GREEN

Εντοπίστηκε κοκαΐνη σε 13 καρχαρίες στη Βραζιλία, σύμφωνα με έρευνα - Ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο


JTeam

24 Ιουλίου 2024

Εντοπίστηκε κοκαΐνη σε 13 καρχαρίες στη Βραζιλία, σύμφωνα με έρευνα - Ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο
Unsplash
Ο άνθρωπος πράττει ξανά εις βάρος της φύσης

Καρχαρίες στις ακτές της Βραζιλίας βρέθηκαν θετικοί στο τεστ που τους έγινε για κοκαΐνη, όπως αναφέρεται σε μια νέα επιστημονική έρευνα. Η αλήθεια είναι πως αυτό δεν περιμέναμε να το διαβάσουμε. Η παράνομη κατανάλωση ναρκωτικών από τον άνθρωπο, βλάπτει τη θαλάσσια ζωή.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science of the Total Environment», οι επιστήμονες εξέτασαν τα σώματα 13 καρχαριών που πιάστηκαν στα δίχτυα ψαράδων σε μια παραλία του Ρίο Ντε Τζανέιρο και ήταν όλα θετικοί στην κοκαΐνη. Η είδηση κάνει τον γύρο του διαδικτύου και προκαλεί σοκ για το μέγεθος της καταστροφής που προκαλεί ο άνθρωπος στο περιβάλλον.

Σε προηγούμενες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στα χρόνια, οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει κοκαΐνη σε θαλάσσια λήμματα και ποτάμια, αλλά και σε άλλους ζωντανούς οργανισμούς, όπως είναι οι γαρίδες, τα μύδια, τα στρείδια και τα χέλια. Όπως αποδείχθηκε, τα υψηλά επίπεδα κοκαΐνης στα λήμματα προκαλούσαν σοβαρά τοξικολογικά προβλήματα στα ζώα.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, η ποσότητα που βρέθηκε στους καρχαρίες ήταν 100 φορές μεγαλύτερη από παλιότερα ευρήματα. Όσον αφορά τώρα, στο πώς το ναρκωτικό κατέληξε στη θάλασσα δεν υπάρχει καμία σαφή εξήγηση. Κάποια από τα επικρατέστερα σενάρια, είναι ότι μπορεί η κοκαΐνη να έπεσε στη θάλασσα κατά τη μεταφορά της ή οι λαθρέμποροι να την πέταξαν επίτηδες φοβούμενοι για κάποιον έλεγχο της αστυνομίας.

Jenny.Gr
Unsplash

Κι ενώ η Βραζιλία δεν παράγει μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης, μετά από αυτή την έρευνα έχει προκληθεί τεράστια ανησυχία και φόβος στους πολίτες. Από τη στιγμή που εντοπίστηκε κοκαΐνη στους ελέφαντες, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα έχει περάσει και στα ψάρια, τα οποία θα βρεθούν κάποια στιγμή στο πιάτο των πολιτών και συνεπώς η ναρκωτική ουσία θα εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Κι ενώ έχει ήδη χτυπήσει ο κώδων του κινδύνου, οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνα αναζητώντας τις μελλοντικές επιπτώσεις στη ζωή του ανθρώπου. Γιατί, μπορεί αρχικά να βλάπτει τη θαλάσσια ζωή, όμως στο τέλος οι απερίσκεπτες και βλαβερές ενέργειές του, θα επιστρέψουν στον ίδιο. Και τότε, θα υποστεί τις συνέπειες.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.