GREEN

Πράσινα Σκίαστρα: Ένα φανταστικό concept από την Ισπανία, μπορεί να αλλάξει για πάντα τη ζωή στις πόλεις, με μερικά μόνο πανιά


JTeam

20 Αυγούστου 2023

Πράσινα Σκίαστρα: Ένα φανταστικό concept από την Ισπανία, μπορεί να αλλάξει για πάντα τη ζωή στις πόλεις, με μερικά μόνο πανιά
Η απάντηση στο ατελείωτο μπετόν που πνίγει τις πόλεις, είναι τελικά πιο απλή από όσο νομίζαμε

Η Αθήνα δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε «πράσινη πόλη», παρά τις προσπάθειες (φιλότιμες αλλά και ανούσιες) που γίνονται κατά καιρούς. Σκέψου, όμως, να περπατούσες στο Εμπορικό Τρίγωνο και κάθε φορά που σήκωνες το κεφάλι προς τον ουρανό, να έβλεπες έναν κρεμαστό, καταπράσινο θόλο από πλούσια βλάστηση. Σου ακούγεται ουτοπικό; Κι όμως, πρόκειται για ένα πρωτοποριακό project που έχει ξεκινήσει ήδη στην Ισπανία και ονομάζεται Φυτικός Θόλος (Vegetal Canopy).

Jenny.Gr

Τι είναι οι φυτικοί θόλοι στη φύση

Όταν μιλάμε για φυτικούς θόλους στη φύση, αναφερόμαστε στο ανώτερο στρώμα βλάστησης που υπάρχει σε ένα δάσος ή σε ένα οικοσύστημα -οι πυκνές συστάδες κλαδιών και φύλλων που δημιουργούν ένα καταπράσινο «στέγαστρο» στην περιοχή. Αυτός ο θόλος έχει καθοριστικό ρόλο στο οικοσύστημα του δάσους, καθώς ρυθμίζει τη θερμοκρασία, την υγρασία και τη διάχυση του φωτός, παρέχοντας ταυτόχρονα καταφύγιο για πολλά άγρια ζώα. Παίρνοντας τους φυτικούς θόλους ως παράδειγμα, λοιπόν, η ισπανική εταιρεία Singular Green δημιούργησε τα Πράσινα Σκίαστρα (Green Shades) για να φέρει ξανά τη φύση στις μεγαλουπολεις.

Jenny.Gr

Τι είναι τα Πράσινα Σκίαστρα

Πρόκειται για μεγάλα, τεντωμένα πανιά που στερεώνονται σε αντικριστά κτίρια μέσα στην πόλη και στη συνέχεια στολίζονται με διάφορα είδη φυτών (ανάλογα με το μικροκλίμα της πόλης), εξελίσσοντας μοναδικά την ιδέα του αστικού εξωραϊσμού. Αυτά τα τεχνητά φυτικά στέγαστρα μιμούνται, στην ουσία, τους φυσικούς θόλους των δασών, προσφέροντας μικρές οάσεις ανάμεσα στο τσιμέντο που πνίγει τις πόλεις, δίνοντάς τους χρώμα, ζωή και οικολογικό χαρακτήρα.

Jenny.Gr

Πότισμα και συντήρηση

Για το πότισμα των Πράσινων Σκιάστρων, έχει δημιουργηθεί ένα καινοτόμο σύστημα άρδευσης που συνδυάζει τη βιωσιμότητα με την ακρίβεια, δίνοντας στα φυτά την κατάλληλη ποσότητα νερού για να ευδοκιμήσουν..Το σύστημα αυτό ενσωματώνει απρόσκοπτα την παροχή νερού με την αποχέτευση, δημιουργώντας έναν κύκλο κλειστού βρόχου που ελαχιστοποιεί τη σπατάλη. Ο σωλήνας άρδευσης τοποθετείτε στρατηγικά μέσα στον θόλο, μεταφέροντας το νερό στην υψηλότερη πλευρά του και αφήνοντας τη βαρύτητα να κάνει την υπόλοιπη δουλειά. Καθώς το νερό κατεβαίνει, ποτίζει ολόκληρο το υπόστρωμα, παρέχοντας όσο νερό χρειάζεται σε κάθε φυτό.

Jenny.Gr

Τα οφέλη των Πράσινων Σκιάστρων στο αστικό περιβάλλον

Προφανώς και η ενσωμάτωση φυτικών στεγάστρων στις πόλεις δεν χρησιμεύει μόνο για καλλωπιστικούς λόγους. Τα πράσινα σκίαστρα έχουν την ικανότητα να δροσίζουν την πόλη. Όπως ξέρουμε πολύ καλά πλέον, οι αστικές περιοχές απορροφούν και διατηρούν τη θερμότητα, ανεβάζοντας κατά πολύ τη θερμοκρασία τους ζεστούς μήνες του χρόνου. Χάρη στην εξατμισοδιαπνοή (η μεταφορά νερού στην ατμόσφαιρα από τα φυτά) που παράγεται από το φυτικό τους σύστημα, αυτά τα πανιά λειτουργούν ως φυσικά κλιματιστικά. Σε συνδυασμό με τη σκιά που παρέχουν, τα πράσινα σκίαστρα μειώνουν σημαντικά τη συνολική θερμοκρασία της πόλης, δημιουργώντας ένα πιο άνετο και βιώσιμο περιβάλλον διαβίωσης.

Συμπληρωματικά, τα καινοτόμα αυτά πανιά συμβάλλουν και σε ένα καθαρότερο περιβάλλον. Τα φυτικά στέγαστρα απορροφούν επιβλαβή αέρια όπως το μονοξείδιο του αζώτου, το διοξείδιο του αζώτου και το διοξείδιο του άνθρακα, βελτιώνοντας ενεργά την ποιότητα του αέρα γύρω μας, δημιουργώντας πιο υγιείς πόλεις τόσο για εμάς όσο και για τις μελλοντικές γενιές.

Τα οφέλη των πράσινων σκιάστρων δεν σταματούν εδώ. Η ενσωμάτωσή τους στις πόλεις μπορεί να συμβάλλει στην αστική βιοποικιλότητα, προσελκύοντας πουλιά, πεταλούδες και ωφέλιμα έντομα στον αστικό ιστό. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα πιο υγιές οικοσύστημα που θα υποστηρίζει μια μεγάλη ποικιλία άγριας ζωής και θα ενισχύει την ισορροπία της φύσης.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.