GREEN

Είναι η κλιματική αλλαγή ο χειρότερος «εχθρός» του εγκεφάλου;


JTeam

24 Μαΐου 2024

Είναι η κλιματική αλλαγή ο χειρότερος «εχθρός» του εγκεφάλου;
Unsplash/Anthony Tran
Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τις ήδη υπάρχουσες νευρολογικές παθήσεις

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εκδήλωση έντονων πονοκεφάλων και ημικρανιών, είναι σίγουρα πολλοί. Πάντως, οι έρευνες συγκλίνουν στο ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει στον μέγιστο βαθμό τις νευρολογικές παθήσεις. Στις αρχές του Μαίου, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Headache, το οποίο είναι η επίσημη έκδοση της Αμερικανικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, μια νέα έρευνα που διαπίστωσε ότι σε γενικό πλαίσιο, ο αριθμός των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από ημικρανία παρέμεινε σταθερός τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά ο αντίκτυπος της πάθησης στις καθημερινές δραστηριότητές τους, έχει επιδεινωθεί.

Η έκθεση ανέλυσε 11 μελέτες που είχαν διεξαχθεί σε ενήλικες στις ΗΠΑ, από το 1989 έως το 2018, τόσο για τις επεισοδιακές όσο και για τις χρόνιες ημικρανίες. Ένα από τα συμπεράσματα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές, είναι ότι το ποσοστό των ανθρώπων που δήλωσαν ότι η καθημερινότητά τους επηρεάζεται από τις ημικρανίες, έχει σχεδόν διπλασιαστεί, και έχει φτάσει από 22% το 2005 σε 42,4% το 2018. Μιλώντας στο NBC News, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας στo Icahn School of Medicine του Mount Sinai της Νέας Υόρκης, Φρεντ Κοέν, τόνισε ότι «ενώ η επιβάρυνση αρχικά αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ των γυναικών, στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε, αλλά στους άνδρες το ποσοστό επιβάρυνσης συνέχισε να κλιμακώνεται».

Τι έχει αλλάξει τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Στο μεταξύ, ο ίδιος τόνισε πως «η έρευνά μας δείχνει ότι η μέση μηνιαία συχνότητα των πονοκεφάλων έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια». Εκτός από τις καθημερινές συνήθειες και την εργασιακή κουλτούρα που επιδεινώνουν το άγχος, οι συντάκτες της έκθεσης τόνισαν πως οι περιβαλλοντικές αλλαγές, όπως η κλιματική αλλαγή, που προκαλεί έντονες αλλαγές στις καιρικές συνθήκες, προκαλεί σίγουρα ημικρανίες.

Ως προς αυτήν τη διατύπωση, επιστήμονες από το University College του Λονδίνου, υποστήριξαν ότι «η επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών, όπως και η αύξηση της θερμοκρασίας και των ακραίων καιρικών φαινομένων, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε δύο αποτελέσματα: Είτε στην αυξημένη συχνότητα εμφάνισης ημικρανιών, σε άτομα που έχουν ήδη ημικρανία, είτε και αύξηση της συνολικής εμφάνισης ημικρανιών και πονοκεφάλων».

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα πάνω σε αυτό το κομμάτι, οι ερευνητές ενημερώνουν ότι η άγνοια (σε ό,τι αφορά τη συσχέτιση των πονοκεφάλων και της κλιματικής αλλαγής), συνδέεται με το ότι οι άνθρωποι δεν ζητούν βοήθεια, και έτσι δεν περιορίζεται η εμφάνιση των πονοκεφάλων.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.