GREEN

Ωκεανοί: Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες «σπάνε» καθημερινά ρεκόρ – Ανήσυχοι οι επιστήμονες


JTeam

19 Μαρτίου 2024

Ωκεανοί: Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες «σπάνε» καθημερινά ρεκόρ – Ανήσυχοι οι επιστήμονες
Unsplash/Adam Jang
H άνοδος των θερμοκρασιών έφτασε στο αποκορύφωμά της την περασμένη Τετάρτη

Πρωτοφανείς θερμοκρασίες έχουν βιώσει για ένα ολόκληρο έτος οι ωκεανοί σε κάθε άκρη του πλανήτη, με τα ρεκόρ να καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ), καθώς και του Climate Reanalyzer του Πανεπιστημίου του Μέιν, oι παγκόσμιες θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών άρχισαν να σπάνε καθημερινά ρεκόρ στα μέσα Μαρτίου. H άνοδος των θερμοκρασιών έφτασε στο αποκορύφωμά της την περασμένη Τετάρτη, όταν το νέο υψηλό όλων των εποχών σημειώθηκε τους τελευταίους 12 μήνες, στους 21,2 βαθμούς Κελσίου.

Σε σχετική συνέντευξή του στο CNN, ο Γκρέγκορι Τζόνσον, ωκεανογράφος του NOAA, τόνισε ότι αυτή η άνοδος «ισοδυναμεί με αύξηση της θερμοκρασίας περίπου δύο δεκαετιών σε ένα μόνο έτος. Επομένως, είναι αρκετά μεγάλη, αρκετά σημαντική και προκαλεί λίγη έκπληξη». Η θερμότητα των ωκεανών, η οποία επηρεάζεται από την ανθρωπογενή υπερθέρμανση και το φαινόμενο Ελ Νίνιο, έχει άμεσες συνέπειες στη θαλάσσια ζωή. Εκτός από την αύξηση των τυφώνων, των ακραίων καιρικών φαινομένων και τα καυτά κύματα καύσωνα, οι επιστήμονες ανησυχούν και στις καταστροφικές συνέπειες για τα κοράλλια.

Εκτός από περιοχές όπως η Αυστραλία, που βιώνει το έβδομο μαζικό φαινόμενο αφαλάτωσης, οι ωκεανοί σε όλο τον κόσμο ίσως αντιμετωπίσουν παγκόσμια φαινόμενα αλλοίωσης των κοραλλιών μέσα στους επόμενους μήνες. «Όσο θερμότερος είναι ο ωκεανός, τόσο περισσότερη ενέργεια για την τροφοδοσία των καταιγίδων είναι διαθέσιμη», δήλωσε η Καρίνα Σακμάν, ωκεανογράφος της Mercator Ocean International στη Γαλλία.

Πρωτοφανείς θερμοκρασίες στον Βόρειο Ατλαντικό

Το τελευταίο διάστημα, οι θερμοκρασίες ήταν πρωτοφανείς στον Βόρειο Ατλαντικό, μια περιοχή που είναι καθοριστικής σημασίας για τους τυφώνες. «Κατά καιρούς, τα ρεκόρ στον Βόρειο Ατλαντικό έχουν σπάσει με περιθώρια που είναι πρακτικά στατιστικά αδύνατα», δήλωσε στο CNN ο Μπράιαν ΜακΝόλντι, ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στη Σχολή Rosenstiel του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

Οι ωκεανοί παγκοσμίως απορροφούν το 90% της περίσσειας θερμότητας και ενέργειας που απελευθερώνεται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που παγιδεύονται στο σύστημα της Γης. Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ατλαντικός Ωκεανός, είναι ο ωκεανός που απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό άνθρακα, όπου η κυκλοφορία του νερού βοηθά στη διασφάλιση της ρύθμισης των θερμοκρασιών στην ξηρά.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.