GREEN

Κι όμως, αυτό είναι δέντρο - και μειώνει το διοξείδιο του άνθρακα 1000 φορές πιο γρήγορα από ένα αληθινό


JTeam

7 Ιανουαρίου 2022

Κι όμως, αυτό είναι δέντρο - και μειώνει το διοξείδιο του άνθρακα 1000 φορές πιο γρήγορα από ένα αληθινό
Ο τρόπος λειτουργίας ενός τεχνητού δέντρου βασίζεται στην αρχή της «σύλληψης» του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μέσω ενός φίλτρου με σκοπό την απομάκρυνση της κλιματικής αλλαγής. Το CO2 έπειτα θα αφαιρείται από το φίλτρο και θα αποθηκεύεται. 

Σύμφωνα με έρευνες, τα δέντρα απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι πιστεύαμε. Μάλιστα όταν το διοξείδιο του άνθρακα αυξάνεται στην ατμόσφαιρα, τα φυτά ευδοκιμούν, γίνονται μεγαλύτερα σε μέγεθος κι έτσι απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Αν σας εντυπωσίασε η παραπάνω πληροφορία, τότε αυτό το τεχνητό δέντρο θα σας εκπλήξει από το γεγονός ότι συλλαμβάνει εκπληκτικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και 1000 φορές πιο γρήγορα σε σχέση με ένα αληθινό.

Αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που ξεχωρίζει καθώς στο εσωτερικό του αποτελείται από 150 κυκλικούς δίσκους που γεμίζουν με αέρα κάθε 30- 60 λεπτά για να διαχωρίζουν το διοξείδιο, αποθηκεύοντας το για επανάχρηση. To αποθηκευμένο διοξείδιο που είναι δύσκολο να συλλεχθεί, μπορεί να μετατραπεί σε ορυκτό και να αποθηκευτεί στο τσιμέντο που χτίζουμε, κόβοντας μέχρι και 700 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, (γεγονός το οποίο ισούται με 150.000.000 λιγότερα αμάξια στον δρόμο κάθε χρόνο).

Στην ουσία, ο τρόπος λειτουργίας αυτών των δέντρων βασίζεται στην αρχή της «σύλληψης» του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μέσω ενός φίλτρου. Το CO2 έπειτα θα αφαιρείται από το φίλτρο και θα αποθηκεύεται.

Αυτός φαίνεται πως ήταν κι ο στόχος του Klaus Lackner, που είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia και επίσης συνιδρυτής της εταιρείας Global Research Technologies (GRT) στο Tucson της Arizona, και όπως φαίνεται το όραμά του γίνεται πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τον Wally Broecker, καθηγητή του Columbia: «Οι άνθρωποι ακόμη δεν έχουν συνειδητοποιήσει την έκταση του προβλήματος που αποτελεί η κλιματική αλλαγή. Και το πιθανότερο είναι ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι να φτάσει στα διπλάσια επίπεδα από αυτά του 1800. Κάποια στιγμή θα καταλάβουμε πως ο πλανήτης είναι πολύ θερμός, πως ο πάγος λιώνει πολύ γρήγορα… ο μόνος τρόπος να το σταματήσουμε αυτό έγκαιρα θα είναι να το τραβήξουμε από την ατμόσφαιρα… κάθε "μονάδα" συνθετικών δέντρων θα έχει τη δυνατότητα να αφαιρεί έναν τόνο διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα ημερησίως, που αντιστοιχεί στο αέριο που παράγεται από 20 αυτοκίνητα στις ΗΠΑ. Και το κόστος της θα ανέρχεται σε αυτό ενός Toyota».

Πολλοί επιστήμονες, που ειδικεύονται σε ζητήματα περιβάλλοντος, υπολογίζουν ότι στον πλανήτη απομένουν λίγες μόνο δεκαετίες για να μειώσει τις εκπομπές πριν το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα φτάσει τέτοια όρια ώστε οι κίνδυνοι της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας να είναι αναπόφευκτοι.

Το τεχνητό δέντρο μπορεί να μην συναγωνίζεται την ομορφιά του αληθινού αλλά είναι ένα βήμα πιο κοντά στις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τα επόμενα χρόνια και σε ένα σίγουρα πιο βιώσιμο μέλλον.

Δείτε ακόμη:

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.