GREEN

Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου: Δείξε την αγάπη σου για τον πλανήτη, υιοθετώντας έναν πιγκουίνο


JTeam

14 Φεβρουαρίου 2024

Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου: Δείξε την αγάπη σου για τον πλανήτη, υιοθετώντας έναν πιγκουίνο
Unsplash/ Danielle Barnes
Φέτος, μπορείς να σώσεις έναν πιγκουίνο με την αγάπη σου

Κάθε χρόνο, στις 14 Φεβρουαρίου, εκατομμύρια άνθρωποι σε κάθε άκρη του κόσμου γιορτάζουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Μια ημέρα αφιερωμένη στην αγάπη. Φέτος, όμως, μπορείς να κάνεις αυτή την ημέρα ακόμα πιο ξεχωριστή, δείχνοντας την αγάπη σου στον πλανήτη, υιοθετώντας και προστατεύοντας έναν πιγκουίνο στο όνομα σου ή δώρο στο όνομα του άλλου σου μισού.

Οι πιγκουίνοι είναι από τα αξιαγάπητα και μοναδικά πλάσματα. Δυστυχώς, όμως, είναι και εξαιρετικά ευάλωτα σε απειλές, όπως η κλιματική κρίση. Σύμφωνα με τη WWF, ορισμένα είδη πιγκουίνων αντιμετωπίζουν μείωση πληθυσμού έως και 70% τα τελευταία 50 χρόνια. Η απώλεια του φυσικού τους περιβάλλοντος, η υπεραλίευση της τροφής τους και η ρύπανση, είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτό το εμβληματικό είδος.

Υπάρχουν 18 είδη πιγκουίνων, 17 εκ των οποίων ζουν αποκλειστικά στο Νότιο Ημισφαίριο και ένα είδος στο Βόρειο Ημισφαίριο. Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι είναι το μεγαλύτερο είδος. Μπορεί να είναι το μοναδικό πουλί που δεν θα πατήσει ποτέ στη στεριά, καθώς οι αποικίες τους βρίσκονται στον θαλάσσιο πάγο και μάλιστα αναπαράγονται στην παγωμένη θάλασσα. Περνώντας περίπου τη μισή τους ζωή μέσα στο νερό, οι πιγκουίνοι μπορούν ακόμη και να πιούν θαλασσινό νερό.

Για να διατηρηθούν ζεστοί, μαζεύονται έως και 5.000 άτομα, ενήλικες και νεογνά, και κινούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε το κάθε άτομο να βρίσκεται κάποια στιγμή στην εξωτερική πλευρά, ενώ τα υπόλοιπα προστατεύονται. Οι πιγκουίνοι εξαρτώνται από το θαλάσσιο πάγο για την κύρια πηγή τροφής τους, το κριλ. Όμως, τμήματα της Ανταρκτικής και του Νότιου Ωκεανού θερμαίνονται γρήγορα, γεγονός που επηρεάζει ορισμένες από τις περιοχές όπου οι πιγκουίνοι βρίσκουν την τροφή τους, ενώ η υπεραλίευση κριλ μειώνει σημαντικά μία από τις κύριες πηγές τροφής τους.

Η συμβολική σου υιοθεσία υποστηρίζει τη δουλειά της WWF, ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Πώς μπορείς να υιοθετήσεις έναν πιγκουίνο;

Για να υιοθετήσεις ένα απειλούμενο ζώο, τα βήματα είναι απλά:

  • Διάλεξε το ζώο που προτιμάς
  • Συμπλήρωσε τη φόρμα
  • Εάν η υιοθεσία σου προορίζεται για δώρο μπορείς να επιλέξεις το όνομα του παραλήπτη, το μήνυμα που θέλεις να αναγράφεται και τη μέρα και την ώρα που θα σταλεί.

Σύντομα, θα λάβεις ηλεκτρονικά το πιστοποιητικό υιοθεσίας, ενώ θα είσαι συνεχώς ενήμερος για το πώς η δωρεά σου κάνει τη διαφορά στη δουλειά της WWF.

Φέτος, μπορείς να σώσεις έναν πιγκουίνο με την αγάπη σου.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.