GALLERY

Yoko Ono - John Lennon: Πώς γνωρίστηκε το πιο iconic ζευγάρι της ιστορίας


Χριστίνα Γουδρούπη

9 Νοεμβρίου 2018

19690303_baf_k09_017.jpg

O John Lennon γνώρισε την Yoko Ono στις 9 Νοεμβρίου του 1966 σε μια γκαλερί του Λονδίνου. Eκείνος ήταν παντρεμένος με την Cynthia Lennon, με την οποία είχε ένα παιδί. Εκείνη ήταν μια καθιερωμένη στον avant-garde χώρο καλλιτέχνιδα. Η σύνδεση και η επικοινωνία τους ήταν ακαριαία. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του συγκροτήματος μαζί με τη Cynthia, o Lennon άρχισε να μένει σε ξεχωριστό δωμάτιο από εκείνη, περιμένοντας τα γράμματα της Ono. H Cynthia έφυγε απελπισμένη για την Ελλάδα, κι όταν επέστρεψε τους βρήκε οκλαδόν στο πάτωμα της κουζίνας, αυτός φορώντας την νυχτικιά του και η Ono το νυχτικό της Cynthia, να κοιτάζουν αφοσιωμένα ο ένας τον άλλο.

Το αμφιλεγόμενο ειδύλλιό τους οδήγησε στον γάμο τους, στις 20 Μαρτίου του 1969. Η Υoko Ono παντρεύτηκε με ένα look πιστό στην εποχή και το avant-garde πνεύμα της, φορώντας λευκή μίνι φούστα και πλατύγυρο καπέλο. Σύντομα το ζευγάρι πέρασε στην περίοδο "bagism" κατά την οποία δημιούργησαν μια σειρά από λιθογραφίες που αποτύπωναν τον μήνα του μέλιτός τους. Αυτή ήταν μία από τις πολλές συνεργασίες τους. Το "bagism" ακολουθήθηκε από τα "Bed-ins", δηλαδή μια μορφή καθιστικής διαμαρτυρίας, κατά την οποία το ζευγάρι παρέμεινε για δύο εβδομάδες σε ένα κρεβάτι ξενοδοχείου στο Άμστερνταμ.

Mόλις ένα χρόνο μετά το γάμο του ζευγαριού, οι Beatles διαλύθηκαν. Έκτοτε πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου έχει θεωρήσει ένοχη την Υοko Ono για τη διάλυση της μπάντας. Εκείνη τον οδήγησε σε ένα διαφορετικό ύφος μουσικής, μακριά από τους Beatles και μακριά από το mainstream. Eκείνος την οδήγησε στην ολοκληρωτική απασχόληση με τον εαυτό του. "Κατά κάποιο τρόπο, ο John κι εγώ καταστρέψαμε τις καριέρες μας με τη σχέση μας", έχει πει η Ono. To ζευγάρι συνέχισε με μουσικές συνεργασίες, και το τελευταίο κοινό τους album, το Double fantasy, κυκλοφόρησε τρεις εβδομάδες πριν από τη δολοφονία του John.

Εκείνη την ημέρα, λίγες ώρες πριν τη δολοφονία, η φωτογράφος Annie Leibovitz απαθανάτισε το ζευγάρι, δίνοντάς μας μια από τις πιο iconic φωτογραφίες τους.

Δείτε τη gallery: Yoko Ono - John Lennon: Το πιο iconic ζευγάρι της ιστορίας

"