Γροιλανδία: Οι πάγοι υποχωρούν με πρωτοφανείς ρυθμούς – Χάνονται 270 δισεκατομμύρια τόνοι ετησίως
Ερασμία Αρβανιτά
10 Νοεμβρίου 2023
Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι χειρότερες από ό,τι μπορεί να φανταστεί το ανθρώπινο μυαλό. Και θα ήταν ακόμα χειρότερες εάν δεν υπήρχαν οι ωκεανοί, για να απορροφήσουν το 90% της θερμότητας στην ατμόσφαιρα.
Νέα επιστημονική έρευνα, αποδεικνύει ότι η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, συμβάλλει στην καταστροφή των πάγων της Γροιλανδίας. Σε ποσοστά, το στρώμα πάγου που έχει χαθεί είναι μεγαλύτερο του 17% της ανόδου της στάθμης της θάλασσας μεταξύ 2006-2018. Στις βόρειες περιοχές της Γροιλανδίας, οι παγοκρηπίδες (όπως ονομάζονται) έχουν χάσει το 35% του συνολικού όγκου τους από το 1978.
Αυτή η απώλεια ισοδυναμεί περίπου με 400 δισεκατομμύρια τόνους επιπλέοντος πάγου που λειτουργούσε σαν φράγμα, εμποδίζοντας τους παγετώνες να ρέουν στη θάλασσα. Τρεις από αυτές τις «παγοκρηπίδες» έχουν καταρρεύσει εντελώς από το 2000, ενώ οι πέντε που έχουν απομείνει μειώνονται ραγδαία.
Ο συνολικός όγκος πάγου που χάνεται κάθε χρόνο
Σε ετήσιο επίπεδο, η Γροιλανδία χάνει 270 δισεκατομμύρια τόνους πάγου, συγκριτικά με τους 150 δισεκατομμύρια τόνους της Ανταρκτικής. «Παρατηρούμε ότι οι παγοκρηπίδες γίνονται όλο και πιο αδύναμες», δηλώνει ο ερευνητής Ρομέιν Μίλαν του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ Αλπ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το γεγονός σχετίζεται άμεσα με την υποχώρηση των παγετώνων και την απελευθέρωση περισσότερου πάγου στον ωκεανό.
Παράλληλα, βάσει του Έρικ Ρίγκνοτ, επιστήμονα τηλεπισκόπησης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, «η ατμοσφαιρική κυκλοφορία που σπρώχνει τα ωκεάνια ρεύματα έχει αλλάξει, και αυτό βοηθά στην εναπόθεση περισσότερου νερού υποτροπικής προέλευσης κατά μήκος των ακτών της Γροιλανδίας». Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το νερό μπορεί να θερμανθεί εξαιρετικά γρήγορα.
Εάν οι πέντε εναπομείνασες παγοκρηπίδες της Γροιλανδίας θρυμματιστούν, αυτό θα σήμαινε όχι απλώς πολύ ταχύτερη άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά και ότι μόνο το νότιο ημισφαίριο θα εξακολουθούσε να διαθέτει μεγάλες παγοκρηπίδες.
Ενώ ο πλανήτης περιλαμβάνει σήμερα τεράστια στρώματα πάγου και στα δύο ημισφαίρια, τα ευρήματα της μελέτης τονίζουν ακόμη περισσότερο το ότι το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας έχει επηρεαστεί βαθιά από την κλιματική κρίση.
Read More
- Η Δανία πρωτοπορεί: Παρουσιάζει το πρώτο εθνικό σχέδιο δράσης παγκοσμίως για την προώθηση της plant-based διατροφής
- Κλιματική κρίση: Άνευ προηγουμένου οι θερμοκρασίες στους ωκεανούς - Απειλείται η θαλάσσια βιοποικιλότητα
- Ο επιστήμονας που είχε μιλήσει πρώτος για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, επανέρχεται με νέα προειδοποίηση
Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.