GREEN

Prada Frames 2023: Καινοτόμες ιδέες στις περιβαλλοντικές προκλήσεις μέσω του design


Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα

29 Μαρτίου 2023

Prada Frames 2023: Καινοτόμες ιδέες στις περιβαλλοντικές προκλήσεις μέσω του design
Instagram/prada
Μετά το πρώτο συμπόσιο του 2022, το δεύτερο event έρχεται με νέες ιδέες

Το Prada Frames είναι ένα ετήσιο συμπόσιο, το οποίο επικεντρώνεται στην εξερεύνηση της σχέσης μεταξύ τέχνης, σχεδιασμού και περιβάλλοντος. Το event έχει στόχο να φέρει κοντά επαγγελματίες από διάφορους τομείς, ώστε να συζητήσουν τις κοινωνικές, πολιτικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του σχεδιασμού και να ανακαλύψουν καινοτόμους τρόπους να απευθύνουν τα θέματά τους. Αυτή τη χρονιά το συμπόσιο έγινε υπό την αιγίδα του Formafantasma, ενός σχεδιαστικού και ερευνητικού studio, γνωστού για την λελογισμένη χρήση υλικών και την προσοχή στις κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις του σχεδίου.

Το 2023 Prada Frames πραγματοποιήθηκε σε δύο τοποθεσίες: στο Μιλάνο και στο Hong Kong. Το event στο Hong Kong έλαβε χώρα στις 21-22 Μαρτίου στο Μ+, το πρώτο παγκόσμιο μουσείο σύγχρονου εικαστικού πολιτισμού στην Ασία, το οποίο είναι αφιερωμένο στο να συλλέγει, να εκθέτει και να ερμηνεύει την εικαστική τέχνη, το σχέδιο, την αρχιτεκτονική, την κινούμενη εικόνα και την οπτική κουλτούρα του Hong Kong στον 20ο και στον 21ο αιώνα. Το κτήριο του Μ+, που κατασκευάστηκε από την Herzog & de Meuron, είναι μια νέα προσθήκη στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό τοπίο.

Στην έναρξη του συμποσίου, ο Jacques Herzog, διάσημος αρχιτέκτονας και συνιδρυτής της Herzog & de Meuron, έδωσε μια διάλεξη. Κατά τη διάρκεια αυτής της διάλεξης ο Herzog αναλογίστηκε παλιά projects, που ήταν εμπνευσμένα από το φυσικό περιβάλλον με τον δέοντα σεβασμό απέναντί του.

«Στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 ο μεταμοντερνισμός και η αποδόμηση ήταν ό,τι δεν μας άρεσε καθόλου. Το μισούσαμε και χρειαζόμασταν να βρούμε την δική μας προσέγγιση ως προς το τι θα μπορούσε να είναι η αρχιτεκτονική και να δημιουργήσουμε το δικό μας μονοπάτι, μέσα από το οποίο θα μπαίναμε στον κόσμο της» ανέφερε ο Herzog.

Σύμφωνα με τον Herzog, η σχεδιαστική φιλοσοφία πίσω από την δουλειά της Herzog & de Meuron είναι το να χτίζουμε δομές, που να είναι σε αρμονία με το περιβάλλον τους. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να φανεί σε πολλά projects, όπως το Ricola Herb Center, η Tate Modern, το Serpentine Pavilion και το Μ+. Ο Herzog αποκάλυψε επίσης ότι χρησιμοποίησε γεωμετρικά σχήματα και τοίχους από τσιμέντο από ένα τούνελ τρένου, που ήταν κάτω από το Μ+, ως ένα προσχέδιο για τον σχεδιασμό του μουσείου.

Την δεύτερη μέρα έγινα συζητήσεις σε πάνελ για την διατήρηση της θάλασσας και την κυκλικότητα των υλικών, που έφεραν κοντά ντόπιους και διεθνής ομιλητές, όπως η Ute Meta Bauer, το LAAB Architects, η Lisa Reihana, ο Charles Lim, ο Edward Burtynsky, η Marisa Yiu και το Formafantasma. Το πρώτο πάνελ ονομάστηκε «Sea state», με την συμμετοχή ενός πολυεπιστημονικού καλλιτέχνη, ενός αρχιτέκτονα, ενός σύγχρονου καλλιτέχνη και ενός ειδικού στην έρευνα και διατήρηση της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας, οι οποίοι μοιράστηκαν τις διαφορετικές τους προσεγγίσεις γύρω από το θέμα. Το δεύτερο πάνελ περιλάμβανε συζητήσεις γύρω από την επέκταση της ζωής των υλικών από ανθρώπινα απόβλητα, βελτιώνοντας την ζωή όσον εργάζονται στην βιομηχανία ανακύκλωσης απορριμμάτων και την χρήση υλικών σε προσιτές τιμές για την αστική αναγέννηση.

Το συμπόσιο έληξε με τον Κινέζο αρχιτέκτονα Yung Ho Chang να μοιράζεται την χρήση που κάνει σε κοινά και φθηνά υλικά, όπως το πλαστικό, τα τούβλα και τα ξύλα για να δημιουργήσει κτίρια ενεργειακής από απόδοσης, δίνοντας έμφαση στην κατάληψη παλαιών κατασκευών για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση της ρύπανσης.

«Η κατάληψη μιας παλιάς κατασκευής είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης της ρύπανσης από την κατασκευή οποιουδήποτε είδους νέων κτιρίων» είπε ο Yung Ho Chang.

Το ιταλικό event θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο στις 17-19 Απριλίου, ως μέρος του Salone del Mobile, το οποίο είναι ένα από τα πιο σημαντικά events στον χώρο του design. Στο συμπόσιο θα συμμετάσχουν ειδικοί από διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του design, της αρχιτεκτονικής, της επιστήμης, της ανθρωπολογίας και της οικονομίας. Το συμπόσιο θα προσφέρει μια διεπιστημονική προσέγγιση για την διερεύνηση του ρόλου του σχεδιασμού και της επιστήμης στην προώθηση της θετικής αλλαγής.

Σε γενικές γραμμές το Prada Frames στοχεύει να προβάλει καινοτόμες γραμμές σκέψης και μια κοινή περιβαλλοντικά προσεκτική προσέγγιση για την ανάλυση, τη διαμόρφωση και τον ορισμό μιας νέας πραγματικότητας. Το εναρκτήριο συμπόσιο πραγματοποιήθηκε το 2002 στο Μιλάνο με μεγάλη επιτυχία και το συμπόσιο του 2023 υπόσχεται να είναι μια συναρπαστική εμπειρία για επαγγελματίες και μελετητές, που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν την σχέση μεταξύ του σχεδιασμού και του περιβάλλοντος.

Πηγή: hypebeast

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.