GREEN

NASA: Νέα, ανησυχητικά στοιχεία για την Ανταρκτική και το λιώσιμο των πάγων


JTeam

15 Αυγούστου 2022

NASA: Νέα, ανησυχητικά στοιχεία για την Ανταρκτική και το λιώσιμο των πάγων
NASA
Nέες μελέτες της NASA φέρνουν στο φως απρόσμενα ανησυχητικά δεδομένα

Δύο μελέτες, που διενεργήθηκαν από ερευνητές στο Εργαστήριο Jet Propulsion και δημοσιεύονται στο Nature και το Earth System Science Data, αποκάλυψαν σημαντικά στοιχεία για το πώς το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής χάνει μάζα τις τελευταίες δεκαετίες.

Στη μία εκ των μελετών αυτών, έγινε χαρτογράφηση του πώς η αποκόλληση παγόβουνων έχει αλλάξει την ακτογραμμή της Ανταρκτικής τα τελευταία 25 χρόνια. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο ρυθμός που «αποβάλλονται» τα παγόβουνα είναι ταχύτερος από τη δημιουργία νέων στρωμάτων πάγου.

Αυτό το απρόσμενο εύρημα ενισχύει τις προηγούμενες εκτιμήσεις για την απώλεια πάγου από τις πλωτές παγοκρηπίδες της Ανταρκτικής από το 1997. Συγκεκριμένα τις διπλασιάζει από 6 τρισεκατομμύρια έως 12 τρισεκατομμύρια μετρικούς τόνους. Η απώλεια πάγου έχει επιτρέψει στους παγετώνες της Ανταρκτικής να ρέουν ταχύτερα προς τον ωκεανό, επιταχύνοντας τον ρυθμό ανόδου της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας.

Η άλλη μελέτη δείχνει, πώς η αραίωση του πάγου της Ανταρκτικής, καθώς λιώνει το νερό των ωκεανών, έχει εξαπλωθεί από τις εξωτερικές άκρες της ηπείρου στο εσωτερικό της, σχεδόν σε διπλάσια έκταση στρώματος πάγου σε σχέση με την περασμένη δεκαετία.

Ανησυχητικά στοιχεία από μελέτες της ΝASA για την Ανταρκτική - Η ήπειρος αλλάζει

«Η Ανταρκτική καταρρέει στις παρυφές της» παρατήρησε ο επικεφαλής ερευνητής της μίας μελέτης, Chad Greene. «Και όταν οι παγοκρηπίδες λιγοστεύουν και αποδυναμώνονται, οι τεράστιοι παγετώνες της ηπείρου τείνουν να επιταχύνονται και να αυξάνουν τον ρυθμό ανόδου της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας» επεσήμανε.

Οι περισσότεροι παγετώνες της Ανταρκτικής ρέουν στον ωκεανό, όπου καταλήγουν ως επιπλέουσες επιφάνειες πάγου πάχους έως 3 χιλιομέτρων και πλάτους 800 χιλιομέτρων. Αυτά τα κομμάτια πάγου λειτουργούν σαν αντιστήριξη στους παγετώνες, εμποδίζοντας τον πάγο να γλιστρήσει στον ωκεανό. Όταν αυτοί οι όγκοι πάγου είναι σταθεροί, έχουν έναν φυσικό κύκλο αποκόλλησης και αναπλήρωσης που διατηρεί το μέγεθός τους αρκετά σταθερό μακροπρόθεσμα.

Όμως, τις τελευταίες δεκαετίες, η θέρμανση των υδάτων έχει αποσταθεροποιήσει τις παγοκρηπίδες, που λιώνουν από κάτω προς τα πάνω και άρα καθίστανται πιο αδύναμες.

Ο Greene επεσήμανε πως οι έρευνες μείωσαν τις δυσκολίες μελέτης της κατάστασης, καθώς πλέον υπάρχει «σαφής εικόνα για το πώς έχει εξελιχθεί η ακτογραμμή της Ανταρκτικής τα τελευταία χρόνια».

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν αποδεικνύουν πως η ήπειρος δεν θα μπορέσει να φτάσει στην έκταση που είχε πριν από το 2000 μέχρι το τέλος του αιώνα. Στην πραγματικότητα, αποδεικνύεται το αντίθετο, αναμένονται κι άλλες απώλειες. Οι μεγαλύτερες παγοκρηπίδες της Ανταρκτικής φαίνεται να οδεύουν προς μεγάλα φαινόμενα αποκολλήσεων τα επόμενα 10 με 20 χρόνια.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.