8 + 1 φωτογραφίες δείχνουν πώς ήταν η ζωή των γυναικών 100 χρόνια πριν

The Jennettes
Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020

Τη δεκαετία του 1920, η ζωή των γυναικών μεταβλήθηκε ριζικά μέσω της εισαγωγής νέων δικαιωμάτων, θέσεων εργασίας και απόψεων όσον αφορά το φύλο.

Η αλλαγή αντικατοπτρίστηκε και στη μόδα, η οποία κινήθηκε από τα αυστηρά υφάσματα των αρχών του 20ού αιώνα σε χαλαρά και κοντομάνικα, φούστες και φορέματα. Παρόλο που οι Αφροαμερικανές είχαν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές του 1920, άλλοι νόμοι περιόρισαν τις ελευθερίες τους και χρειάστηκαν δεκαετίες γι' αυτές τις γυναίκες για να λάβουν τα ίδια δικαιώματα με τις υπόλοιπες.

Η δεκαετία του 1920 ήταν η πρώτη δεκαετία, κατά την οποία αναγνωρίστηκαν πραγματικά οι ικανότητές τους έξω από το σπίτι. Με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλές ήταν οι γυναίκες που άρχισαν να συρρέουν στην εργασία, αναλαμβάνοντας τις θέσεις εργασίας των ανδρών που είχαν πάει στον πόλεμο. Οι γυναίκες έδειξαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν τις ίδιες δουλειές με τους άνδρες και ιδέες για την ανικανότητα των γυναικών να χειρίζονται βαριά μηχανήματα, αποδείχθηκαν λανθασμένες.

Τα γυναικεία ρούχα αντιπροσώπευαν επίσης μια τεράστια αλλαγή στους κοινωνικούς τους ρόλους. Δεν περιορίζονταν πλέον από σφιχτούς κορσέδες και μεγάλες φουσκωτές φούστες, ενώ το ύφος της γυναίκας της δεκαετίας του 1920 ήταν χαλαρό και άνετο.

Ακόμη, το δικαίωμα ψήφου ενίσχυσε τη νέα θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Από γυναίκες - νοικοκυρές μετατράπηκαν σε εργαζόμενες γυναίκες που θα μπορούσαν να απασχοληθούν σε πολλά εργοστάσια παγκοσμίως.

Πηγή φωτογραφιών: Insider/GettyImages

Δείτε στη gallery παρακάτω, μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες που δείχνουν τη θέση της γυναίκας 100 χρόνια πριν