GREEN

7 τρόποι να επαναχρησιμοποιήσεις το αληθινό χριστουγεννιάτικο δέντρο σου


JTeam

3 Ιανουαρίου 2023

7 τρόποι να επαναχρησιμοποιήσεις το αληθινό χριστουγεννιάτικο δέντρο σου
pexels
Το να του δώσεις κι άλλη ζωή, κάνει καλό κυρίως στο περιβάλλον

Μπορεί να έχουμε ήδη αρχίσει να ξεστολίζουμε ή έστω να έχουμε μπει στη διαδικασία που κατεβάζουμε τα κουτιά αποθήκευσης για όλο τον χριστουγεννιάτικο χαμό που κάναμε για μία ακόμη χρονιά μες στο σπίτι.

Το Gardening Express προτείνει ωστόσο μερικούς από τους πιο δημιουργικούς κι eco- friendly τρόπους για να μην κρύψεις το χριστουγεννιάτικο δέντρο όταν το ξεστολίσεις. Αν είναι αληθινό μπορείς να το χρησιμοποιήσεις με κάποιες ενδιαφέρουσες εναλλακτικές λύσεις τόσο στο σπίτι όσο και στον κήπο σου, κάνοντας καλό κυρίως στον πλανήτη. Μετά τις γιορτές, πολλά από τα αληθινά έλατα καταλήγουν σε χωματερές αλλά υπάρχουν πολυάριθμοι τρόποι για να αποκτήσουν δεύτερη ζωή.

«Παρατείνοντας τη ζωή του χριστουγεννιάτικου δέντρου σου, δεν καταφέρνεις μόνο να το αξιοποιήσεις περισσότερο αλλά κάνεις καλό στο περιβάλλον», τονίζει ο ιδρυτής του Gardening Express, Chris Bonnett. Ακολουθούν 7 τρόποι για να δώσεις ένα νέο (πιο οικολογικό) νόημα στην ύπαρξή του.

1. Φτιάξε φυσικό λίπασμα

Εκμεταλλεύσου την οργανική ύλη του δέντρου, μετατρέποντάς την σε φυσικό λίπασμα. Τα πεύκα, όπως και οι πευκοβελόνες είναι τα τέλεια συστατικά για κομπόστ. Για να το καταφέρεις, το δέντρο πρέπει να είναι εντελώς άνυδρο. Στη συνέχεια, με έναν θρυμματιστή ξύλου μπορείς να μετατρέψεις τα κλαδια σε οργανικό λίπασμα. Αν δεν έχεις θρυμματιστή, και οι πευκοβελόνες κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά αλλά αποσυντίθενται με πιο αργή ταχύτητα.

Jenny.Gr
pexels

2. Χρησιμοποίησε τα θραύσματα ξύλου για μονοπάτια

Αν έχεις κόψει τα διάφορα μέρη του δέντρου για εδαφοκάλυψη, μπορείς να κρατήσεις κάποια για να τα τοποθετήσεις στον κήπο σου. Θα απομακρύνουν τα ζιζάνια ενώ θα κρατήσουν την υγρασία στο έδαφος.

3. Χρησιμοποίησε τα κλαδιά για μόνωση

Τα κλαδιά του πεύκου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προστατεύσουν τα πιο ευαίσθητα φυτά από τον πάγο. Κόψε μεγάλα κλαδιά από το δέντρο και άπλωσέ τα στο έδαφος ως προστατευτικό πλέγμα, αποτρέποντας τις συνθήκες ψύχους αλλά και απόψυξης στο έδαφος.

4. Δημιούργησε ένα μικρό καταφύγιο για την άγρια ζωή

Εξαρτάται πού ζεις αλλά μπορείς να προσελκύσεις και να προστατεύσεις την άγρια ζωή, τοποθετώντας το δέντρό σου στον κήπο τον χειμώνα. Αυτό θα λειτουργήσει ως καταφύγιο για μικρά ζώα και πτηνά που ψάχνουν να φωλιάσουν σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Επίσης, πάνω στα καδιά μπορείς να βάλεις λίγη τροφή.

Jenny.Gr
pexels

5. Κάνε διακοσμήσεις στον κήπο και το σπίτι

Υπάρχουν πολλές DIY διακοσμήσεις που μπορείς να κάνεις με διάφορα τμήματα από το χριστουγεννιάτικο δέντρο σου. Μπορείς για παράδειγμα να φτιάξεις ένα εντυπωσιακό στεφάνι από κλαδιά που μπορείς να τοποθετήσεις έξω από την πόρτα του σπιτιού σου για όλο τον χρόνο.

6. Φτιάξε αρωματικά φακελάκια

Οι πευκοβελόνες δίνουν στον χώρο μια αίσθηση φρεσκάδας οπότε είναι ό,τι πιο κατάλληλο για να δημιουργήσεις αρωματικά φακελάκια. Βάλτες σε μικρά πουγκιά και αποθήκευσε τα φακελάκια που θα δημιουργήσεις, στις ντουλάπες για ένα διακριτικό άρωμα.

7. Χρησιμοποίησε τα κλαδιά σαν πασσάλους για φυτά

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις πευκοβελόνες για να δώσεις το απαραίτητο στήριγμα σε ευαίσθητα φυτά κατά τη διάρκεια ανέμων και ψύχους τον χειμώνα. Για να αποφύγεις να τραυματίσεις τις ρίζες τους, κράτα μικρές αποστάσεις μεταξύ τους, έτσι θα προστατεύσεις την χλωρίδα πιο πολύ κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.