GREEN

H Nicole McLaughlin είναι η βασίλισσα του upcycling και μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει (σχεδόν) τα πάντα


JTeam

16 Μαρτίου 2022

H Nicole McLaughlin είναι η βασίλισσα του upcycling και μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει (σχεδόν) τα πάντα
Nicole McLaughlin
Μια ματιά στο Instagram της θα σε πείσει πως τελικά δεν πρέπει να πετάς τίποτα!

Το 2018 έκανε το χόμπι της επάγγελμα, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα το upcycling και τη βιώσιμη μόδα. Η Νεοϋορκέζα σχεδιάστρια, Nicole McLaughlin, μετράει πάνω από 780.000 followers στο Instagram και άπειρες συνεργασίες με δημοφιλή brands, έχοντας κατακτήσει επάξια τον τίτλο της βασίλισσας όσον αφορά στην επαναχρησιμοποίηση των περισσότερων αντικειμένων από την καθημερινότητά της (και μας).

Πριν πολλά χρόνια, άρχισε να βρίσκει σε κάθε ρούχο της νέα χρήση και από τότε μέχρι σήμερα δεν επιτρέπει σε κανένα ύφασμα να καταλήξει στα απορρίμματα. Η φαντασία της δεν έχει όρια αφού μετατρέπει μπαστούνια του γκολφ σε τακούνια για γόβες, παλιές μπάλες του βόλεϊ σε παντόφλες, παιδικά αυτοκινητάκια σε παντελόνια και όλα όσα οι περισσότεροι πετάμε χωρίς δεύτερη σκέψη, σε ρούχα που μεταφέρουν το πιο σημαντικό μήνυμα για το μέλλον του πλανήτη.

Η έμπνευσή της προέρχεται από οτιδήποτε. Μπορεί να δώσει ζωή σε κάθε καθημερινό αντικείμενο που πολλές φορές καταλήγει να γίνεται από τους περισσότερους σκουπίδι. Προτιμά απλά και άνετα outfits που τα κάνει αυτομάτως ξεχωριστά με τη φαντασία της, χρησιμοποιώντας υλικά που κανείς δεν θα μπορούσε να σκεφτεί.

Η Nicole θεωρεί ότι αυτό που κάνει εδώ και καιρό είναι το μέλλον και πρέπει όλοι να στραφούμε προς αυτή την κατεύθυνση. «Ελπίζω να φέρω κοντά τους ανθρώπους, θέτοντας στο τραπέζι τόσο σημαντικά θέματα για τη βιωσιμότητα», είναι τα όσα υπογραμμίζει, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στο μυαλό μας που θα έπρεπε να έχει ανοίξει εδώ και καιρό.

Μεγαλώνοντας στην ύπαιθρο, βρισκόταν πάντα πολύ κοντά στο περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Ο πειραματισμός της με υλικά και η τάση της να ανακυκλώνει τα πάντα, ξεκίνησε όταν δούλευε ως γραφίστρια. Έτσι καθημερινά βρισκόταν ανάμεσα σε απορρίμματα και δείγματα κι ένιωθε πως έπρεπε να κάνει σύντομα κάτι γι' αυτό.

Αυτό που σκέφτηκε να κάνει ήταν να πάρει μερικά απορρίμματα στο σπίτι της για να τα εξερευνήσει καλύτερα κι έτσι έγινε η αρχή όλων. Σημαντικό ρόλο στην απόφασή της να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό που ξεκίνησε στην ουσία ως χόμπι, έπαιξαν και τα οικονομικά της και το γεγονός ότι είχε μείνει άφραγκη.

Όσο για το μέλλον που βλέπει αν αλλάξει η συμπεριφορά μας προς το περιβάλλον... Όπως είχε πει παλαιότερα: «Δεν είναι μόνο η μόδα βιώσιμη. Βιώσιμα είναι τα πάντα. Και είναι απαραίτητο να αλλάξουμε τον τρόπο που καταναλώνουμε πολλά ράγματα επειδή όλοι αγνοούμε τα προειδοποιητικά σημάδια εδώ και χρόνια. Πρέπει να προσέξουμε περισσότερο τι κάνουμε ως καταναλωτές και ως ανθρώπινα όντα. Δεν χρειαζόμαστε πραγματικά περισσότερα πράγματα. Χρειαζόμαστε περισσότερη καλοσύνη, κατανόηση και ενσυναίσθηση».

Πέρα από το να δημιουργεί από την αρχή, η viral σχεδιάστρια κάνει μαθήματα για την αειφορία και την ανακύκλωση και πώς να προσεγγίζει ο κόσμος την παραγωγή χωρίς τον φόβο της αποτυχίας. Μπορούμε πραγματικά να κάνουμε ό,τι θέλουμε με όσα έχουμε στη διάθεσή μας κυρίως αν θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον και είναι η καλύτερη στιγμή για να το τολμήσουμε.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.