COOL GREECE TRAVELLERS

Next Destination: Η καρτποσταλική Κοπεγχάγη


21 Ιουνίου 2016

Skuespilhuset_-_official_programme_picture-1.jpg

Η Κοπεγχάγη είναι η πόλη εκείνη που σου δίνει αμέσως την αίσθηση της ελευθερίας, σαν να έχουν μπει όλα σε μια σειρά υψηλής αισθητικής και τάξης και το μόνο που σου μένει είναι να απολαύσεις την παραμυθένια ατμόσφαιρα, τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, το δανέζικο design και τη γαστρονομική πρωτοπορία. Κοσμοπολίτικη, αισιόδοξη και δυναμική, η πρωτεύουσα της Δανίας είναι μια πόλη που ξεχειλίζει νεανική ζωντάνια και γνήσιο joie de vivre. Τώρα η Aegean μας δίνει την ευκαιρία να ταξιδέψουμε εύκολα, καθώς υπάρχουν 5 απευθείας πτήσεις από την Αθήνα κάθε εβδομάδα και όχι μόνο. Από την Καλαμάτα και το Ηράκλειο υπάρχει 1 απευθείας πτήση την εβδομάδα κι έτσι από όπου και να ξεκινάτε, ο προορισμός σας είναι πλέον προσιτός.

Το βασικότερο και πλέον easygoing χαρακτηριστικό της είναι πως ανήκει την κατηγορία των πόλεων που περπατιούνται ή ακόμα καλύτερα σας καλεί για ορθοπεταλιές. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε πάνω σε δύο ρόδες. Με 9 στους 10 ενήλικες να διαθέτουν ποδήλατο, η Κοπεγχάγη συγκαταλέγεται στις πιο παθιασμένες με το ποδήλατο πόλεις. Οι φαρδείς ποδηλατόδρομοι που υπάρχουν παντού κατακλύζονται από χιλιάδες ποδηλάτες, ντόπιους και επισκέπτες, καθημερινά. Νοικιάστε κι εσείς ένα ποδήλατο και ξεκινήστε τις βόλτες. Προτεινόμενη διαδρομή αυτή από την trendy περιοχή Vesterbro μέχρι το παλάτι Amalienborg, την έδρα της βασιλικής οικογένειας της Δανίας, χαζεύοντας τα αξιοθέατα κατά μήκος της προκυμαίας.

shutterstock_157078661

Χαλάρωση στην προκυμαία Το Nyhavn, το ιστορικό Νέο Λιμάνι της Κοπεγχάγης με το γραφικό κανάλι, τα πολύχρωμα σπίτια του 17ου αιώνα και μια περατζάδα γεμάτη από εστιατόρια, cafe και μπαρ, θυμίζει σκηνικό από παλιά ταινία και αποτελεί ιδανικό προορισμό για χαλάρωση μετά από μια μέρα περιηγήσεων στην πόλη. Εδώ (στο νούμερο 20 και αργότερα στο 67) έζησε για αρκετά χρόνια ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γράφοντας μερικά από τα πιο διάσημα παραμύθια του. Φωτογραφίστε τα αραγμένα ξύλινα πλοία, δοκιμάστε τοπικές γεύσεις σε κάποιο από τα εστιατόρια ή βολευτείτε στις προβλήτες με την μπύρα σας και απολαύστε την απόλυτη ομορφιά (www.nyhavn.com).

shutterstock_258618815

Τουρ στα κανάλια Υπάρχουν πολλά καραβάκια που ξεκινούν από το Nyhavn. Επιβιβαστείτε για μια βαρκάδα στα ιστορικά κανάλια που θα σας δώσει την ευκαιρία να θαυμάσετε μερικά από τα σημαντικότερα- παλιά και νέα- αξιοθέατα της πόλης: από το κτίριο της Βασιλικής Όπερας, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Henning Larsen (Ekvipagemestervej 10), και το Playhouse που στεγάζει τις περισσότερες θεατρικές παραστάσεις (Sankt Annæ Plads 36) μέχρι τα παλάτια Amalienborg (Amalienborg Slotsplads 5) και Christiansborg (Prins Jørgens Gård). Φυσικά, θα δείτε και τη διάσημη Μικρή Γοργόνα, το αξιοθέατο-έμβλημα της πόλης, έργο του γλύπτη Edward Eriksen, που καλωσορίζει τους επισκέπτες από το 1913 πάνω στον γνωστό βράχο στο λιμάνι.

shutterstock_134649926

Η εναλλακτική Christiania Τον Σεπτέμβριο του 1971 χίπις που κατέλαβαν ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια εναλλακτική κοινότητα, αυτοδιοικούμενη και τελείως ανεξάρτητη. Η ελεύθερη πόλη της Christiania βρίσκεται στην περιοχή Christianshavn, κοντά στο κέντρο της πόλης, έχει περίπου 1.000 κατοίκους και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Πολύ πράσινο, χειροποίητες κατοικίες, γκράφιτι, εργαστήρια, παζάρια ρούχων, cafe, χορτοφαγικά εστιατόρια και μουσικές σκηνές συνθέτουν το εναλλακτικό σκηνικό.

E

Με τους hipsters στο Vesterbro Κατοικήθηκε διαδοχικά από την εργατική τάξη της πρωτεύουσας, από Βορειοαφρικανούς μετανάστες και από φοιτητές και έγινε γνωστή για την έντονη νυχτερινή ζωή της. Σήμερα, η γειτονιά Vesterbro, που βρίσκεται κοντά στον κεντρικό σταθμό, κατοικείται από νέους επαγγελματίες, fashion designers και καλλιτέχνες, που την έχουν μετατρέψει σε κέντρο δημιουργικότητας και διασκέδασης. Από τα ντιζαϊνάτα καταστήματα (όπου θα δεις όλες τις τάσεις της μόδας που κυριαρχούν σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία), τα deli και τα wine bar στην οδό Værnedamsvej με τον γαλλικό αέρα μέχρι τα νέα εστιατόρια και το ψαγμένο nightlife της αναπτυσσόμενης Meatpacking District, το Vesterbro προσφέρει μια μοναδική urban εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε.

Στο Norrebro για φαγητό και ποτό Το Nοrrebro, μία από τις πιο πολυπολιτισμικές και ζωντανές συνοικίες της πόλης, έχει εξελιχθεί σε έναν μικρό γαστρονομικό παράδεισο, ενώ προσφέρει πολλές επιλογές και για νυχτερινή διασκέδαση. Εδώ θα ανακαλύψετε πού τρώνε οι καλύτεροι σεφ της πόλης τα μεταμεσονύχτια σνακ τους και θα πιείτε τον καλύτερο φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ αλλά και εξαιρετική μπύρα. Ο δρόμος Jægersborggade είναι ένας από τους ωραιότερους της πόλης, γεμάτος vintage μπουτίκ, γκαλερί, μικρά pastry shops και καλόγουστα στέκια για φαγητό και ποτό που θα σας κρατήσουν σίγουρα απασχολημένους για αρκετή ώρα. Αν αποφασίσετε να μείνετε για δείπνο στην περιοχή, θα βρείτε από εστιατόρια με Michelin αστέρια μέχρι μοδάτα μπεργκεράδικα και προσιτά μπιστρό. Αν έχει καλό καιρό μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα μέχρι το πράσινο νεκροταφείο Assistens Kirkegaard (τόπο ταφής του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν), όπου οι Δανοί κάνουν πικνίκ όταν βγαίνει ο ήλιος (Kapelvej 2).

Skuespilhuset_-_official_programme_picture

Η Κοπεγχάγη της τέχνης και του design Οι λάτρεις της τέχνης δε θα μπορέσουν να αντισταθούν σε μια επίσκεψη στο Statens Museum for Kunst, την Εθνική Πινακοθήκη της Δανίας όπου εκτίθενται έργα των Brueghel, Rembrandt, Picasso και Vilhelm Hammershoi μεταξύ άλλων (Solvgade 48-50, www.smk.dk), αλλά και στο Ny Calsberg Glyptotek που διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές γλυπτικής, ζωγραφικής και αρχαιοτήτων στην Ευρώπη (Plads 7, www.glyptoteket.dk). Σε απόσταση 30 λεπτών από την πόλη με το τρένο, το γοητευτικό Louisiana Museum of Modern Art είναι ένα από τα κορυφαία μουσεία σύγχρονης τέχνης στον κόσμο με περισσότερα από 3.000 έργα (Gammel Strandvej 13, Humlebæk, www.louisiana.dk). Στο Designmuseum (Bredgade 68) θα γνωρίσετε το δανέζικο design μέσα από τα έργα κλασικών σχεδιαστών (Arne Jacobsen, Hans Wegner, Poul Henningsen κ.ά.). Must είναι και η επίσκεψη στα νέα αρχιτεκτονικά μνημεία της πόλης: το καινούριο κτίριο της Όπερας, σχεδιασμένο από τον Henning Larsen (Ekvipagemestervej 10, kglteater.dk), αλλά και το εντυπωσιακό «Μαύρο Διαμάντι», φτιαγμένο από μαύρο γρανίτη και γυαλί, που αποτελεί προέκταση στο κτίριο της Βασιλικής Βιβλιοθήκης (Søren Kierkegaards Plads 1, www.kb.dk).

Gourmet City Τα τελευταία χρόνια η Κοπεγχάγη έχει εξελιχθεί σε έναν καυτό γαστρονομικό προορισμό, με πολλούς ταλαντούχους σεφ να ξανα-ανακαλύπτουν την σκανδιναβική κουζίνα. Δεκαοχτώ αστέρια Michelin λάμπουν φέτος πάνω από τη γαστρονομική σκηνή της πόλης, η οποία προσφέρει μερικά από τα καλύτερα και πιο δημιουργικά εστιατόρια στον κόσμο. Εποχιακά, βιολογικά υλικά και καινοτομία είναι μερικές από τις λέξεις που χαρακτηρίζουν τη «New Nordic Cuisine» που θριαμβεύει στη χώρα. Αν πάλι η μοντέρνα gourmet σκηνή της Κοπεγχάγης δεν είναι του στυλ σας και ψάχνετε κάτι πιο παραδοσιακό και οικονομικό, αξίζει οπωσδήποτε μια στάση στην αγορά Copenhagen Food Street, δίπλα στην προκυμαία της πόλης, για αυθεντικές τοπικές γεύσεις αλλά και νοστιμιές του δρόμου απ' όλον τον κόσμο (Papirøen, Trangravsvej 14, copenhagenstreetfood.dk). Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα smοrrebrοd (ανοιχτά σάντουιτς σε διάφορες εκδοχές).

Extra tip: Τα πραγματικά ωραία bakeries εδώ, όχι μόνο δεν σπανίζουν αλλά, μπαίνοντας μέσα, δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις.

In Danish Pastries we trust...

maxresdefault

Shopping με άποψη Μια βόλτα στους δρόμους της Κοπεγχάγης αρκεί για να καταλάβεις πως το design βρίσκεται παντού και αποτελεί κομμάτι της καθημερινής ζωής. Στο κέντρο της πόλης και στη διάσημη οδό Stroget θα χαζέψετε στους ναούς του εγχώριου design. Πολύχρωμα έπιπλα, μοντέρνα κεραμικά, εξαιρετικές πορσελάνες, ασημικά και κοσμήματα θα σας βάλουν σε καταναλωτικό πειρασμό. Ο πεζόδρομος Stroget, ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς πεζόδρομους στην Ευρώπη, φιλοξενεί όλες τις γνωστές αλυσίδες και τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Πιο εναλλακτικές και ψαγμένες διευθύνσεις, από μικρές μπουτίκ μέχρι αντικερί, θα βρείτε στις γειτονιές Norrebrο, Vesterbro και Osterbro.

Χαθείτε στους κήπους του Tivoli Το θεματικό πάρκο Tivoli Gardens, κοντά στην Πλατεία Δημαρχείου, αποτελεί must αξιοθέατο της πόλης. Άνοιξε το 1843 και λειτουργεί ανελλιπώς από τότε. Εδώ υπάρχει κάτι για όλους. Το σκηνικό είναι νοσταλγικό, με ωραία αρχιτεκτονική, ιστορικά κτίρια και πανέμορφους κήπους, ενώ τα πολύχρωμα φώτα δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα το βράδυ. Ένα vintage ξύλινο roller coaster (από το 1914), καρουζέλ, σιντριβάνια, εστιατόρια και υπαίθριες συναυλίες προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία διασκέδασης. Λειτουργεί από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο ενώ ανοίγει και την περίοδο των Χριστουγέννων (Vesterbrogade 3, www.tivoli.dk).

H Aegean έχοντας εξασφαλίσει απευθείας πτήσεις για την καρποσταλική πρωτεύσουσα της Δανίας, μας δίνει την ευκαιρία τώρα να ταξιδέψουμε εύκολα, ξεκούραστα και οικονομικά. Κλείστε τώρα το εισιτήριό σας και βρεθείτε στα πιο νεανικά και stylish corners της Κοπέγχάγης.

Info

Πώς θα πάτε από το αεροδρόμιο στην πόλη: Με τη γραμμή Μ2 του μέτρο, από το σταθμό του αεροδρομίου θα φτάσετε σε 15 λεπτά στο σταθμό Norreport στο κέντρο της πόλης. Η Copenhagen Card θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη αφού συνδυάζει δωρεάν μετακινήσεις και δωρεάν είσοδο στα σημαντικότερα μουσεία και αξιοθέατα της πόλης (€48 για 1 μέρα, €67 για 2 μέρες & €79 για 3 μέρες). Περισσότερες πληροφορίες: www.visitcopenhagen.com