GREEN

Η Ιταλία βάζει τέλος στη γούνα: Aπαγορεύει την εκτροφή και θανάτωση γουνοφόρων ζώων


JTeam

23 Δεκεμβρίου 2021

Η Ιταλία βάζει τέλος στη γούνα: Aπαγορεύει την εκτροφή και θανάτωση γουνοφόρων ζώων
Η Ιταλία λέει Ciao στην γούνα

Η Ιταλία απαγορεύει την εκτροφή και θανάτωση γουνοφόρων ζώων. Η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Ιταλικής Γερουσίας αποφάσισε από την 1η Ιανουαρίου την απαγόρευση εκτροφής, αναπαραγωγής και θανάτωσης όλων των γουνοφόρων ζώων, οποιουδήποτε είδους.

Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη για τις φιλοζωικές οργανώσεις, της οποίας είχε προηγηθεί μια επιστολή προς τον Mario Draghi που φέρει τις υπογραφές πολλών επώνυμων καλλιτεχνών.

Όπως τονίζει η La Repubblica, εκτός από ηθική διάταξη, πρόκειται και για υγειονομικό μέτρο. Η γερουσιαστής De Petris, υπεύθυνη για την τροπολογία, υπενθύμισε πως στην Ιταλία η εκτροφή βιζόν απαγορεύτηκε από τον περασμένο Φεβρουάριο για τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού. Αυτή την στιγμή υπάρχουν ακόμη 5 ενεργά εκτροφεία στην Ιταλία, τα οποία θα αποζημιωθούν με το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2022, τα 7039 βιζόν των εκτροφείων που βρίσκονται στις περιφέρειες Abruzzo, Emilia-Romagna και Λομβαρδία θα πρέπει να απελευθερωθούν, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο.

Τα ιταλικά ΜΜΕ υπενθυμίζουν πως πριν από πολλά χρόνια εισήχθησαν οι ενυδρίδες στην Ιταλία για την παραγωγή γούνας. Όμως όταν οι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να κλείσουν τις φάρμες τους, απελευθέρωσαν τα ζώα ώστε να αποφύγουν το κόστος της θανάτωσης. Αποτέλεσμα ήταν τα ζώα να πολλαπλασιαστούν και να γίνουν ένα πολύ επεμβατικό είδος στο ιταλικό οικοσύστημα, προκαλώντας σημαντικές ζημιές.

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, η τροπολογία προβλέπει ότι τα ζώα θα ανατεθούν σε δομές ειδικευμένων φιλοζωικών σωματείων που θα προβλέπουν τη στείρωσή τους.

Η Ιταλία ως πρωτεύουσα της μόδας, κατείχε μέχρι πρότινος την πρώτη θέση στην εκτροφή γούνας. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο τα μεγαλύτερα luxury labels την έχουν καταργήσει από τις συλλογές τους. Σε ιταλικό έδαφος οι Valentino, Gucci, Prada και Versace έχουν ήδη υιοθετήσει αυτή την στρατηγική.

Η ψηφοφορία μένει ακόμη να πάρει τελική έγκριση από το ιταλικό κοινοβούλιο, κάτι που πρόκειται να γίνει τις επόμενες εβδομάδες, και να περάσει, καθιστώντας την Ιταλία τη 16η ευρωπαϊκή χώρα που απαγορεύει την εκτροφή γούνας. Ciao!

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.