COOL GREECE TRAVELLERS

Σύμη: Η μικρή κοσμοπολίτισσα των Δωδεκανήσων


3 Αυγούστου 2017

old-town-symi.jpg

Το ελληνικό νησί που χάρη στη μοναδική του κομψότητα και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα έχει γίνει η νέα πατρίδα για δεκάδες ανθρώπους από όλον τον κόσμο. Στο Γιαλό είτε έρθετε με το πλοίο της γραμμής είτε με κρουαζιερόπλοιο θα σας υποδεχθούν τα «ανθρωπόμορφα» αρχοντικά του μοναδικού, πολύχρωμου, διατηρητέου νεοκλασικού οικισμού. Στις γραφικές ταβέρνες και εστιατόρια θα γευτείτε το συμιακό γαριδάκι, ενώ αν θέλετε να παρακαλέσετε για ένα «θαύμα», στην άλλη άκρη της Σύμης ο Ταξιάρχης Μιχαήλ ο Πανορμίτης, διάσημος για τα θαύματά του, θα σας περιμένει. Καλώς ήρθατε στη Σύμη!
 

Γιαλός, με χρώμα... νεοκλασικό
Ώχρα, σομόν, κόκκινο, γαλάζιο, μπλε, γκρι: Τα νεοκλασικά αρχοντικά στο λιμάνι της Σύμης, τον Γιαλό, κρατούν ζωντανό το χρώμα του παρελθόντος και σας μεταδίδουν την ίδια αίγλη. Βρίσκεστε σε μια πολιτεία που μοιάζει να ξεπήδησε από σελίδες παλιού βιβλίου! Μην ξεχάσετε να δείτε τα αξιοθέατα: τον Καθεδρικό ναό του Τιμίου Προδρόμου του 1838, το Τελωνείο, την Ψαραγορά, το πέτρινο γεφύρι, το άγαλμα του μικρού ψαρά, το ρολόι του 1881 και τον παλιό ταρσανά στη συνοικία Χαράνι.

Ανεβαίνοντας την Καλή Στράτα
Πεντακόσια πέτρινα, φαρδιά σκαλοπάτια σας οδηγούν από το Γιαλό στο Χωριό, την Άνω Σύμη. Κάποτε ήταν ο μοναδικός δρόμος από τον έναν στον άλλον οικισμό. Αυτή είναι η Καλή Στράτα: σπίτια και εμπορικά μαγαζιά στην πιο πλούσια και όμορφη περιοχή. Στην κορυφή σας υποδέχονται καφέ με τα τραπεζάκια τους έξω. Από εδώ, καθώς το ηλιοβασίλεμα λούζει το Γιαλό, θα απολαύσετε θέα απερίγραπτη. Όλο το Αιγαίο στα πόδια σας!

 

Η αρχοντιά του Χωριού
Φτάσατε στο Χωριό! Εδώ, οι ντόπιοι θα σας τα δείξουν όλα: τη Σπετσαρία, το παλιό δημοτικό φαρμακείο με τα γυάλινα δοχεία και τις χαρακτηριστικές επιγραφές σε κτήριο του 1884. Την οικία Χατζηαγαπητού-Χατζηϊωάννου με την εντυπωσιακή σάλα. Την οικία Φαρμακίδη που στεγάζει το Αρχαιολογικό-Λαογραφικό μουσείο. Ανηφορίστε τα λιθόστρωτα καλντερίμια ως το Κάστρο, εκεί θα θαυμάσετε θέα στο Αιγαίο που θα σας απογειώσει.

Ο Ταξιάρχης Μιχαήλ ο Πανορμίτης
Εδώ οι προσκυνητές κάνουν ουρά, αλλά η αναμονή αξίζει: η ενέργεια είναι διάχυτη στο ναό. Διάσημος για τα θαύματά του ο Πανορμίτης αποτελεί μεγάλο προσκύνημα στο Αιγαίο. Η μονή υπάρχει από τον 15ο αιώνα και η εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ θεωρείται θαυματουργή. Δίπλα στο μοναστικό συγκρότημα, τα κελιά διατίθενται για φιλοξενία... Το σκέφτεστε;

[gallery-717297]

Διαβάστε τη συνέχεια  Discovergreece.com.

 

Πελοπόννησος: Ταξίδι στο "Μυθικό" Νότο

Τα Κρυφά Διαμάντια της Ελλάδας

Θάσος:Το Σμαραγδένιο Νησί του Θρακικού Πελάγους

Λέσβος:Πλατανόφυλλο καταμεσής του Πελάγους

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα