7 πυργίσκους που αντιπροσωπεύουν τις 7 φυλές των Mαγυάρων. Η νεογοτθική εκκλησία Matyas είναι ένας ακόμα σταθμός, με εντυπωσιακές τοιχογραφίες και τα σύμβολα του βασιλικού παρελθόντος.

IMG_3249

Στο νησί της Μαργαρίτας θα βρεθείτε με ποταμόπλοιο, έχοντας και τη δυνατότητα να κάνετε πρώτα και μια γραφική mini cruise στο Δούναβη. Το νησί είναι για αυτό που λέμε "άραγμα", βόλτες στο πράσινο, πικ νικ και jogging, χαλάρωση και αναζωογόνηση.

parliament-building-budapest-hungary

Περνώντας στην Πέστη, αυτό που αναμφίβολα δεσπόζει είναι το Κοινοβούλιο. Πρόκειται για ένα τεράστιο οικοδόμημα, υπέρλαμπρο και επιβλητικό για την ανοικοδόμηση του οποίου χρειάστηκαν 17 χρόνια. Χτισμένο σε νεογοτθικό στυλ στις όχθες του ποταμού, με 611 δωμάτια, 268m. μήκος και με ένα τρούλο ύψους 96m. φωτίζεται τα βράδια πολύ εντυπωσιακά και αντικατοπτρίζεται στα νερά του Δούναβη. Επόμενος σταθμος θα είναι σίγουρα ο Άγιος Στέφανος (με ένα συμπαθέστατο εστιατόριο ακριβώς απέναντι, το Lugas! Φοβερό Gulasch). Η λεωφόρος Andrássy είναι μια λεωφόρος 2,5 περίπου km που διασχίζει την καρδιά της Πέστης. Στάση στην Όπερα κι ύστερα προχωρήστε μέχρι την Πλατεία Ηρώων. Τέλος, μη χάσετε το Terror Hasa, ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο για τη σύγχρονη ιστορία της Ουγγαρίας και τα δεινά της ναζιστικής και κομμουνιστικής περιόδου.

IMG_3304

Η ιδιαίτερη spa culture που υπάρχει στη Βουδαπέστη είναι ένας ακόμη λόγος που την έχει κατατάξει στις λίστες με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα λουτρά της πόλης και να κολυμπήσετε. Τα λουτρά Gellert είναι μια πρόταση, όπως και τα νεο-μπαρόκ λουτρά Széchenyi που αποτελεί το μεγαλύτερα spa της Ευρώπης με τα πιο θερμά νερά.

8387573674_4a3a628758_z