GREEN

Η τεχνολογία έρχεται για να σώσει τα γιγαντιαία πάντα από την εξαφάνιση


Ελένη Τζάντασεκ

12 Μαΐου 2022

Μωρό γιγαντιαίο πάντα με τη μαμά του
Pexels.com
Επιστήμονες στην Κίνα έχουν επιστρατεύσει την ψηφιακή τεχνολογία στις προσπάθειές του για την προστασία των άγριων ζώων

Το γιγαντιαίο πάντα δεν είναι πια είδος υπό εξαφάνιση, αλλά δεν είναι ακόμα και απολύτως ασφαλές. Παρόλο που ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί και σταθεροποιηθεί, η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν τα γιγαντιαία πάντα αυτή τη στιγμή είναι η καταστροφή του φυσικού τους περιβάλλοντος, που πάει χέρι-χέρι με την ταχεία αστική ανάπτυξη της Κίνας τον τελευταίο αιώνα. Ακόμα και το 54% των βιοτόπων των πάντα που θεωρείται προστατευμένο κινδυνεύει από φυσικές καταστροφές.

Για να προστατεύσει τον πληθυσμό που έχει εγκατασταθεί στην επαρχία του Sichuan, το Δάσος του Sichuan σε συνεργασία με τη Huawei έχουν εφαρμόσει από τις αρχές του 2021 το «Digital Panda System», ένα ψηφιακό σύστημα καταγραφής και αναφοράς που αποτελείται από 596 κάμερες, 45 υπέρυθρες κάμερες, drones και δορυφόρους. Το σύστημα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και μεταφέρει πληροφορίες μέσω μικροκυμάτων, εξαλείφοντας την ανάγκη για καλώδια στο δάσος. Το Digital Panda System ανιχνεύει μεταβολές στο φυσικό περιβάλλον και επιτρέπει στις αρχές να επέμβουν πριν τυχόν καταστροφές εξαπλωθούν. Ήδη στους πρώτους 5 μήνες λειτουργίας του, σύστημα κατάφερε να περιορίσει τις πυρκαγιές κατά 71,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020.

Επιστήμονες στην Chengdu, μια άλλη επαρχία με μεγάλο πληθυσμό γιγαντιαίων πάντα χρησιμοποιούν τις διαθέσιμες ψηφιακές τεχνολογίες για να αναπτύξουν ένα λίγο πιο ασυνήθιστο εργαλείο, ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου (μουσούδας;). «Κάθε πάντα έχει μοναδικά χαρακτηριστικά προσώπου και σημάδια στο τρίχωμά του», λέει ο Pranjal Swarup, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. Όπως είναι λογικό, ακόμα και οι εργαζόμενοι στη βάση δεν μπορούν με το μάτι να αναγνωρίσουν όλες τις διαφορές και συνεπώς όλα τα διαφορετικά πάντα. Οι υπολογιστές μπορούν όμως να βοηθήσουν. Η ομάδα του Hou Rong, υποδιευθυντή της Ερευνητικής Βάσης για την Εκτροφή Γιγαντιαίων Πάντα στην Chengdu -στην οποία ανήκει και ο Swarup- έχει δημιουργήσει έναν αλγόριθμο που συγκρίνει φωτογραφίες από το αρχείο με διαθέσιμα πλάνα για να αναγνωρίσει τα πάντα που βρίσκονται στη βάση.

Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να διευκολύνει κατά πολύ τις προσπάθειες προστασίας του είδους. Αυτή τη στιγμή, καθένα από τα 218 πάντα που ζουν στη βάση έχει ένα μικροτσίπ τοποθετημένο στον αυχένα του. Παρόλο που η ίδια η διαδικασία τοποθέτησης του μικροτσίπ δεν είναι επεμβατική, οι εργαζόμενοι στη βάση πρέπει να έρθουν κάθε φορά πολύ κοντά στα ζώα για να τα σκανάρουν, αναστατώνοντας τις καθημερινές τους ρουτίνες. Η αναγνώριση προσώπου για πάντα θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε ζώα που ζουν στη φύση, εκτός βάσεων και καταφυγίων, βοηθώντας τους επιστήμονες να αποκτήσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα και πιο συγκεκριμένους αριθμούς για τους άγριους πληθυσμούς, χωρίς να προκαλούν αναστάτωση στα ζώα.

Η τεχνολογία έχει μπει πια για τα καλά στην υπηρεσία της προστασίας τους περιβάλλοντος, με πολύ θετικά αποτελέσματα. Οι υπεύθυνοι φορείς δεν πρέπει όμως να ξεχνάνε ότι οι τεχνολογικές επεμβάσεις δεν μπορούν να λύσουν όλα τους τα προβλήματα αν δεν υπάρχει περιβαλλοντική ευαισθησία και ευαισθητοποίηση του μέσου πολίτη.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.