GREEN

Στο Ν. Δελχί όλα τα δημοτικά σχολεία κλείνουν εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης


JTeam

4 Νοεμβρίου 2022

Στο Ν. Δελχί όλα τα δημοτικά σχολεία κλείνουν εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
pexels
«Θα κλείσουμε τα δημοτικά σχολεία από αύριο (Σάββατο) έως ότου βελτιωθεί η κατάσταση με τη ρύπανση», δήλωσε ο επικεφαλής του Νέου Δελχί

Τα δημοτικά σχολεία θα κλείσουν από σήμερα στο Νέο Δελχί λόγω του "επικίνδυνου" επιπέδου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που έχει προκληθεί από τις καύσεις στο ύπαιθρο γεωργικών υπολειμμάτων στο βόρειο τμήμα της Ινδίας, οι οποίες λειτουργούν προσθετικά στις εκπομπές της βιομηχανίας και στην ρύπανση από το οδικό δίκτυο μεταφορών.

"Θα κλείσουμε τα δημοτικά σχολεία από αύριο (Σάββατο) έως ότου βελτιωθεί η κατάσταση με τη ρύπανση", δήλωσε ο επικεφαλής του Νέου Δελχί Αρβίντ Κεϊριουάλ.

"Κανένα παιδί δεν θα πρέπει να υποφέρει με κανέναν τρόπο", υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την ελβετική εταιρεία επίβλεψης της ποιότητας του αέρα IQAir, το επίπεδο των μικροσωματιδίων PM 2,5, που είναι τα πιο επικίνδυνα, ήταν σήμερα 25 φορές πιο πάνω από το μέγιστο επίπεδο που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Κάθε χειμώνα ο αέρας είναι πιο κρύος και μια κιτρινωπή και τοξική ομίχλη που τροφοδοτείται από τα νέφη από τις καύσεις στο ύπαιθρο γεωργικών υπολειμμάτων, τις εκπομπές από τη βιομηχανία και τις οδικές μεταφορές, μένει στάσιμη στην πόλη αυτή των 20 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το Νέο Δελχί κατατάσσεται τακτικά μεταξύ των πόλεων που έχουν την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση παγκοσμίως. Σήμερα η ινδική πρωτεύουσα βρισκόταν στην πρώτη θέση του καταλόγου της IQAir με τις μεγάλες πόλεις που έχουν τον πιο μολυσμένο αέρα.

Το 2020 μελέτη της επιστημονικής επιθεώρησης Lancet απέδιδε 1,67 εκατομμύριο θανάτους στην ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ινδία το 2019, εκ των οποίων σχεδόν 17.500 στην πρωτεύουσα της χώρας.

Οι αρχές της ινδικής πρωτεύουσας ανακοινώνουν τακτικά διάφορα σχέδια με στόχο τη μείωση της ρύπανσης, αλλά δεν έχουν μεγάλο αποτέλεσμα.

Οι εκτεταμένες καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων στο Πεντζάμπ κι άλλα κρατίδια απαγορεύονται κατ' αρχήν, αλλά οι αγρότες εξακολουθούν να αδιαφορούν για τις εκκλήσεις υπέρ πρακτικών που δεν μολύνουν την ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με την ινδική υπηρεσία παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα, οι καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων ευθύνονταν για το ένα τρίτο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Νέο Δελχί σήμερα.

Η κατάσταση αυτή έχει λάβει και πολιτικές διαστάσεις, καθώς το Νέο Δελχί και το κρατίδιο Πεντζάμπ κυβερνώνται από το κόμμα Αάμ Αάντμι (AAP), αντίπαλο του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

"Δεν είναι ώρα για να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον", σημείωσε ο Κεϊριουάλ, έχοντας δίπλα του τον επικεφαλής του Πεντζάμπ Μπαγουάντ Μαν.

"Αυτό δεν θα μας βοηθήσει να βρούμε λύσεις. Μπορούμε να τους κατηγορούμε και αυτοί εμάς, αλλά αυτό δεν θα οδηγήσει πουθενά", συνέχισε αναφερόμενος στις επικρίσεις του BJP.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μπουπεντέρ Γιαντάβ, ο οποίος είναι μέλος του BJP, τόνιζε σε μήνυμά του χθες, Πέμπτη, στο Twitter ότι "μέχρι σήμερα, η Πεντζάμπ, κρατίδιο που διοικείται από το AAP, γνωρίζει αύξηση άνω του 19% των καύσεων γεωργικών υπολειμμάτων σε σύγκριση με το 2021" και σημείωνε: "Ξέρουμε ποιος μετατρέπει το Νέο Δελχί σε θάλαμο αερίων".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.