COOL GREECE TRAVELLERS

Ταξίδι στα Ιωάννινα: Ένα από τα πιο μαγευτικά μέρη της Ελλάδας ξετυλίχθηκε μπροστά μας, μεταφέροντάς μας σε άλλη εποχή


Έλενα Κρητικού

3 Δεκεμβρίου 2019

Ταξίδι στα Ιωάννινα: Ένα από τα πιο μαγευτικά μέρη της Ελλάδας ξετυλίχθηκε μπροστά μας, μεταφέροντάς μας σε άλλη εποχή

Όπως είχε πει κάποτε ο John Steinbeck, «πολλά ταξίδια συνεχίζονται για πολύ καιρό ακόμα αφότου έχει σταματήσει η κίνηση στον χρόνο και στον χώρο». Αυτό ακριβώς ένιωσα μετά την επιστροφή μου από τα Ιωάννινα, την πόλη που δεν σταματά στιγμή να εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τη διαφορετικότητα και την πλούσια ιστορική δομή της. 

Πίσω από τα ομιχλώδη τοπία, για τα οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «μικρό Λονδίνο», αυτός ο τόπος έχει μέσα του κάτι το μυστηριακό που σε μεταφέρει σε άλλη εποχή εκεί όπου μεταξύ άλλων, ο Αλή Πασάς έπνιξε την Κυρά Φροσύνη και άλλες 17 γυναίκες για λόγους παραδειγματισμού. Αφήνοντας τις βαλίτσες στο ξενοδοχείο, ξεκινήσαμε την περιήγηση, κάνοντας μια ιδιαίτερη βόλτα στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Δεξιά και αριστερά του δρόμου, κάθε μικρό στενό και δρομάκι σε φέρνει αντιμέτωπο και με μια έκπληξη. 

Όσα ξεχωρίσαμε από τις πρώτες μας διαδρομές

Μια καλή αφετηρία για τη βόλτα αυτή είναι το Ρολόι της πλατείας, το οποίο δημιουργήθηκε το 1905 και βρίσκεται απέναντι από το Δημαρχείο. Μετά τον κεντρικό δρόμο, καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης, χρυσοχοεία, παλιά αντικείμενα και σουβενίρ, καθετί παραδοσιακό και πολύτιμο ξεπηδά από το παρελθόν κι έρχεται μπροστά σου.

Θρύλοι, μύθοι και παραδόσεις συνοδεύουν σε κάθε βήμα τον επισκέπτη, συνοδεύοντάς τον και μέσα στο κάστρο της πόλης. Ανάμεσα στα ιστορικότερα κτίρια που μας σαγήνευσαν από την πόλη, ένα πετρόχτιστο δημοτικό σχολείο και η  Παπαζόγλειος Υφαντική Σχολή Θηλέων, που εναρμονίζονται πλήρως με τον σύγχρονο χαρακτήρα της πόλης.

jenny.gr

Η επόμενη ημέρα μάς επεφύλασσε πολλές εκπλήξεις μέσα από μαγευτικές διαδρομές στα Ζαγοροχώρια και σε πλούσια φυσικά τοπία. Το Πέτρινο Γεφύρι Κόκκορου και το Γεφύρι Πλακίδα- Καλογερικό, που χρονολογείται από το 1865, συνδέθηκαν στο μυαλό μας ως προς την ανυπέρβλητη ομορφιά τους με ζωγραφικούς πίνακες. Οι στάσεις μας σε παραδοσιακά καφέ και δρόμους στολισμένους με κομψές χριστουγεννιάτικες συνθέσεις, ήταν μερικά από τα highlights του ταξιδιού μας. 

Η αξεπέραστη γαστρονομική μας εμπειρία

Η πλούσια φύση των Ιωαννίνων εγγυάται την ποιότητα στη γεύση κάθε πιάτου που δοκιμάσαμε κατά την παραμονή μας στο μέρος. Έχοντας την τύχη να εξερευνήσουμε μία από τις 5 μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας, περιηγηθήκαμε και μάθαμε όλα τα μυστικά επιτυχίας γύρω από τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων- ΠΙΝΔΟΣ. Ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός βρίσκεται στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων και δημιουργήθηκε το 1958 από 7 παραγωγούς, αποτελώντας σήμερα τον μεγαλύτερο αγροτικό συνεταιρισμό της Ελλάδας με 560 μέλη- πτηνοτρόφους για πάνω από 60 χρόνια, διαχέοντας τα προϊόντα του σήμερα, σε 7.000 σημεία πώλησης. 

Όλα όσα γευτήκαμε από την ΠΙΝΔΟΣ, μαγειρεμένα υπό την ιδιαίτερη επιμέλεια του διακεκριμένου σεφ Χρήστου Μπάρκα, αλλά και άλλων μαγείρων, ήταν αξεπέραστα νόστιμα. Τα λουκάνικα Φρανκφούρτης, το αξεπέραστο κοτόπουλο με χυλοπίτες, το υπέρτατο hot dog, το καπνιστό φιλέτο, καθώς και το μοναδικό ρολό κοτόπουλο είναι κάποιες από τις γεύσεις που ξεχωρίσαμε από τη γαστρονομική μας εμπειρία, ενώ μάθαμε πως είναι ήδη βραβευμένες γεύσεις. 

Η μεγάλη επιτυχία του συνεταιρισμού έγκειται σε κάποια πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ο «οικογενειακός χαρακτήρας» γύρω από τον οποίο στήνεται ολόκληρη η φιλοσοφία του, αλλά και οι εξαιρετικοί άνθρωποι που απαρτίζουν την επιχείρηση, η πρωτοτυπία στην παραγωγή διαρκώς, νέων προϊόντων, το μειωμένο περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα, ο βιολογικός καθαρισμός, η μονάδα επεξεργασίας κοπριάς των πτηνοτροφείων και η μελλοντική διείσδυση του σε αγορές του εξωτερικού, είναι τα στοιχεία που έχουν πλέξει ένα δίκτυο αριστείας γύρω από την ΠΙΝΔΟΣ. 

jenny.gr

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το γεγονός πως διαγωνισμοί γευσιγνωσίας έχουν βραβεύσει τα προϊόντα του συνεταιρισμού για τη γεύση και την ποιότητά τους, που πάντα επιτυγχάνονται με τη σωστή διατροφή που εφαρμόζεται στα κοτόπουλα. Ειδικότερα, τα κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής, που τρέφονται μόνο με πιστοποιημένες τροφές, πλούσιες σε καλαμπόκι, έχουν λάβει τη διάκριση του Βραβείου Ανώτερης Γεύσης από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας στις Βρυξέλλες. Η επιτυχία ορίζεται συνολικά από την ποιότητα, τη νοστιμιά, την ασφάλεια προέλευσης και το αυτόματο ρομποτικό σύστημα εργαστηριακών αναλύσεων που ελέγχει διαρκώς την υγεία των κοτόπουλων.    

Το μυστηριακό νησί της Κυρά- Φροσύνης 

Η μοναδική εμπειρία στα Ιωάννινα απογειώθηκε με τη μαγευτική λίμνη και την άφιξή μας στο νησάκι της Κυρά Φροσύνης. Φτάνοντας εκεί, μάθαμε πως το νησί κατοικείται από τον 12ο αιώνα ενώ είχε μια έντονα μοναστική ζωή. Ιδιαίτερη ακμή συνάντησε τον 18ο αιώνα ενώ αποτελεί τον τρίτο μοναστικό οικισμό στην Ελλάδα μαζί με το Άγιο Όρος και τα Μετέωρα. Σήμερα, υπολογίζεται ότι εκεί διαμένουν περίπου 120 κάτοικοι, οι οποίοι έχουν δικά τους παραδοσιακά ξύλινα βαρκάκια για να μετακινούνται απέναντι. 

Φτάνοντας στο μουσείο του Αλή Πασά, η αίσθηση ήταν μοναδική, όπως και όταν επισκεφθήκαμε τον υπόγειο χώρο δίπλα από το μουσείο, όπου μεταφερθήκαμε μέσω μίας από τις πιο δυνατές αναπαραστάσεις, στον πνιγμό της κυρά Φροσύνης.

jenny.gr

Η παραμονή μας στο νησί ολοκληρώθηκε με την παραγωγή της πιο λαχταριστής κοτόπιτας που δοκιμάσαμε από την κύρια Πόπη Παπαδοπούλου. Το μυστικό κρύβεται στην ΠΙΝΔΟΣ, αλλά και στα πολλαπλά στρώματα φύλλων που περιείχε. Μαζί της, γίναμε κι εμείς μέρος αυτής της διαδικασίας, ανοίγοντας με τη σειρά μας σπιτικό φύλλο. 

Η κίνηση μας στον χώρο των Ιωαννίνων μπορεί να σταμάτησε αλλά θα παραμένει ζωντανή για πολύ καιρό ακόμα, στη μνήμη μας. Αυτός ο τόπος έχει σε κάθε του σημείο κάτι αναμφίβολα μυστηριακό, που δύσκολα ανακαλύπτει κανείς όταν εξερευνά ένα άγνωστο μέρος μέσα σε μόλις 2,5 ημέρες.