Σύμφωνα με νέα έρευνα, εκατοντάδες είδη από το ζωικό βασίλειο σε όλο τον κόσμο, από τσιμπούρια μέχρι φάλαινες, έχουν μολυσμένο αίμα με τοξικές ουσίες PFAS, αλλιώς λεγόμενες «παντοτινές», εξαιτίας της μεγάλης ανθεκτικότητάς τους.
Παρόλο που η ανάλυση δεν στοχεύει να αποκαλύψει πώς η έκθεση στις ουσίες PFAS επηρεάζει την άγρια ζωή σύμφωνα με τον Guardian, στοιχεία σε ορισμένες από τις προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι οι χημικές ουσίες είναι πιθανό να αρρωσταίνουν τα ζώα. Η ανάλυση έγινε από μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που παρακολουθεί τη μόλυνση από τοξικές ουσίες PFAS, την Environmental Working Group (EWG), αναπτύσσοντας έναν διαδραστικό χάρτη που δείχνει ποια ζωικά είδη μελετήθηκαν, πού αναλύθηκαν και τα επίπεδα και τους τύπους PFAS που βρέθηκαν στο αίμα τους.
Οι ερευνητές έχουν βρει τις χημικές ουσίες σε μια σειρά ειδών όπως πάντα, σκορπιούς, τίγρεις της Σιβηρίας, χελώνες, άλογα, σκύλους, πλαγκτόν, θαλάσσια λιοντάρια, αγριογούρουνα, ενυδρίδες και στρείδια. Το εύρος της μόλυνσης είναι «καταθλιπτικό», δήλωσε ο ανώτερος επιστήμονας της EWG, David Andrews. «Χρειάστηκαν έξι δεκαετίες έρευνας στους ανθρώπους για να κατανοήσουμε πραγματικά πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τη βιολογία μας με τόσο πολλούς διαφορετικούς τρόπος και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυτές οι ίδιες επιπτώσεις δεν αφορούν και την άγρια ζωή».
Τα PFAS είναι μια κατηγορία περίπου 12.000 χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται συχνά για την κατασκευή χιλιάδων καταναλωτικών προϊόντων ανθεκτικών στο νερό, τους λεκέδες και τη θερμότητα. Ονομάζονται «για πάντα χημικά» επειδή δεν διασπώνται φυσικά και συνδέονται με καρκίνο, ηπατική νόσο, στρες στα νεφρά, εμβρυϊκές επιπλοκές και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.
Οι μελετητές έχουν βρει περίπου 120 είδη ενώσεων PFAS στο αίμα των ζώων, αν και αυτός ο αριθμός είναι πιθανότατα υψηλότερος, επειδή τα όρια στις δυνατότητες δοκιμών καθιστούν δύσκολο τον εντοπισμό πολλών από τις χημικές ουσίες. Ο αντίκτυπος στην υγεία των ζώων παραμένει ασαφής, αλλά πέρυσι ερευνητές στη Βόρεια Καρολίνα βρήκαν αυτοάνοσες διαταραχές παρόμοιες με τον λύκο σε αλιγάτορες που ζουν σε νερό μολυσμένο από ένα κοντινό εργοστάσιο PFAS που ανήκει στον κατασκευαστή χημικών Chemours. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης στοιχεία για προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος σε θαλάσσιες χελώνες του Βόρειου Ειρηνικού.
Όπως καταλήγει ο Andrews: «Μετά από όλη αυτή την έρευνα, θα πρέπει να ακολουθήσει το επόμενο βήμα, μια έκκληση για πολύ μεγαλύτερο περιορισμό. Είναι σαφές ότι δεν θα πρέπει πλέον αυτή η μόλυνση να διαχέεται στο περιβάλλον».
Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.