GREEN

Η γαλλική πόλη της Grenoble είναι η Πράσινη Πρωτεύουσα του 2022


JTeam

5 Ιανουαρίου 2022

Η γαλλική πόλη της Grenoble είναι η Πράσινη Πρωτεύουσα του 2022
Ο νικητής του Βραβείου Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2022 ανακηρύχθηκε η γαλλική πόλη της Grenoble και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τη θαυμάσουμε.

Η εντυπωσιακή πόλη Grenoble έκλεψε την καρδιά της κριτικής επιτροπής για τα φιλόφοξα σχέδια της για το έτος της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης γύρω από το πώς θα προσεγγίσει πόλεις και πολίτες σε ολόκληρη την ήπειρο με σκοπό να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την αναζήτηση και εύρεση βιώσιμων λύσεων.

Eιδικότερα, η νικητήρια πόλη κέρδισε την πρώτη θέση στους τομείς του μετριασμού και ελέγχου της κλιματικής αλλαγής, τηε βιώσιμης χρήσης γης, του θορύβου, της ενεργειακής απόδοσης και της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Δεδομένου ότι βρίσκεται μεταξύ τριών ποταμών και τριών Αλπικών όγκων με συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια και με ένα έδαφος που περιορίζει την αστική εξάπλωση, η Grenoble έπρεπε αναγκαστικά να στηριχθεί στην αστική ανάπλαση, σε καλύτερους δημόσιους χώρους όπως και σε βέλτιστες δημόσιες συγκοινωνίες.

Χαρακτηριστικά, ο δήμος προτρέπει στη δημιουργία ιδιωτικών κήπων, παρουσιάζοντας αναλυτικούς στόχους δενδροφύτευσης ενώ παράλληλα διαθέτει στους κατοίκους αχρησιμοποίητες εκτάσεις για τη δημιουργία μικρών κήπων. Γνωρίζοντας καλά πως έχει περιορισμένο χώρο για πράσινο μέσα στην πόλη, έχει ως απώτερο σκοπό τη συνολική βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος με την παράλληλη διαφύλαξη των πολύτιμων χώρων πρασίνου με την παρουσίαση ενός φιλόφοξου προγράμματος για να γίνει πιο βιώσιμη.

Η πόλη εργάζεται παράλληλα για τη μείωση των ρύπων κατά 50% μέχρι το 2030 ενώ έχει ήδη πετύχει μείωση 25% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μεταξύ του 2005 και 2016. Πέρα από τον σπουδαίο τίτλο που κατέκτησε κυρίως για την πρωτοποριακή της προσέγγιση στη διαχείριση του κλίματος, η Grenoble έλαβε και το οικονομικό ποσό των 350.000 ευρώ από την Επιτροπή προκειμένου να ξεκινήσει το έτος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Virginijus Sinkevičius: «Αυτές οι ιστορίες επιτυχίας δείχνουν ότι η βιωσιμότητα και η πράσινη μετάβαση δίνουν λύσεις για τη διαχείριση ξαφνικών κρίσεων και τη δημιουργία καλύτερων και πιο υγιών αστικών περιοχών για τους πολίτες της ΕΕ», δίνοντας ελπίδα για το αστικό και ταυτόχρονα «πράσινο» μέλλον της ηπείρου.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.