GREEN

Επιστήμονες ανακάλυψαν τη βαθύτερη «μπλε τρύπα» στον κόσμο – Πού βρίσκεται


JTeam

2 Μαΐου 2024

Επιστήμονες ανακάλυψαν τη βαθύτερη «μπλε τρύπα» στον κόσμο – Πού βρίσκεται
Unsplash
Οι ερευνητές σχεδιάζουν «να αποκρυπτογραφήσουν το μέγιστο βάθος της»

Τη βαθύτερη «μπλε τρύπα» στον κόσμο εντόπισαν πιθανότητα οι επιστήμονες, χωρίς ωστόσο να έχουν ανακαλύψει ακόμα τον πυθμένα της. Η «μπλε τρύπα» Taam Ja’ στο Μεξικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να φιλοξενεί μια «βιοποικιλότητα προς εξερεύνηση». Μάλιστα, νέες μετρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια καταδυτικής αποστολής τον Δεκέμβριο, στον φυσικό αυτόν σχηματισμό στον κόλπο Τσετουμάλ, καταδεικνύουν ότι έχει βάθος 420 μέτρων κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

Σύμφωνα με το BBC, αυτή η μέτρηση δείχνει 146 μέτρα περισσότερα από το βάθος που είχε αρχικά καταγραφεί το 2021 (όταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά), αλλά και 119 μέτρα περισσότερα από την «μπλε τρύπα», που μέχρι σήμερα διατηρούσε το ρεκόρ, την μπλε τρύπα Sansha Yongle, στη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η «μπλε τρύπα», Taam Ja’, πήρε την ονομασία της από τη φράση των Μάγια, που σημαίνει «βαθύ νερό».

Η καταδυτική αποστολή

Στην καταδυτική αποστολή που έγινε πριν μερικούς μήνες (06/12/2023), οι επιστήμονες διενέργησαν μετρήσεις αγωγιμότητας, θερμοκρασίας και βάθους, χρησιμοποιώντας μια συσκευή που αναμετέδιδε τα ευρήματα σε πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα αποκάλυψαν πως η Taam Ja’ είναι «η βαθύτερη καταγεγραμμένη μπλε τρύπα στον κόσμο, με τον πυθμένα της ακόμη άγνωστο». Οι ερευνητές σχεδιάζουν «να αποκρυπτογραφήσουν το μέγιστο βάθος της», αλλά οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι αποτελεί ένα ευρύτερο σύστημα κρυμμένων σπηλαίων και περίπλοκων σηράγγων.

Τι είναι οι «μπλε τρύπες»

Ουσιαστικά, οι «μπλε τρύπες» είναι υποβρύχιες καταβόθρες και οι περισσότερες εξ αυτών είναι σχηματιζόμενες σε ασβεστολιθικά πετρώματα ή άλλα διαλυτά υλικά. Με την πάροδο των αιώνων, η ροή του νερού διαβρώνει τα πορώδη πετρώματα και δημιουργεί ρωγμές, που στη συνέχεια προκαλούν κάθετα κενά μεγάλου βάθους.

Η μελέτη αυτών την «μπλε τρυπών» είναι συχνά περιορισμένη, καθώς η έλλειψη οξυγόνου καθιστά επικίνδυνο για τους ανθρώπους να μπουν τόσο βαθιά, χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει αρκετές παρόμοιες τρύπες, όπως είναι η «Μεγάλη Μπλε Τρύπα» του Μπελίζ, στην Καραϊβική, ή η «Τρύπα του Δράκου», στη θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.