GREEN

Μία γυναίκα προειδοποίησε για την κλιματική αλλαγή το 1856. Φυσικά, την αγνόησαν


Στεφανία Παπαδημητρίου

11 Νοεμβρίου 2021

Μία γυναίκα προειδοποίησε για την κλιματική αλλαγή το 1856. Φυσικά, την αγνόησαν
Η κλιματική αλλαγή δεν ξεκίνησε να μας απασχολεί τώρα. Ήδη από τον 19ο αιώνα υπήρχαν τα προειδοποιητικά σημάδια, απλώς εκείνη την εποχή όλοι επέλεγαν να τα αγνοήσουν.

Ο λόγος δεν είναι τυχαίος – οι πρώτες ανακαλύψεις έγιναν από μία γυναίκα.

Η Eunice Newton Foote είναι η πρώτη επιστήμονας που όχι μόνο πρόβλεψε την κλιματική αλλαγή, αλλά και κατάλαβε ότι η κοινωνία δε θα έδινε βήμα στις συναδέλφους τις για δεκαετίες.

Δεν της επέτρεψαν να παρουσιάσει το έργο της στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Εξέλιξη της Επιστήμης, το 1856. Όχι, ένας άνδρας μίλησε για εκείνη. Ήταν ο Joseph Henry, πρώτος γραμματέας του Ινστιτούτου Smithsonian. Κι ενώ η έρευνά της δημοσιεύθηκε δύο φορές, το American Journal of Science and Arts της αφιέρωσε μόλις μιάμιση σελίδα εκείνη τη χρονιά και μία περίληψη την επόμενη. Σημασία δε δόθηκε στο περιεχόμενό της, αλλά στο ότι ασχολήθηκε με την επιστήμη «μία δεσποινίδα». Μάλιστα, η πρώτη πρόταση της δημοσίευσης ήταν «Κάποιοι όχι μόνο διασκέδασαν, αλλά εξέφρασαν την κακόβουλη ιδέα ότι οι γυναίκες δεν έχουν αρκετά δυνατό μυαλό για επιστημονική έρευνα.»
Την επαίνεσαν τόσο που ήταν ταυτόχρονα γυναίκα και έξυπνη, που στο τέλος χάθηκε η σημασία της ανακάλυψής της.

Τα πειράματά της θεωρούνται πρόδρομοι αυτών που ολοκλήρωσε το 1859 ο John Tyndall. Έχοντας τα κονδύλια και το προνόμιο του φύλου του, εκείνος κατάφερε να προχωρήσει την έρευνά του ένα βήμα πιο πέρα κι απέδειξε ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκαλείται από αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα, τα οποίa απορροφούν θερμότητα που εκλύεται από την επιφάνεια της Γης (όχι τις ακτίνες του Ήλιου) και την επιστρέφουν στον πλανήτη. Φυσικά, δεν ανέφερε ποτέ το όνομά της.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.