UPDATE #NOW

Η Cop26 το έκανε ξεκάθαρο: «Ο κόσμος, όπως είναι σχεδιασμένος από τους άνδρες, οδηγείται στην καταστροφή»


The Jennettes

10 Νοεμβρίου 2021

Η Cop26 το έκανε ξεκάθαρο: «Ο κόσμος, όπως είναι σχεδιασμένος από τους άνδρες, οδηγείται στην καταστροφή»
«Ο κόσμος, όπως είναι σχεδιασμένος από τους άνδρες, έχει καταστρέψει πολλά πράγματα», τονίζουν οι εκπρόσωποι της Cop26, καθώς προειδοποιούν πως η τελευταία ίσως ευκαιρία της ανθρωπότητας να προλάβει την κλιματική καταστροφή είναι η γυναικεία ενδυνάμωση. 

Η κλιματική κρίση δεν μπορεί να τελειώσει χωρίς να μπει στη συζήτηση δυναμικά η γυναικεία ενδυνάμωση. 

Μετά από μία περιοδεία τεσσάρων μηνών στην Ευρώπη η Αμάλ, η γιγαντιαία φιγούρα που αντιπροσωπεύει μία προσφυγοπούλα της Συρίας έφτασε στην Γλασκώβη, στην σύνοδο για το κλίμα, εκεί όπου διεξάγεται παράλληλα και η σύνοδος για την ισότητα των φύλων. «Ο κόσμος, όπως είναι σχεδιασμένος από τους άνδρες, οδηγείται στην καταστροφή», τονίζουν οι εκπρόσωποι της Cop26, καθώς προειδοποιούν πως η τελευταία ίσως ευκαιρία της ανθρωπότητας να προλάβει την κλιματική καταστροφή είναι η γυναικεία ενδυνάμωση. 

Οι γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο υποφέρουν δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς είναι κατά μέσο όρο φτωχότερες, λιγότερο μορφωμένες και η επιβίωση πολλών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα της γεωργίας. Σύμφωνα μάλιστα με έκθεση του ΟΗΕ, το 80% αυτών έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της κλιματικής καταστροφής. 

Η ισότητα των φύλων είναι ένα θέμα που πέφτει όλο και πιο έντονα στο τραπέζι από γυναίκες σε ηγετικές θέσεις όπως η Nicola Sturgeon, που είναι η πρώτη Σκωτσέζα υπουργός και η Nancy Pelosi που απαιτούν να γίνουν πιο ουσιαστικά βήματα και επενδύσεις προς αυτόν τον στόχο. Σύμφωνα με την Pelosi: «Εάν κυβερνούσα τον κόσμο, το πρώτο πράγμα που θα έκανα, θα ήταν να επενδύσω στην εκπαίδευση και τη μόρφωση των γυναικών. Όταν οι γυναίκες πετυχαίνουν, τότε το ίδιο κάνει και ο κόσμος».

Όπως δηλώνει η executive director επάνω σε θέματα που αφορούν τη Μητέρα Φύση στη Βολιβία, Angelica Ponce: «Ο κόσμος, όπως είναι σχεδιασμένος από τους άνδρες, είχε καταστρέψει πολλά πράγματα. Ο κόσμος θα έπρεπε να αρχίσει να σκέφτεται όπως οι γυναίκες. Εάν ήταν κατασκευασμένος από τις γυναίκες, η βία κατά των γυναικών και των παιδιών θα αποτελούσε παρελθόν».

Όπως πρόσθεσε: «Θέλουμε να γίνουμε οι βασικοί πυλώνες της εξουσίας και να συμμετέχουμε σε αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να τερματιστεί η πάλη για κλιματική δικαιοσύνη». Σύμφωνα με τον υπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Alok Sharma και τον πρόεδρο της Cop26: «Από τις προσπάθειες που κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, έχει διαπιστωθεί πως είναι οι πιο αποτελεσματικές είναι εκείνες που συντονίζονται από γυναίκες και κορίτσια».

H πραγματικότητα του 2021, έχει ήδη οδηγήσει 4 εκατομμύρια κορίτσια σε χώρες χαμηλότερου εισοδήματος να αδυνατούν να ολοκληρώσουν τη βασική τους εκπαίδευση ενώ η κλιματική κρίση δεν επιτρέπει σε τουλάχιστον 12.5 εκατομμύρια κορίτσια να τελειώνουν τις σπουδές τους κάθε χρόνο, σύμφωνα με έκθεση του Malala Fund.

Όπως τόνισε στην Cop26, ο Σουηδός υπουργός Per Olsson Fridh για τα ζητήματα της παγκόσμιας αναπτυξιακής συνεργασίας: «Οι γυναίκες δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον, κουβαλούν στους ώμους τους τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Μια φεμινιστική δράση και προσέγγιση είναι το μόνο έξυπνο πράγμα που μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή». 

«Μόνο το 3% της παγκόσμιας προσπάθειας που γίνεται για το κλίμα και τον πλανήτη, επικεντρώνεται στα γυναικεία δικαιώματα και την ισότητα των φύλων», αναφέρει η Åsa Regnér από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και όπως προσθέτει, εάν αυτό συνεχιστεί, πολύ λίγα μπορούν να συμβούν προς το καλύτερο για τον πλανήτη που εκπέμπει ήδη SOS. 

Δείτε ακόμη: